Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
YENİDEN DOĞUM
Uzm. Psik.  NEŞE KARABEKİR
Hamile ve Doğum Psikoloğu
Yazı Boyutu:
Keşkesiz doğum nedir?

Keşkesiz doğum en genel manasında anne baba adayı ve bebek başta olmak üzere doğuma şahit olan herkesin doğum şekli ne olursa olsun o doğumdan keşkesiz çıkmasıdır.

- Anne baba adayı doğum ile ilgili tüm zihinsel, bedensel, psikolojik bilgileri öğrenir, doğuma hazırlanır.
- Anne adayı bir hasta değil, gebelik ve doğum da bir hastalık değildir. Dolayısıyla hastane ortamında olunuyor olunsa bile anne adayına "hasta" diye hitap edilmemeli ve o şekilde de davranılmamalıdır. Anne adayı bebeğine kavuşmak için hastaneyi bir süre kullanacak olan bir misafirdir.
- Anne baba adayı tüm tıbbi müdahaleler ve sezaryen operasyonuyla ilgili bilgileri öğrenir, anne baba-bebek dostu kriterleri öğrenir.
- Anne baba adayı Türkiye ve bulunduğu il veya bölgenin hastane rutinleri ve standartlarını öğrenir.
- Anne baba adayı doktoru ile güven üzerine dayalı bir iletişim kurar, bu iletişim tüm doğum boyunca devam eder.
- Anne baba adayı doğum boyunca birebir destek alacağı ebe veya doula ( doğum destekçisini) seçer ve gebelik boyunca da ondan destek alır. Doğumda hem ebe hem de doula desteği de alabilir.

İKİ ÖNEMLİ NOKTA!
- Anne baba adayının hem gebelik esnasında hem de doğum anında ve sonrasında çalışacağı hamile ve doğum psikologu vardır. İki fonksiyonu içerir:
- 1. Hamilelik boyunca anne baba adayına, tüm aileye psikolojik destek verir. Annenin, babanın ve tüm ailenin endişeleri ve kaygıları ile çalışır. Geçmiş travmalar, ailedeki eski blokajlar, anne veya baba adayının kendi doğum travmaları, varsa düşük, kürtaj gibi aile geçmişindeki doğum hikayeleri ile çalışır, doğuma kadar bunların bilinçaltından farkındalığa çıkmasını sağlar.
- 2. Doğum esnasında anne baba adayının, tüm ailenin ve sağlık personelinin psikolojik iyiliğinden sorumludur. Doğum anında bilinçdışından ortaya çıkıp doğumu tıkayan, engelleyen, erteleyen ve hatta durduran sıkışmışlıklarla anında kısa ve çok derin çalışmalar yaparak psikolojik takılmanın çözülmesi ve doğumun devamını sağlamaya çalışır.
- Doğum sürecinde anne-baba ve bebek dostu doğum ve gerekirse de sezaryen ön plandadır. ( 10 madde)
- Anne baba adayının doğum tercihleri önemlidir. Bu tercihler anne baba hazır olduğunda gebelik esnasında konuşulmalı ve gerçekleşmesi için ön hazırlıklar yapılmalıdır. Bu tercihlerde doğumun aşamaları tek tek konuşulur ve mesela suda doğum, lotus doğum gibi geleneksel olmayan doğum tercihleri için önceden eğitim ve ayarlamalar yapılması gerekli olur.
- Sağlık personeli ve tüm doğum destekçilerinin eğitimi ve psikolojik destek alması gereklidir. Doğuma şahit olan doktor, ebe, hemşire, çocuk doktoru, yeni doğan hemşireleri yukarıdaki tüm faktörleri öğrenecekleri teknik bir eğitimden geçerler. Bunun dışında teknik eğitim kadar kendi bireysel gelişimleri, psikolojileri, kendi travmaları, kişilik yapıları, ön yargıları ile çalışmaları gereklidir. Empati, iletişim, sözel dışı mesajlar, sezgilerin ön plana çıkarılması, sabır, stres ve zaman yönetimi, zor ve kritik anların yönetimi gibi özel alanların öğretilmesi önemlidir.

