Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPÜK
Prof. Dr.  REFİKA ERSU
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Çocuklarda uyku çalışması

Sevgili Anneler,

Hepimiz çocuklarımızın mışıl mışıl uyuyup büyümesini istiyoruz ama ne yazık ki bazen mışıl mışıl uyuyamıyorlar çocuklarımız; horluyorlar, uyku sırasında terliyorlar, huzursuz bir uyku ile geçiyor gece ve sabah da herkes huzursuz ve mutsuz oluyor!


Uyku sırasında horlama çocuklarda sık görülen bir sorun.  Anneler çocuklarını uyku sırasında izleyip çocuklarının nefes alıp alamadıkları endişe ile izliyor, bazen horlama ses kaydını bazen de video kaydını doktorlara getirip geniz eti veya bademciklerinin alınıp alınmaması gerektiğini soruyorlar.

Bu sorunun yanıtı en güvenilir şekilde nasıl verilir biliyor musunuz? Uyku sırasında çocuğunuzun nefesinin, solunum hareketlerinin ve oksijen düzeyinin kaydedildiği gece uyku çalışması ile!

Eğer uyku çalışması yapılıyor ve sadece horlama görülüyor, nefes alıp vermede, oksijen düzeyinde önemli bir sorun saptanmıyorsa buna basit horlama denir ve çocuğun ameliyat olmasına veya başka bir ilacak gerek yoktur.

Eğer uyku çalışmasında hafif tıkayıcı apne dediğimiz az sayıda nefes durmanın olduğu gözlenirse, bazı ilaçlarla çocuğunuz bir süre izlenebilir.

Ancak orta veya ağır derecede uyku apnesi varsa mutlaka tedavi gerekir, bu bademcik ve geniz etinin alınması ya da burnundan hava üfleyen bir cihazla (CPAP) apnenin düzeltilmesi demektir.

Versin elini huzurlu güzel uykular diyebilmek için önce sorunu belirlemek ve ciddiyetini anlamak gerekir, işte bizi bu sonuca uyku çalışması götürür.

NASIL YAPILIR?
Uyku çalışması uyku laboratuarında yapılır. Çocuğunuzun uyku saatinde laboratuara birlikte gidersiniz. Uyku evrelerini belirlemek için beyin dalgaları ve göz ve çene hareketleri izlenir, bunun için bazı elektrod dediğimiz alıcılar başa, göz kenarına ve çeneye yerleştirilir (yapışkanla, hiç iğne yok). Solunumunu takip için burna ince bir bant konur. Solunum hareketlerini takip için de göğüs ve karına birer kemer takılır. Oksijen düzeyini izlemek için de parmağa bir alıcı yapıştırılır. Çocuğunuz sizin yanınızda uyurken bu alıcılardan alınan sinyaller bilgisayara kaydedilir. Uyku teknisyeni bu kayıtları izler ve notlar alır (uyandı, tuvalete gitti gibi) ve video kaydı ile çocuğunuzun hareketleri, ses kaydı ile de horlaması kaydedilir. Sabah evinize gidersiniz ve doktorunuz tüm gece kaydını izleyerek size bilgi verir.

Gelişmiş ülkelerde yalnızca hikaye, muayene ve video kaydı ile karar verilmiyor bademcik ve geniz eti ameliyatlarına! Tabii ki tüm bunlar önemli, ama tıkayıcı uyku apne varlığı ve ağırlığı uyku çalışması ile belirlenir ve tedavisi planlanır. Biz de çocuklarımız da sağlıklı uykularını uyurlar.

Sevgiyle...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.