Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPRÜDEN GEÇERKEN
Prof. Dr.  ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Yazı Boyutu:
Erken ergenlik

Erken ergenlik; uzun süredir hastalık olarak bilinmesi ve  tedavisinin mevcut olması ile birlikte; özellikle çocuklarda obezitenin artması, çevresel uyaranların ve beslenme faktörlerinin etkisi ile ergenliğin erken yaşlara gelmesi, 1990 yılından sonra daha çok dikkat çeker hale gelmiştir. Özellikle ABD’de bu yönde yayınlar artmıştır. Öyle ki televizyondan ve cep telefonundan kaynaklanan dalgalar, televizyondaki erotik yayınların seyredilmesi bile seks hormon salgılanmasının uyarıcıları olarak suçlanabilmektedir. Tabii, bunların şu anda kesin kanıtı yoktur. 

Sağlıklı bir insanda, doğumdan itibaren gerekli bütün hormonlar, gerektiği miktarlarda salgılanarak, vücudun gelişmesini ve tüm fonksiyonların normal çalışmasını sağlar. Ancak, normal bir şekilde çalışan bu mekanizmayı bozan sebepler vardır. Beslenme alışkanlıkları başta olmak üzere dışarıdan, farklı ve vücuda zararlı müdahaleler yapıldığında sistem bozulabiliyor. Hormonlu, katkı maddeli gıdalar, kirli hava, radyoaktif maddeler;  kısacası modern yaşam koşulları bu sistemi bozan en önemli etkenlerdir.

TARIM İLAÇLARINA DİKKAT!
Hazır gıdaların yan etkilerini gösteren yurtdışındaki araştırmalar çarpıcı sonuçlar vermektedir. Belçika’da yapılan bir araştırma, tarımda kullanılan bazı ilaçların östrojenik etkiyi arttırarak kız çocuklarda erken adet, erkek çocuklarda meme büyümesi yaptığını ortaya koyuyor. Danimarka ise erkek kısırlığındaki artışı bu ilaçlara bağlıyor. Kuzey ülkelerinde yapılan bir çalışma -ki bu bölgede özellikle dondurulmuş balık tüketimi çok fazla- Tip 1 diyabetin görülme sıklığının yüz binde 45’den 60’a çıktığını gösteriyor.

Kontrolsüz birtakım uygulamalar bu tehlikeye davetiye çıkarıyor. Bu risk herkes için vardır. Çocukluk çağında kandaki östrojen seviyesi düşük olduğu için dışarıdan alınan hormonlu gıdalar çok daha büyük etki yapıyor ve kanda östrojen seviyesinin artmasına neden oluyor.
Erken ergenlik ülkemizde son 10 yılda çocuk endokrin kliniklerinin boy kısalığı ile birlikte en sık rastlanılan hasta gurubu olarak dikkat çekmektedir. Bu başvuruların hepsi erken ergenlik tanısı almamakla birlikte, tanı konup tedavi alan hasta sayısında artış vardır.

ERKEN ERGENLİK TEDAVİ EDİLMELİ
Erken ergenliğe giren hem kız hem de erkek çocuklar, önce yaşıtlarından uzun oluyorlar. Ancak daha sonra boyları kısa kalıyor, çünkü kemiklerdeki büyüme kıkırdakları erken kemikleşiyor. Erken ergenlik mutlaka tedavi edilmelidir. Anne-babalar, çocukları için “hormon verilmesinin zararlı olabileceğini” düşünebilirler ama endişeleri yersizdir. Ergenliği durduran ilaçlar kesildiğinde ergenlik devam eder. Çocukların beden ve ruh sağlığı için normal bireyler olarak büyümelerini sağlamak zorundayız.

 

 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.