Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BRADLEY MUTFAĞI
Dr.  YASEMİN BRADLEY
Beslenme Danışmanı
Yazı Boyutu:
Direncimizi artırmak için ne yiyelim?

Mevsim değişiklikleri, bağışıklığı güçlendirmeye en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanlardan ekim ayıyla birlikte, hava sıcaklığı da azaldı.. Ne giyeceğimizi şaşırıyor, gece ne örteceğimize karar veremiyoruz. Kah terliyoruz, kah üşüyoruz. Okulların açılmasıyla çocuklarımızın çeşitli mikropları kapıp eve taşıma olasılığı da arttı. Gelin bugün bağışıklığı güçlendirmek için kolayca bulup yiyebileceğimiz ürünlere bakalım...

Yumurta
Ekonomik, hazırlaması kolay yüksek kalitede protein deyince akla ilk gelen besin yumurta.
1 yumurta 80 kalori. Beyazında 20 kalori, sarısında 60 kalori var. Günlük protein ihtiyacımızın yüzde 10’unu karşılıyor. A, D, B12 vitaminleri, kolin ve lutein, xeaxanthin gibi besinler içeriyor.

* A vitamini lutein ve xeaxanthin göz sağlığı için önemli, aynı zamanda antioksidanlar.
* B12 enerji üretimi için şart.
* D vitamini kemik sağlığı için gerekli.
* Kolin, hücrenin normal fonksiyonunu sürdürebilmesi için gerekli bir besin. Günde 425-550 mg arası almamız gerekiyor. Karaciğerde biraz üretilse de yeterli değil. Yiyeceklerden almamız zorunlu. 1 yumurta 250 mg kadar kolin içeriyor.
Önemli: Kolin, lutein ve xeaxanthin yumurtanın sadece sarısında bulunuyor.
*İ rice bir yumurtada 213 mg kolesterol var. Yağ oranı düşük; sadece 5 gram yağ içeriyor. Yumurtanın kabuk rengi besin içeriğini etkilemiyor. Yani kahverenginin besin değeri beyazdan daha yüksek diye düşünmeyin. Ekmek gibi değil! Yumurtanın sarısının daha koyu olması besin değerinin daha yüksek olduğunu göstermiyor.

C vitamini içeren tüm yiyecekler
 ‘Direncimizi ne artırır’ sorusunda ilk akla gelen de C vitamini. C Vitamini bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı savaşta etkili. Strese karşı hormonların yapımında, enerji üretiminde, vücudun destek dokusu olan kollajen yapımında görevli. Kemikleri, cildi eklemleri güçlendiriyor, kanser ve kalp hastalığına karşı koruyucu etkisi var.

* Eksikliğinde ne görülüyor?
Sık hastalanma, sık nezle-grip, enerji azlığı, diş eti kanamaları, cildin kolay morarması, yaraların geç iyileşmesi, ciltte döküntüler, diş eti ve burun kanamaları.

* Günlük önerilen doz ne kadar?
C vitamini için RDA, yani günlük önerilen doz 60 mg. Vitamin ve minerallerin erişkinler için önerilen günlük miktarına günlük önerilen doz denir. Bunu şişe etiketlerinde RDA=Recommended Daily Allowance şeklinde görebilirsiniz.

* C vitaminini nereden, ne kadar alabiliriz?
Kırmızı biber (tatlı) 1 adet 165 mg
Yeşil biber (tatlı) 1 adet 95 mg
Çilek1 porsiyon 84 mg
Brüksel lahanası 6 adet78 mg
Kivi 1 adet 74 mg
Portakal 1 adet 70 mg
Domates 1 adet 45 mg
Greyfurt 1 adet 84 mg
Brokoli 100 gr 41mg
Karnabahar 100gr  36mg
Bezelye 100 gr 31mg
Lahana 100gr 27mg

