Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BAŞ BAŞA
Prof. Dr.  REHA CENGİZLİER
Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı - Çocuk Alerji Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Çocuklarda kaşıntı

Bazı hastalıklar vardır, gümbür gümbür gelir, belirtilerini gösterir, tedavi edilir, iyileşir geçer. Bazıları ise gelir, tedavi edilir, cevap verir veya vermez, azalır, artar, geçer gibi olur, tekrarlar... Bu liste uzar gider. Sonuçta hayat kalitesini düşürür ve insanı bezdirir. Bir de bu şikayetler çocukta olursa, problem ikiye katlanır. Çünkü yaşa bağlı olarak anlatamayıp sadece huzursuzluk, iştahsızlık, ağlama nöbetleri, uyuyamama gibi belirtilerle hem kendi yıpranır, hem aileyi yıpratır.

Kaşıntı olunca alışılagelen yöntem; hemen kaşıntı şurubu vermektir. Hemen her evde vardır. Hem anında etkilemediği için hem de sadece geçici bir rahatlama dışında yararı olmadığı için pek de anlamlı değildir.

Kaşıntının öncelikle neden olduğunu araştırmak gerekir. Bazı kaşıntılar vardır ki; evde değerlendirilip tedavi edilebilir. Bunların başlıcaları, sivrisinek ve diğer sinek-böcek sokmalarıdır. Yaz aylarında daha sık sorun olmakta, ılıman iklimli bölgelerde kışın bile görülebilmektedir. Vücudun açıkta kalan yerlerinde, kırmızı, tırnak büyüklüğüne ulaşan, bazen ortası beyazlayıp kabaran bazen tam ortada nokta gibi küçük su toplayan kaşıntılardır. Her çocuğun kaşıntıyı algılama eşiği farklıdır. Bazısı aldırmaz, bazısı kaşıyarak yara yapar. İşte bu tür böcek sokmalarında, en erken dönemde dıştan sürülen kaşıntı merhem, jel, sıvı ilaçlarının kısmen yararı olur. Ağızdan kaşıntı şurubu içirmeye gerek yoktur.
Okul bahçesinde, gezilerde, yeşil alanlarda vücudun açıkta kalan genellikle ayak-bacak bölgesi, ısırgan türü bitkilere sürtünürse yine kaşınır, kızarır, kabarır. Onlara da temizlik sonrası dıştan sürülen kaşıntı ilaçları kullanılabilir.

KAŞINTI GIDALARA BAĞLI İSE...
Belli bir gıda yedikten sonra oluşan ve çok aşırı boyuta ulaşmayan kaşıntılarda, o gıdayı yedirmemek, alerji şurubu (antihistaminik ilaçlar) içirmek gerekir. İlacı verdikten sonra, en geç 1 saat içinde kaşıntının iyice azalmış olması gerekir. Olmazsa doktora başvurmak gerekir. Bazen kaşıntıya gözlerde, dudaklarda, ellerde vs. şişme de eklenebilir. O zaman evde hiç oyalanmadan doktora gitmekte yarar vardır.

Bir de kaşıntı ile seyreden hastalıklar vardır. Bazı enfeksiyonlar, kronik hastalıklar, bu hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar, hastalığa yol açan mikropların salgıladığı zehirler de kaşıntı yapabilir. Bu durumlarda kaynağın ne olduğunu bulup ortadan kaldırmak gerekir. Bir yandan esas sebep araştırılırken, diğer yandan kaşıntıyı geçici de olsa rahatlatacak ilaçlar kullanılır; her iki işlem de mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.

ÜRTİKER-KURDEŞEN VARSA...
Ürtiker, kaşıntının sık karşılaşılan bir nedenidir. "Kurdeşen" olarak da adlandırılır. Altı haftadan kısa sürenlere akut, daha uzun sürenlere kronik ürtiker denir. Bunu önemi, sebebe yöneliktir. Kronik olanların altında bazen başka hastalıklar yatar. Bu nedenle mutlaka araştırılmalıdır. Akut olanlarda bazen bir muayene veya basit bir-iki tetkik ile teşhis koyulabilir. Bir yandan nedene yönelik tedavi, bir yandan da antihistaminik ilaçlarla rahatlatılır. Ürtiker tedavisinde; dıştan sürülen kremlerin yeri yoktur. Bazen de her türlü araştırmaya karşı ürtikerin nedeni bulunamayabilir; doktor kontrolünde belli ilaçlarla baskılama gerekebilir.

CİLT NEMLİ TUTULMALI!
Atopik dermatit; diğer adı ile "egzema" da yaygın bir kaşıntı nedenidir. Başlı başına bir alerjik hastalıktır. Nedeni, korunması, tedavisi tamamen doktor kontrolünde olmalıdır. Bazen besin alerjisi ile de ilişkili olabilir. Tedavide temel prensip, cildin nemli tutulması, kurumasına izin verilmemesidir. Hastalığın derecesine göre lokal veya sistemik ilaçlarla tedavi edilmeli, çocuk; saptanabilen tetikleyicilerden uzak tutulmalıdır.

Yaygın ya da deriyi değil de lokal ya da belli organları etkileyen kaşıntılar da olabilir. Örneğin; alerjik nezlede göz, burun, boğaz, hatta kulak kaşınması, barsak parazitlerinden kıl kurdunda çocuğun poposunun kaşınması gibi. Bu durumlarda da mutlaka neden araştırılarak tam tedaviye yönlenmek gerekir.
Kaşıntısız günler dilerim.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.