Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPRÜDEN GEÇERKEN
Prof. Dr.  ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Yazı Boyutu:
Diyabet kalıcı bir hastalık mıdır? Geçmez mi?

Şayet diyabet; erişkinlerde daha sıklıkla görülen ve obeziteye bağlı tip2 diyabet ise, kilo verme-beslenmenin düzeltilmesi-aktivitenin arttırılması ile geçebilir, kalıcı olmaz.

Ancak obezite devam eder, beslenme şartları düzeltilmez ve diyabet uzun süre devam ederse artık ağızdan kullandığımız oral antidiyabetik adını verdiğimiz ilaçlar da yetersiz kalır ve insülin tedavisine geçilir.

Dolayısıyla, tip 2 diyabet kalıcı hale geçer ve bu sefer göz, damar sistemi, böbrek gibi kalıcı zararlı etkilerinden korunmak için uğraş vermek zorunda kalırız.

Daha çok çocuklarda görülen ve insülin yapan hücrelerin tamamen tahrip olmasıyla ortaya çıkan tip1 diyabet ise kalıcı bir hastalıktır. Tanı konar konmaz insülin tedavisine ihtiyaç gösterir, insülini kestiğiniz anda kan şekeri yükselir ve tedavi edilmezse çocuk komaya girer ve ölümle sonuçlanır.

BALAYI DÖNEMİ
Ancak diyabetli ailelerin kafasını karıştıran bir durum vardır, buna biz “balayı dönemi” diyoruz. Yeni tanı konmuş diyabetlilerde bazen insülin tedavisine ihtiyaç olmayacak kadar kan şekeri değerleri normale gelir; bunun sebebi insülin dalgılayan ve yüzde 95’inden fazlası tahrip olmuş olan hücrelerin kalanlarının aşırı çalışması neticesi bir miktar insülin üretmeleridir. Ancak bu durum geçicidir ve bir süre sonra bu sağlam kalan hücreler de iflas eder ve kan şekeri yeniden yükselir. Bu dönemde hastalar, “Diyabetim iyileşti” şeklinde düşünmemelidirler.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.