Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
NEFES
Prof. Dr.  FAZİLET KARAKOÇ
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Astım hakkında efsaneler ve gerçekler

Sadece astım ile ilgili değil çocuklarımızın sağlığını ilgilendiren birçok konu ile ilgili doğru bilinen yanlışlar var.  İlk duyduğunuzda aslında size tuhaf bile gelen bir şeyi duymaya devam ettiğinizde bir süre sonra artık doğru olduğunu düşünmeye başlıyorsunuz. Efsaneler güzeldir ama her zaman gerçek olmayabilir…
İşte astım ile ilgili bazı efsaneler ve gerçekler…


“Yazın çok rahatız! İyisi mi biz başka bir şehre taşınalım…”

Efsane:
Daha sıcak  ve kuru bir iklimin olduğu bölgeye taşınmak astımı iyileştirir…
Gerçek: Çevre değişikliği yapmanız astım semptomlarında geçici düzelmelere neden olabilir fakat astımı iyileştirmez. Özellikle okul öncesi dönemde tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı olan çocukların önemli bir kısmında  büyümekle  bu şikayetler ortadan kaybolur. Fakat bazı çocuklar hayatın daha ileriki yıllarında  da astımın devam etmesi açısından risklidir. Annesi babası astım olan, alerjik yapıda olan, üst solunum yolu enfeksiyonları olmadığı zamanlarda da öksürük, hıırltı, nefes darlığı  gibi şikayetleri olan hastalar bu riskli gruptadır. Bu hastalarda özellikle iç ortamlarda astım şikayetlerini başlatan etkenleri azaltmaya çalışmak önemlidir. Ev tozu ile ilişkili önlemler almak, polen mevsimlerinde olabildiğince pencereleri kapalı tutmak, nem oranının düzenlenmesi gibi…

İLAÇLAR BAĞIMLILIK YAPMAZ!
Efsane:
Astım ilaçları bağımlılık yapar…
Gerçek: Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar alışkanlık YAPMAZ…

Bununla birlikte astım uzun süreli bir hastalık olduğu için  atakların ve astım şikayetlerinin önlenebilmesi ve iyi bir yaşam kalitesi için  ilaçların genellikle uzun süreli kullanılmaları gerekir. Bu neden ile çocuğunuzun hiç bir şikayeti olmasa bile astım ilaçlarını doktorunuzun önerilerine uygun olarak kullanmak önemli…

İLAÇLAR ALIŞKANLIK YAPIP ETKİSİNİ ZAMANLA KAYBETMEZ!
Efsane:
Çocuğum astım ilaçlarını her gün kullanır ise  bu ilaçlar etkinliklerini kaybeder ve çocuğum çok hasta olduğunda yeterince etkili olmaz…
Gerçek: Bu doğru değildir. Astım tedavisinde kullanılan değişik ilaçların farklı işlevleri vardır. Bazı ilaçlar ancak düzenli olarak her gün kullanıldıklarında koruyucu olarak (astım ataklarını ve şikayetlerini önlemek) görev yaparlar. Bazı ilaçlar da hastanın şikayetleri ortaya çıktığında kullanılan rahatlatıcı ilaçlardır. Bu neden ile bu ilaçların ne işe yaradığı nasıl kullanıldığını bildiğinizden emin olun. Bu sıklıkla karşılaştığımız bir sorun her gün kullanması gereken (hastalığı asıl kontrol altında tutan) tedaviyi sadece şikayetler olunca kullanan, tam tersi sadece ihtiyaç halinde kullanılması gereken tedavileri de her gün kullanan hastalar oluyor bazen ne yazık ki… Bu neden ile hekiminizden çocuğunuzun tedavisi ile ilgili ayrıntılı, ilaçların isimlerinin hatta renklerinin yazılı olduğu bir plan alın…

İLAÇLARI DOKTORA SORMADAN KESMEYİN!
Efsane:
Astım ilaçları sadece atakları önlemek için ihtiyaç olduğunda kullanılması yeterlidir.
Gerçek: Birçok hastanın düzenli koruyucu tedavi kullanması gereklidir. “Bu ilaçları ne kadar süre kullanacak?! “ Çocuk iyileşti ben de ilaçları hemen kestim.” İşte bunlar bizim en çok duyduğumuz cümleler.

Astım dahil birçok hastalığın tedavisinin düzenlenmesinde ulusal ve uluslararası tedavi rehberlerini kullanıyoruz. Çocukluk çağı astımının tedavi süresi hastanın şikayetlerinin sıklığına ve şiddetine bağlıdır. Yılda bir kez şikayeti olan onun dışında hiç bir şikayeti olmayan, akciğer kapasitesi ( solunum fonksiyon testi) normal olan bir çocuğun her gün ilaç kullanmasına gerek olmayabilir.

Ama şikayetleri bir sezonda üçten fazla tekrarlayan, günlük aktivite ile solunum şikayetleri olan, şiddetli atakları olan hastaların şikayetler kontrol altına alınıncaya kadar düzenli tedavi kullanması gerekir.

İşte yaygın bir efsane daha… Eskiden daha çok duyardık bu soruyu… “Acaba çocuğun beden eğitimi dersine girmemesi için bir rapor alabilir miyim?”

EGZERSİZ AMA HANGİ EGZERSİZ…
Efsane:
Astımlı çocuklar egzersiz yapmamalıdır!
Gerçek: Bu gerçekten çok uzak bir efsane… Astımlı çocuklar egzersiz yapmalıdır… Düzenli egzersiz akciğer fonksiyonlarını iyileştirirerek ve sağlıklı bir kiloda olmalarına yardımcı olarak astım riskini azaltır. Örneğin yüzme; astım ilaçlarını kullanan ve düzenli yüzme derslerine devam eden astımlı çocuklarda astım semptomlarında, hastaneye yatış ihtiyaçlarında, acil servis ziyaretlerinde azalma olduğu gösterilmiştir. Hastalıkları nedeni ile okula gidemedikleri gün sayısı da düzenli olarak yüzen astımlı çocuklarda daha az bulunmuştur. Buradaki  önemli nokta düzenli bir egzersiz programına başlamadan önce hekiminiz ile çocuğunuzun durumunu görüşmekte fayda var… Eğer çocuğunuz astım ilaçlarını kullanmasına rağmen egzersiz sırasında ve sonrasında öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi şikayetleri oluyor ise egzersiz öncesinde rahatlatıcı ilaçlarını kullanabilir.

İyisi mi siz duyduğunuz her şeye inanmayın!

Sevgi ve selamlarımla…


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.