Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DİŞ PERİSİ
PINAR KARATABAN
Çocuk Diş Hekimi
Yazı Boyutu:
Emzik meselesi...

Emzikler bebeğiniz için iyi mi? Tabii ki bebeğinize emzik vermek siz anne-babaların kararı, ancak emzik kullanımının da avantaj ve dezavantajları var. Bunları göz önünde bulundurarak bu sürece girmek ya da girmemek daha doğru olacaktır.

Bebekler çok güçlü bir emme refleksi ile dünyaya gelirler. Hatta anne karnındayken bile bazı bebeklerin parmaklarını emdiği ultrason görüntüleri vardır. Emme güdüsü sadece beslenme için değil yatıştırıcı, sakinleştirici etkisinden dolayı bebek için çok önemlidir. Bu nedenle bebek emme güdüsünü tatmin etmeye yönelik davranır, bu gerek annesini emerek, gerek biberon, emzik ya da kendi parmağını emerek gerçekleşir.

Sakin, huzurlu ve anne sütünü alabilen bebeklerde emzik kullanımının gerekli olmadığı düşünülmektedir. Her bebeğin küçük huzursuzluklarının olduğu günler elbette vardır, ancak hemen emzik kullanımına yönelmek yerine öncelikle çocuğu rahatlatmak için kucağınıza almak, sevgiyle sarılmak, sakinleştirmek için müzik eşliğinde onu yavaşça sallamak çoğu zaman işe yarayacaktır.

Çoğu doktor emzik kullanımı için -mecburi durumlar hariç- bebeğin en az 1 aylık olmasını beklemeyi tavsiye etmektedir. Bundan daha erken emzik ya da biberon kullanımı çocuğun annesini emmeyi reddetmesine ve anne sütü alamamasına neden olabilir. Ancak bebeğiniz anne sütünü alıyor ancak yine de parmağını, bir oyuncağını ya da battaniyesini kuvvetle emmeye devam ediyorsa ve süregen bir huzursuzluğu varsa emme güdüsünün tatminini sağlamak açısından emzik kullanımına yönelebilirsiniz.

Ayrıca Amerikan Pediatri Uzmanları Birliği (American Academy of Pediatrics) SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) yani ani bebek ölümleri sendromunu engellediğini düşündüğü için 1 yaşına kadar emzik kullanımını tavsiye etmektedir. Tabii bu tavsiyenin ticari kaygıları olup olmadığı da sorgulanabilir, size kalmış…

EMZİK BEBEĞİN DİŞLERİNE ZARAR VERİR Mİ?
Peki, çocuk diş hekimliği açısından emzikle ilgili ne gibi sakıncalar mevcut?
Öncelikle günümüzde kanserojen olduğu kanıtlanan ve önceden biberon ve emziklerin yapısında bulunan Bisphenol A maddesine karşı dikkatli olmak gereklidir. Şu anda biberon ve emziklerin çoğunda artık bu madde kullanılmamaktadır, ancak yine de satın alırken içeriğe dikkat edilmelidir.

Emziklerin yapısındaki maddeler nadir olmakla birlikte çocukta ağız çevre dokusunda alerjik reaksiyonlara ve tahrişlere neden olabilmektedir.

Emziklerin uzun süre kullanımı diş ve damak yapısını bozarak V şeklinde derin bir damak oluşmasına, ön dişlerin ileriye doğru fırlak bir görüntü vermesine ve alt ve üst ön dişlerin birbirine kavuşamadığı “Ön açık kapanış” dediğimiz bir kapanış tipinin gelişmesine yol açacaktır. Bu nedenle emzik bağımlılığının oluşmasını engellemeye yönelik kontrollü bir kullanım daha sağlıklıdır. Emzik bebek uykuya dalana kadar verilmeli daha sonra uykuya dalar dalmaz ağızdan alınmalıdır. Diş yapısına emziğin vereceği zarar bebeğin ne kadar şiddetli ve ne kadar çok emdiğiyle doğru orantılı da olsa ortalama 2 yaş civarında emziği bıraktırmak uygun olacaktır.

EMZİK DİŞ ÇÜRÜĞÜNE YOL AÇAR MI?
Emziğin kendisi temel olarak diş çürüğüne yol açmasa da bebek alışsın diye pekmez, bal ya da reçele batırılan emzik dişleri çürütecektir elbette. Burada suçlu emzik değil emziğin batırıldığı şekerli yiyecektir; tıpkı biberon çürüklerinde biberonun kendisinin değil içindeki şekerli sıvı mamanın dişleri çürütmesi gibi.

Bir artı bilgi olarak emzik kullanan bebeklerde orta kulak iltihabına daha sık rastlandığından bahseden bilimsel çalışmalar vardır.

Sonuçta, emzik kullanıp kullanmamak bebeğin ve ailenin birlikte seçeceği bir yoldur. Ancak karar artı ve eksiler değerlendirilerek çok dikkatlice alınmalıdır diye düşünüyorum.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.