Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BRADLEY MUTFAĞI
Dr.  YASEMİN BRADLEY
Beslenme Danışmanı
Yazı Boyutu:
Gün aşırı oruç tutarak kilo verme yöntemi doğru mu?

Hayır. Günümüzde moda adıyla "ARALIKLI BESLENME" yöntemi bu. Yani bir gün rahat yiyip, ertesi gün oruca girerek kilo verme yöntemi bu ve herhangi bir moda diyetten daha iyi değil.

Alanının en önemli isimlerinden Prof. Dr. Arya Sharma'nın bu konudaki yazısını paylaşmak istiyorum bu hafta. Profesör Sharma Kanada Alberta Üniversitesi Obesite Yönetimi ve  Araştırma Bölümü'nün başında. Dünyada obesite denince akla gelen ilk isimlerden, katıldığım hemen tüm  uluslararası obesite konferanslarının baş konuklarından biri. Prof. Sharma'ya kulak verelim:

Prof. Dr. Arya Sharma diyor ki: Diğer diyetlerden farkı yok!
Görünen o ki her yıl yeni biri ortaya çıkıp yeni bir diyet önerisi atıyor ortaya ve tüm şişmanlık sorununu ortadan kaldırabileceğini, dünyanın tüm sağlık sorunlarını çözebileceğini iddia ediyor.

Hemen her seferinde önerilen diyet vücutlarımızın nasıl çalıştığına dair yeni bir görüş açısı sunuyor. Atalarımızın nasıl iyi yediğini (Atalarımızın sadece 35 yaşına kadar yaşadığını unutmayalım!), modern yaşamın getirdiği modern yiyeceklerin bizi nasıl öldürdüğünü, ortalama insan yaşam süresinin nasıl kısaldığını, modern yaşamdan uzak yaşayanların nasıl hiçbir kronik hastalığa yakalanmadan yaşadıklarını anlatıyorlar.

Bilimsel terimlerle göz boyanıyor
Ortaya bazı bilimsel terimler atıp; "ketojenik", "gluten", "antioksidan", "fruktoz", "insülin" gibi, bazı yiyecekleri çıkartıp bazı nadir yiyecekleri ekleyince ve en önemlisi de ünlülerden biriyle anlaşıp reklam yapınca kitabınızın çok satanlar arasına girmesi, her yere konuşmacı olarak çağrılmanız işten değil!  

Ancak sorun şu: Bu "bilimsel çağrışımları" olan teoriler ne söylerse söylesin, bilimin soğuk ışığı altında coşkulu umutların çoğunun boş olduğu bir gerçek.

Bu yüzden çok tutulan ve önerilen alternatif günlerde oruç tutma yöntemiyle kilo vermenin bizim için en iyisi olduğu iddiasının da doğru olmadığının belirlenmesi beni şaşırtmadı.

Bu yöntemi önerenlerin savı şuydu: "Bu  bizim için en iyi diyet, çünkü atalarımız 35 yaşına obesite, kalp hastalığı ve diyabete yakalanmadan bu şekilde geliyorlardı!"

İşte "Aralıklı Beslenme" yöntemiyle ilgili son araştırmadan çıkan sonuç
JAMA Dahiliye Dergisi'nde yayımlanan John Trepanowski ve ekibinin bir yıl süren araştırması bize işte bu veriyi sağlıyor. Trepanowski ve ekibi araştırmalarının sonunda gün aşırı oruç tutarak diyete girmenin genelde kullanılan kalori kısıtlaması temelli diyetlere göre herhangi bir üstünlüğünün olmadığını kanıtlıyor. (Kilo verme, kiloyu koruma, kalbi koruma alanlarında)

Aksine gün aşırı oruç tutma yöntemine giren grup kalori kısıtlaması yapılan gruba göre daha fazla zorlanmış, bırakanlar olmuş. Her iki grupta da ortalama kilo kaybı aynı.

Kimse diyeti bire bir uygulayamıyor

Şimdi ortaya çıkıp şunu diyenler olabilir; ziyafet gününde az yiyen, oruç gününde çok yiyenler olmuştur... Ancak işte sorun da tam olarak bu! Gerçek hayatta önerilen diyetlere uymak çok zor, çünkü gerçek hayatta hiç kimse hangi diyet olursa olsun birebir uygulayamıyor.

Bu çalışmanın bize gösterdiği önemli bir nokta daha var: Diyet ne kadar zor ve kısıtlayıcı olursa -kendinizi gün aşırı aç bırakmak kısıtlamak demektir- o kadar çok kişi diyeti bırakıyor.

Hayatın içinde önemli olan insanların ne yapmak zorunda olduğu değil, ne yapabildikleri... Sorun kilo vermek isteyen biri için aralıklı beslenme yönteminin daha iyi olup olmadığı değil, daha çok birine bu yöntemi önerip önermemiz gerektiği... Bu çalışmadan ortaya çıkan sonuç "Hayır".

O zaman niçin  bütün diyetler aynı?
Hemen çoğu ortalama bir kilo kaybını sağlıyor. Benim görüşüm şu;

Hiçbir diyet vücudu yeniden set edemiyor
* Hiçbir diyet vücudun biyolojisini değiştirme yeteneğine sahip değil. Biyolojimiz uzun dönemde vücudumuzu koruyan yağı tekrar yerine koyuyor.

* Hiçbir diyet vücudu yeniden set edemiyor; yeni bir kiloya, daha düşük bir kiloya ayarlayamıyor. Bu yapılabilse uzun dönemde diyetle varılan düşük kiloları da korumak, stabilize etmek mümkün olacak.

* Diyetle verilebilecek kilo her zaman aynı oluyor ve tekrar almak için de uzun süre geçmesi gerekmiyor! Biyolojimiz savaşı tekrar kazanıyor ve verdiğimiz kiloyu yerine koyuyoruz.

Yeni diyetler de gelecek
Buna rağmen net şunu söyleyebilirim: Daha öncekilerden çok daha iyi olduğunu iddia eden yeni bir diyet ne zaman gelecek diye çok beklememiz gerekmiyor! Kilo vermek isteyenlere önerim  sizin için doğru olanı yapın, ancak mucize beklemeyin. Size uygun sağlıklı, yaşamınıza uyacak diyeti bulun ve ona tutunun.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.