Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DİŞ PERİSİ
PINAR KARATABAN
Çocuk Diş Hekimi
Yazı Boyutu:
Dişler erken çıkarsa kolay mı çürür?

Dişlerde erken çıkan çok yol alıyor mu? Bebeklerinin dişleri erkenden süren aileler, ya da 9-10 aylık olmuş hala ilk dişi çıkmamış bebekler, ilk muayene hastalarımızın çoğunluğunu oluşturuyor. Yıllar geçtikçe de çocuklar bu defa, süt dişlenme tamamlanmadan kalıcı dişlenmeye geçerken, zamanlama açısından yaş grupları arasında ciddi farklılıklar olabiliyor.

Ailelerin en çok sorduğu soru diş çıkarma zamanının erken ya da geç olmasının dişlerin çürümesini hızlandırıp hızlandırmayacağı.

Yapılan çalışmalar, dişlerin sürme zamanının çürük oluşumunun hızlanması üzerinde bir etkisi bulunmadığını bildirmektedir. Dişler ağız ortamına erken sürdüğünde çürük riski artar gibi bir durum söz konusu değildir, bunun aksi geç çıkan diş daha sağlamdır da denilemez.

Ancak bu noktada şunu göz ardı etmemek gerekir. Çocuğunuzun süt dişleri eğer çok erken, örneğin 3-4 aylıkken, sürdüyse kalıcı dişleri de büyük ihtimalle 4-5 yaş civarında sürmeye başlayacaktır. 4-5 yaşındaki bir çocuk, etkili bir ağız hijyeni sağlayacak ince motor gelişimine sahip değildir. Çocuğun etkili bir diş fırçalama için gerekli el becerisine kavuşması yaklaşık 7-8 yaşını bulmaktadır. Bu durumda eğer aile de çocuğun ağız hijyenini ihmal ediyorsa, kalıcı dişlerde çürük oluşması kaçınılmazdır.

NE YAPILABİLİR?
Çocuğunuzun dişleri yaşıtlarından erken sürüyor ise öncelikle çocuğun ağız hijyenini düzenli bir şekilde sağlamaya dikkat edilmelidir. Çocuğun yutmayacağından emin isek içerdiği fluorid oranı yüksek olan, pedodontistinizin tavsiye edeceği bir diş macunu ile günde en az iki (ya da tercihen 3) defa dişler fırçalanmalıdır.

Bu dönemde çocuğun beslenme programı da düzenlenmeli, yapışkan şekerler, asitli içecekler, abur cuburlar ve yoğun karbonhidrat içeren bir diyetten kaçınılmalı, protein ve mandıra ürünlerine ve kompleks karbonhidratların tüketimine yönelmelidir.

Çocuk dişhekimine düzenli aralıklarla kontrole gidilmeli, dişhekiminin çocuğunuzun dişlerini güçlendirmek için yapabileceği uygulamalar ile ilgili bilgi alınmalıdır.

Biliyoruz ki kalıcı dişler ağıza ilk sürdükleri andan itibaren ancak 3 yıl sonrasında mineral gelişimlerini tamamlarlar. Kalıcı dişler ağıza ilk sürdükleri zaman mineral yapıları ağızda oluşan asit ataklarına karşı dirençsizdir. Bu nedenle yapısal korumaya ihtiyaç duyarlar. Dişhekiminiz dişler üzerine yapacağı temizlik ve fluor uygulaması ile bu dişlerin mineral yapısının sağlamlaşmasına yardımcı olur.

FİSSÜR UYGULAMASI
Ayrıca daimi azı dişlerinin üzerindeki fissür adı verilen oyukçuklar bakterilerin yerleşip çoğalması için mükemmel alanlardır. Bu fissürlerin temizliği de özel uğraş gerektirir. Pedodontistiniz bu fissürleri de temizleyip fissür örtücü adlı akışkan bir tip koruyucu dolgu ile doldurabilir. Bu koruyucu dolgu da yeni çıkan dişin çürümesini büyük ölçüde engelleyecektir.

Küçük bir dip not olarak, bu tip çok erken süt dişi kayıplarında ve kalıcı dişlerin erkenden sürmelerinde eğer genetik bir yatkınlık yoksa, ve erken diş sürmesine eşlik eden başka belirtiler de söz konusu ise, çocuk erken ergenlik açısından değerlendirilmelidir diyebiliriz.

Dişleriniz yolunda olsun.

Sevgilerimle...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.