Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Otizmi fark etmek

Nisan ayı otizm farkındalık ayı; toplumu bilinçlendirmek için üzerinde hassasiyetle durulması gereken sosyal sorumluluklarımızdan biri.

Otizmi fark etmek; ancak otizmli çocuklara sosyal, hukuki ve eğitim haklarını verdiğimiz zaman anlam kazanacaktır. Ne zaman ki biz onları engellemez, onlara destek olup eşit fırsatlar sunarız; işte o zaman otizmli bireyler için bir farklılık yaratmış oluruz.
Otizmin ne olduğunu hatta ne olmadığını, özelliklerinin neler olduğunu öğrenmemiz çok önemli; otizmli bireylere ancak o zaman sağduyuyla yaklaşabiliriz. Nisan ayı ile birlikte toplumu bilinçlendirmek, otizmi tanıtmak bizlerin görevi olmakla beraber otizmli bireylerin ihtiyaçlarını da topluma bizler duyurmalıyız.

Otizmli bireylerin devlet tarafından verilen ayda sekiz saatlik eğitsel tedavinin yetersiz olduğu, kaynaştırma öğrencilerinin zaman zaman okullarda yaşadığı sıkıntılar son günlerde devlet tarafından ele alınıp bir eylem planı ile yeniden yapılandırılmaktadır. Burada amaç erken dönemde tanı almış otizmli çocukların ayda kırk saatlik yoğun eğitim programı ile hem kendisinin hem de ailesinin yaşam kalitesini arttırmak olmalıdır. Otizmli bireyler için kaynaştırma raporunu çıkarmak, raporu çıkardıktan sonra okulda sorunsuz eğitim alması için tüm haklardan yararlanması hedeflenmelidir.

FARKLILIKLARI KABUL ETMEK
Otizmli bireyleri toplum içerisindeki renklerimizden biri olarak kabul etmek, onlar için yapılabilecek en güzel fırsat eşitliklerinden biri olacaktır. Herkes sağduyuyla yaklaşıp aramızdaki renkleri kabul edip, fark etse de bazen bu tek başına yeterli olmamaktadır. Otizmin geniş bir yelpaze olduğunu unutmamalıyız.  Otizmli bireylerin eğitimden yararlanma hakkı olduğu gibi, meslek edinme, iş atölyelerinde çalışma ve gündüz bakım evlerinin açılıp orada kalmaları için desteğe ihtiyaç vardır. Devletin açacağı atölyelerde çalışmaları desteklenmelidir. Üretime katkı sağlamanın yanı sıra bir işle uğraşmak otizmli bireyler ve aileleri için çok önemlidir. Aileler için endişe verici noktalardan biri de çocukları için bakım evlerinin olmamasıdır.

Otizm hakkında fikir sahibi olmak, otizmi anlamak, özelliklerini bilmek ve otizmli bireylerin de toplum içerisinde var olmalarını desteklemeliyiz. Bilgi sahibi olmadan önyargıları yıkmak çok zordur. Otizmli bireyler, çocuklarımız ile aynı parkta oynamalı, aynı sınıflara gitmeli, aynı serviste olmalı, aynı işte çalışabilmeliler. Otizmli bireyler bizden bir ayrıcalık değil; sadece kabul ve anlayış istiyor.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.