Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BRADLEY MUTFAĞI
Dr.  YASEMİN BRADLEY
Beslenme Danışmanı
Yazı Boyutu:
Gelecek böceklerde

Önümüzdeki yıllarda "Biftek mi Böcek mi" sorusuna hazır olun! Çünkü görünen o ki hızla artan dünya nüfusuna ne balık, ne et yetişecek. Bu durumda böceklerin de protein kaynağı olaraka tüketilmesi çare gibi görünüyor. Ancak bir sorun var: Türkiye'nin de içinde bulunduğu biz Batı dünyasının insanları acaba  davranış biçimlerimizi  değiştirebilecek miyiz? Hala çoğumuz böcek yeme fikrini iğrenç ve ilkel  buluyoruz.

Böcek yiyen birçok ülke var. En son kimi gördüm böcek yerken diye düşündüm de; hatırladım ünlü sinema yıldızı Angelina Jolie'yi! Film tanıtımı için Kamboçya'da bulunduğu sırada yapılan bir röportajda izlemiştim. Hemen yan ülkede yine böcek yiyen Vietnam'daydım o sırada. Çekirgeleri, örümcekleri çocuklarıyla birlikte pişirip iştahla yedi ve nasıl yapılacağını da tarif etti. O güzelim dudaklarından içeriye  kapkara örümceği  sokarken midem bulandı!   

En çok tüketilen hamamböceği, tırtıl, arı ve karınca
OECD raporlarına göre  geçtiğimiz 20 yılda kişi başı et tüketimi 300 gram azaldı. Ancak önümüzdeki yıllarda yeniden artacağı düşünülüyor. Çünkü özellikle gelişmiş ülkelerde protein iştahı artmış durumda.

Dünya nüfusu artmaya devam ediyor. Yiyecek endüstrisinin artan protein talebini karşılamayacağı ortada. Birleşmiş Miletlere göre 2050'de dünyada 9.8 milyar insan olacak. 2 milyar insan halihazırda böcek yiyor. Özellikle tropikal ülkelerde tüketim oranı çok daha yüksek. Birleşmiş Millletler Gıda ve Tarım Organizasyonu raporuna göre en çok tüketilen böcekler hamamböceği, tırtıl, arı ve karınca.

Entomofaji çözüm olabilir mi?
Böcek yemenin bilimsel adı entomofaji. Eğer böceklere yeme biçimimizde önemli yer vereceksek besin değerlerini de iyice araştırmak gerekiyor. Şimdiye kadar çok kapsamlı bir araştırma yapılmamıştı. Çin Ningbo Üniversitesi Deniz Bilimleri Bölümü ve İngiltere'deki Kraliyet Koleji araştırmacılarının ortak çalışması bu alanda bizi aydınlatan araştırmalardan biri.

Cırcır böceği bifteğin pabucunu dama atmış
Dörtböceği incelemişler; cıcır böceği, çekirge, kurt ve un kurdu.
Cıcır böceğinin (demirin vücutta emilimini de gözönüne aldıklarında) bifteğe fark attığını gözlemlemişler. Ayrıca kalsiyum ve magnezyumdan da zengin bulmuşlar. Araştırmacılar cırcır böceği, çekirge ve kurtlardaki bakır, çinko, manganez, magnezyum ve kalsiyumun bifteğe göre çok daha iyi emildiğini belirtiyorlar.

Böcek çiftliği az yer kaplıyor
Kar amacı gütmeyen bir eğitim şirketi olan Little Herds'ün araştırmasına göre 1 kg. cırcır böceği yetiştirmek için 15 metrekare ekilebilir araziye ihtiyaç var. Oysa tavuk için 45 metrekare, domuz için 50 metrekare, inek için 200 metrekare gerekiyor. Dünyadaki  ekilebilir arazilerin yüzde 70'i et üretimine ayrılmış durumda. Bu araziler ya et sağlayacak hayvanların yiyeceğini üretmek için, ya da  onları istihdam etmek için kullanılıyor.

Böcek çiftlikleri ise tam aksine dikey yetiştiricilik sayesinde çok az yer kaplıyor ve çok fazla kaynak gerektirmiyor.

Böceklerden yapılmış ürünler artık raflarda
Artık  Avrupa ülkelerinde böcekleri protein kaynağı olarak kullanan birçok ürün raflarda yerini bulmaya başladı. Çekirge unuyla yapılmış elmalı-tarçınlı enerji barları, böcek burger, çekirge makarnası, çekirgeden yapılmış bolonez sos, kurtçuklardan yapılmış soslar... Liste böyle uzayıp gidiyor. Böcek proteinin en çok kullanıldığı yer enerji barları ve atıştırmalıklar. Cıcır böceği unu en gözde ürünlerden; birçok üründe adı geçiyor.

Hopla Çekirge!
Kanada'nın Toronto şehrindeki "Hopla bir Mutfak" adlı firma böcekleri tadı bifteğe benzer bir şekle getirmeyi başarmış. İki erkek kardeş tarafından kurulan firma  bir kasesinde 10 gram protein olan bir domates sos üretmişler. Sosları normalde kıymayla yapılan bolonez sosun yarısı kadar yağ içeriyor ve üçte biri kadar kolesterol var.

Kesinlikle böcek
Bangkok merkezli "Kesinlikle Böcek" ise cırcır böceği unundan makarna yapıyor. Makarnalarının protein, Omega-3 ve B12 vitamininden zengin olduğunu söylüyorlar. Firma yenebilen böceklerin anavatanının Tayland olduğunu belirtiyor. Cırcır böceği unundan yapılmış makarnalarıyla yakında ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya açılma niyetindeler.

Burgeri de var
Makarna'dan hoşlanmıyor musnuz? Sorun değil, İsveçliler de çoktan burger yapmışlar. Onların kullandığı protein kaynağı ise un kurdu! Ağustos'dan beri İsveç'te bir süpermarket zincirinde satılıyormuş. Bunun için İsveç'te yenilebilir böcekler konusunda yasada değişiklik yapmak bile gerekmiş.

Firmanın kurucusu Christian Bartsch Batılı tüketicilerin bu ürünlere hazır olduğu görüşünde: "Böcekleri sofraya nasıl getirebileceğimiz konusunda çok düşündük. Böcekleri olduğu gibi de paketleyip satabilirdik. Ancak batıda henüz insanların bu sunuşa hazır olmadığını düşündük. Bu yüzden kullanması kolay, tadı güzel, görünümü hoş ürünler hazırladık. Burgerin çok iyi gidebilecek bir ürün olduğu açıktı."

Atıştırmalık böcek topuna ne dersiniz?
İsveçli firma aynı zamanda partilerde sunulmak üzere atıştırmalık böcek topları da üretiyor. Bunların vejetaryen köfte topları ile normal köfte arasında bir tatta olduğunu belirtiyorlar.

Gelecek böceklerde
Önümüzdeki beş yıl içinde insanların böcek yeme fikrine daha olumlu bakacağı, ısınacağı ve tüketimin artacağı öngörüsü var. Yenebilen böceklerin büyük potansiyeli olduğu görüşündeler. Önümüzdeki 5 yıl içinde restoran mönülerinde böceklerden yapılmış yiyecekler görmemizin çok olağan hale geleceği iddiasındalar. Kısacası "Gelecek böceklerde" diyorlar.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.