Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
NEFES
Prof. Dr.  FAZİLET KARAKOÇ
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Grip aşısı yok ise okul da yok, iş de yok!

Bu da nereden çıktı diyeceksiniz… Anlatayım…

Amerika’da bazı eyaletlerde eğer çocuğunuza grip aşısı yaptırmayı kabul etmiyorsanız, çocuğunuzu kreşe gönderemiyorsunuz. Ya da bir hastanede sağlık çalışanı iseniz ve aşı yaptırmayı reddediyorsanız işinizden kovuluyorsunuz. Bu durumda çocuk okulsuz, annede işsiz kalınca sorunlar çözülmüş oluyor.

Demokrasilerde çareler tükenmez…

Bu durumun babaları olmasa bile, anneleri ve çocukları çok mutlu edeceğine eminim. Düşünsenize okul yok, aşı olmuyorlar hem de anneleri hep yanlarında...

Şaka bir yana, grip mevsimi geldi! Yazmadan olmaz, mecbur yazacağız, hem de hep birlikte. Yine bazı hocalarımız, “Aman yaptırmayın  şu grip aşısını el kadar çocuklara!” diyecek. Bazı hocalar da, “Aman  unutmayın grip aşılarınızı yaptırmayı” diyecekler. “Siz de ne yapsak acaba?” diye düşüneceksiniz…

Eğer çocuğunuzun astımı ya da başka bir kronik bir hastalığı var ise grip olmamak için elinizden geleni  yapmanızda fayda var. Grip salgınları bazı tropik ülkeler hariç sonbahar ve kış aylarında oluyor ve özellikle çok küçük çocukları, yaşlıları ve  kronik hastalığı olan kişileri etkiliyor. Tüm dünyada her yıl 3 ile 5 milyon kişinin influenza ile ağır hastalığa yakalandığı ve 250-500 bin kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.

GRİP TEHLİKELİ BİR HASTALIK MIDIR?
Aslında grip enfeksiyonu hiçbir sağlık sorunu olmayan kişilerin bile günlerce bazen haftalarca okula-işe gidememesine neden olabilir. En sık rastlanan bulgular ateş, baş ağrısı, yorgunluk, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısıdır. Ama bazı kişiler grip enfeksiyonları ile birlikte hayatı tehdit edebilecek komplikasyonlar açısından risk altındadır; astımlı hastalar, 5 yaşın altındakiler ama özellikle 2 yaşın altındakiler, kronik sağlık sorunları olan kişiler (diyabet, obezite, kalp hastalığı ya da 19 yaşın altında olup aspirin kullanan, bağışıklık sistemi yetersizliği olan) ve 65 yaşın üzerindeki kişiler.

Bakteriyel pnömoni, kas iltihabı, kalp kasının ya da kalp etrafındaki zarın iltihabı, menenjit, çocuğun vücudunun susuz kalması, var olan kronik hastalığın kötüleşmesi grip enfeksiyonunun en tehlikeli komplikasyonlarıdır.

Pnömoni, grip virüsünün akciğerleri direkt olarak etkilemesi ile olabileceği bazen eşlik eden bakteriyel bir enfeksiyon zatürreye yol açar. Bakteriyel ya da viral zatürre ağır hastalığa ve hastane yatışına neden olabilir, hayatı tehdit edebilir.

HEMEN ACİLE GİDİN!
Eğer  grip semptomlarını takiben çocuğunuzun durumu ağırlaşıyor, ateş, titreme, göğüs ağrısı, terleme, yeşil ya da kanlı balgam, dudaklarda ya da tırnaklarda morarma  var ise en  yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız uygun olacaktır. Bazı hastalarda nefes alma esnasında göğüste batma şeklinde ağrı da olabilir, bazı çocuklarda ise karın ağrısı zatürrenin tek bulgusu olabilir. Zatürre tanısında hastanın muayenesine ek olarak akciğer grafisi çekilmesi ve balgam testi yapılması gerekebilir.

2013-2014 GRİP AŞISI
Grip virüsleri her yıl değişiyor bu neden ile o yıl salgın yapması muhtemel grip etkenleri belirlenip aşılar buna göre hazırlanıyor. 2013-2014 yılı grip aşısı da üç değişik influenza virüsüne karşı hazırlandı. (İnfluenza A (H1N1), İnfluenza A (H3N2) ve İnfluenza B/Massachusetts/2/2012 benzeri virüs.)

Grip salgını her yıl genellikle Ekim-Mayıs arasında  olur.  Ama salgının zamanı, şiddeti ve sezonun uzunluğu bir yıldan diğerine değişebilir. Bu neden ile aşının grip sezonu başlamadan önce, mümkün olduğunca erken yapılması uygun olacaktır.

Aşı olmak dışında hasta kişilerden uzak durmak, sık el yıkamak, grip enfesiyonu oldu iseniz mikrobun yayılmasını önlemek için evde kalmak işe ya da okula gitmemek önemlidir.

AŞI OLUNMASINA RAĞMEN GRİP OLUNUR MU?
“Çocuğum geçen yıl grip aşısı olmuştu ama yine de hastalıktan kurtulamadık” ya da “Grip aşısı olmasına rağmen grip oldu… İşte bu cümleleri  her yıl, tam da bu mevsimde sıkça duyarız. Unutmayalım çocuklarda gelişen grip benzeri  üst solunum yolu enfeksiyonların yüzde 80’i influenza değil, diğer virüsler ya da bakteriler tarafından oluşur ve aşının bu enfeksiyonlar üzerine etkisi yoktur.

Bazı kişiler de  aşı olmasına rağmen grip olur. Bununda nedeni şudur: Hiç bir aşı  yüzde 100 koruyucu değildir. Mesela; tüberküloz aşısı, tüberkülozun ağır formlarından yüzde 90 korurken,  akciğer tüberkülozundan koruyuculuk oranı  yüzde 50‘dir. Grip aşısınında koruyuculuk  oranı yüzde 60-80 ‘dir. Yani aşı olan bazı kişiler grip enfeksiyonu geçirebilir.

ÇOCUĞUM GRİP OLDU! TEDAVİSİ VAR MI?
Grip enfeksiyonuna yol açan influenza bir virüs olduğu için antibiyotiklerden etkilenmiyor. Ama bu virüslere  etkili bazı ilaçlar var, hastalık bulguları ortaya çıktığında bu ilaçların kullanılması hem hastalığın daha hafif geçirilmesine yardımcı olur, hem de zatürre vb. tehlikeli komplikasyonları azaltır.

YENİ BİR GELİŞME: Burundan sprey şeklinde yapılan grip aşısı!
Amerika’daki hastalık kontrol merkezi (CDC) 2013-2014 sezonunda  burundan sprey şeklinde verilen grip aşısının etkinliğini belirlemek üzere birçok çalışma planlıyor. Bu çalışmalar 6 aydan büyük çocuklarda ve erişkinlerde bu yeni aşının laboratuar yöntemleri ile kanıtlanmış grip enfeksiyonlarını ne kadar önlediğini araştırmayı planlıyor. Yani bundan sonraki yıllarda grip aşısı çocukların en sevdiği aşı haline gelebilir.

Okullar açılıyor, hepimiz tekrar yoğun bir tempoya geri dönüyoruz. Bu yoğunlukta TV, bilgisayar, telefon hatta ödevler olmadan baş başa vakit geçirmek için çocuklarınıza zaman ayırmayı unutmayın.

Sevgi ve selamlarımla…


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.