BÜYÜKANNELERİN DOĞUMA ETKİSİ
- Anne baba adayının özellikle anneleri başta olmak üzere gerekirse aile üyeleriyle de görüşülmesi, doğum yolculuğunda dışarıda kalmamalarının sağlanması önemlidir. Kültürümüzde anneler dominant, yönlendirici ve müdahalecidir. Bu nedenle doğuma olumsuz etkileri en aza indirgenmelidir. Ama dışarıda da hissetmemeleri açısından özel bir çalışma ile sınırlarının belirlenmesi sağlanabilir.
- Baba adayının doğumda çok özel bir yeri vardır. Gerekli eğitimi alması gereken baba adayı bir nevi doğum destekçisi rolüne girebilir. Doğumda babanın sürecin içinde olup olmaması hem kendisine hem de gebenin tercihine bağlıdır. Tüm doğum takımı babanın da her anlamda keşkesiz hissetmesini destekler.
- Eğer ilk doğum değilse ve anne baba diğer çocuk/ların da doğumun bir parçası olmasını isterse gebelik boyunca ona uygun pedagojik çalışmalar yapılması gerekir
- Doğum sonrası ev ziyaretleri, ebe/doulanın emzirme ve bebek bakımı/ lohusalık bakımı desteği önemlidir.

TÜM BU MADDELER ANNE BABA ADAYINI HAYATLARINDAKİ EN ÖNEMLİ OLAYLA İLGİLİ TAMAMEN BİLİNÇLİ, SORUMLULUK ALMIŞ, BEBEĞİNİN DOĞUM HAKKINA SAHİP ÇIKMIŞ VE AİLE OLMAYA GEBELİK VE DOĞUMLA BERABER BAŞLAMAYA DOĞRU GÖTÜRECEKTİR.
BÖYLECE ANNE BABA ADAYLARI DOĞUMDAN SONRA SÖYLE SÖYLEYEBİLECEKLERDİR: İYİ Kİ...


- "Keşkesiz doğuma destek programına" gelmişim
- Doğum tercihlerimi önceden yapmışım
- Ebe /doula ile doğuma girmişim
- Doktorumu çok iyi seçmiş ve iyi bir iletişim kurmuşum
- Hamile ve doğum psikologu ile çalışmışım
- Doğum takımımı seçip kendimi teslim etmişim
- Bedensel, zihinsel ve psikolojik olarak doğuma hazırlanmışım
- Eşim/partnerimle beraber çalışmışım
- Hastanemi doğum tercihlerime göre belirlemişim
- Anne dostu doğum ve anne dostu sezaryeni öğrenmişim
- Mümkün olduğunca doğum tercihlerime ulaşabilmeyi kabul etmişim
- Doğumda hiçbir şeyin garanti olmayacağını öğrenmiş ve akışa bırakmışım
- Gebelik esnasında geçmiş psikolojik kalıntılarımdan arınmışım
- Doğum esnasında bile açığa çıkabilecek tüm eski travmalarımla çalışabilecek donanıma sahip olmuşum
- Bebeğimin kendi doğumuyla ilgili her türlü hakka sahip olduğunu kabul etmiş ve saygı göstermişim
- Tüm gebelik boyunca bebeğimle iletişim kurmuş ve bu sözel dışı iletişimi doğumda da kullanmışım
- Doğumun, doğum takımını iyi kurduktan sonra bebeğimle benim işim olduğunu anlamışım
- Eşimi doğuma dahil etmiş ve bu süreci beraber yaşamışım, böylece onun çaresiz ve işe yaramaz hissetmesini önleyerek daha çabuk babalık duygusu içine girmesini sağlamışım
- Doktoruma ve doğum takımıma güven verecek olanın ben olduğunu anlayabilmişim ve bu güveni vermişim.,


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.