Propolis
Bal arılarının ağaçlardan, çiçek saplarından ve diğer bitkisel kaynaklardan topladıkları reçinemsi bir karışım. Arılar bitkilerden topladıkları maddelerle propolis yapıyor ve bununla kovan ve petek gözlerini sterilize ediyor, kovana giren zararlıları öldürdükten sonra mumyalıyor, kovanın açık ve çatlaklarını kapatıyorlar. Propolis arı ürünleri içerisinde yüksek antioksidan kapasitesi ile en bilineni! Nar suyu ile kıyaslandığında 62 kat, domates ile kıyaslandığında ise 120 kat daha yüksek antioksidan içeriğe sahip.
Bu konuda bana en çok sorulan soru nasıl kullanabileceğimiz.

Nasıl kullanılmalı?
İsteyen kendi karışımını da hazırlayabilir. Ancak bunun oranını tutturmak, malzemeyi ayrı ayrı bulmak ve güvenilirliğinden emin olmak zor. Bu yüzden hazır karışımı tercih ediyorum. Her gün 1 yemek kaşığı polen-propolis-arı sütü ve bal karışımını kahvaltıda yiyorum.
* Çocuklara kilo başına 0.3 gram verebilirsiniz. 3 yaş altındaki çocuklarda kullanmadan önce doktorunuza danışmalısnız.
- 3-7 yaş arasındaki çocuklara 1 çay kaşığı.
- 7-12 yaş arasındaki çocuklara 1 tatlı kaşığı.

Kırmızı et
Gücümüzü en çok artıran yiyecek kırmızı et. Çok güçlü protein; vücut için gerekli tüm aminoasitleri içeriyor. Demirden çok zengin ve bu vücudumuzda iyi emilebiliyor; demir kanımızın yapısındaki en öenmli elemanlardan.  

Zerdeçal
Baharatların süperstarı şu anda! İçinde kurkumin adlı bir bileşik var ve bu bileşik hastalık ve kanserin ön aşaması olan yangıyı önlüyor. Hastalığa yakalanmanıza engel oluyor, yakalandıysanız da çabuk iyileşmeyi sağlıyor. Günde 1-2 tatlı kaşığı çorba ve yemeklerinize karıştırarak kulllanabilirsiniz.

Sarmısak
- Dünyanın potansiyeli en yüksek doğal ilaçlarından biri.
- İçindeki aktif madde allicin. Bu organosülfür bileşiklerine dönüşüyor. Bu bileşiklerde oksidasyonu, yangıyı, hücreyi harap eden olayları azaltıyor.
- Vitamin-mineral ve güçlü antioksidanlardan da zengin.
- Tansiyonu düşürüyor.
- Aspirin gibi kanı inceltiyor.
- Damar elastikiyetini artırıyor.
- Kolon kanserini önlüyor.
- Kalp krizi riskini azaltıyor.
- Kolesterolü düşürüyor.
- Enfeksiyonu önlüyor.
- Rus penisilini de denmiş. Çünkü 2. Dünya Savaşı’nda Ruslar sarmısaktan çok yararlanmış.
- Virüslere karşı da etkili.
- Soğuk algınlığı riskini azaltıyor.
- Diyabetlilerde açlık kan şekerini düşürüyor.

Bağışıklık nedir?
Vücudun yüksek özellikli hücreler, organlar ve lenfatik sistem (kan damarlarından faklı bir dolaşım sistemi) aracılığıyla doğal mücadele yeteneği. Bu mücadelenin öncüleri cildimiz, saçımız, muköz zarlarımız (ağız içi, burun içi gibi), gözyaşları ve tükürük bezlerimiz. Bunlar bizi zararlı ataklardan, maddelerden koruyor. Hastalık yapıcı bakteri, virüz, mantar, parazitlerin saldırılarını geri püskürtüyorlar. Sağlam bir bağışıklık mekanizması bizi sadece bu tip enfeksiyöz durumlara karşı değil, aynı zamanda alerji, artrit, anormal hücre değişimlerinden, kanserden de koruyor.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.