Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DİŞ PERİSİ
PINAR KARATABAN
Çocuk Diş Hekimi
Yazı Boyutu:
Çiğneme ve beslenme üzerine

İşlenmiş gıdalarla yüklü modern beslenme tarzının çocuklarımızın dişlerine ne gibi etkileri var?

Modern toplumda doğadan ve doğal olandan istemli-istemsiz bir uzaklaşma yaşıyoruz. Daha az hareket ediyoruz, daha az oksijenle yetiniyoruz, suni olarak lezzetlendirilmiş doğal olmayan gıdalara daha fazla maruz kalıyoruz. Sadece bizler değil bu ortama doğmuş çocuklarımız da büyüyorlar, gelişiyorlar.

Sanayi tipi beslenmenin yan etkilerini tüm vücutta olduğu gibi ağız ve çevre dokularında da gözlemleyebiliyoruz. Aşırı şekerli, yumuşak işlenmiş gıdalar tükürükle birleşerek yapışkan bir hale gelip dişlere çabuk  tutunabildiği için çürük yapıcı mikroorganizmalar için mükemmel bir besin deposu görevi görürler. Bu tip gıdaların zor temizlenmesi ve içeriklerindeki şekerin mikroorganizmalar için kolayca kullanılabiliyor olması diş çürükleri oluşumu için mükemmel bir zemin hazırlar.

Diş çürüğü görülme sıklığının artması bu tip gıdaları sıkça tüketen çocuklarda kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkar. Şeker içeriği yüksek işlenmiş gıdaların ve hatta özellikle gazlı içeceklerin büyümekte olan çocuğun diyetinden mümkün olduğunca çıkarılması ağız diş sağlığının korunmasında temel adım olarak sayılabilir.

Belki farketmişsinizdir çevremizde dişlerindeki çapraşıklık nedeniyle ortodontik tedavi gören (tel takan) çocuk sayısı belirgin bir şekilde arttı. Yapılan çalışmalar çağlar boyunca çenelerimizin ve boyutunun giderek küçüldüğünü gösteriyor (Lindsten R). Buna karşılık dişlerimizin boyutunun doğal aşınmalara daha az maruz kaldığı için büyük kaldığından bahsediyor (Lombardi AV). Basit bir mantıkla dişlerimizin küçülen çenelerimize sığması gittikçe güçleşiyor.

Atrizyon, dişlerin çiğnemeye bağlı birbirlerine sürtünerek çiğneme yüzeylerinin aşınmasıdır. Bu aşınma aynı zamanda dişlerin birbirleriyle yanyana dizildiklerinde ara yüzlerinde de meydana gelir. Bu aşınmalar sayesinde dişler belirli bir denge içerisinde çenede düzgün bir biçimde sıralanabilirler. Bu aşınmaların da sağlıklı bir şekilde meydana gelebilmesi için birey  doğal, sert gıdalarla (meyve, sebze, et, kuruyemiş) ısırarak, çiğneyerek, yani çiğneme kaslarını ve dişlerini gerektiği gibi kullanarak beslenmelidir.

Modern toplumda işlenmiş, yumuşak gıdalardan oluşan diyette ısırmaya, koparmaya tam anlamıyla çiğnemeye çok da ihtiyaç duyulmayan besinlerin hızlıca yutulduğu bir beslenme tarzı benimsemiş bulunuyoruz..  Çünkü bu gıdalar yumuşak, ağızda çabuk dağılıyor ve çok da çiğnemeye gerek olmadan yutulabiliyor. Oysa ki doğamıza uygun olanı,  besinleri koparıp çiğnemek ve öğütmek, yani çenelerimizi kullanmak!

Formül çok basit, doğal olandan uzaklaşmayalım, doğal beslenenelim, taze meyve sebzeyi mümkün olduğu kadar bütün halde ve çiğ olarak  tüketelim, çiğneyelim, çocuklarımızı çiğnemeye teşvik edelim ve işlenmiş gıdalardan uzak duralım.. Kullanalım çenelerimizi ve dişlerimizi..


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.