Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUK SAĞLIĞI
Prof. Dr.  NURAN GÜRSES
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı
Yazı Boyutu:
Dizanteri nasıl bulaşır?

Dizanteri kalın bağırsağı tutan mide ağrısı, ishal, kusma ve ateşin olabildiği bir grup hastalığın tanımıdır. Dizanteride esas olay kalın bağırsaktaki iltihaplanmadır.


Hastalık, kontamine gıda veya suyun tüketilmesi veya hasta şahıslarla temas sonrası gelişmektedir.


DİZANTERİYE YOL AÇAN BAŞLICA BAKTERİYEL NEDENLER
- Shigella flexneri
- Campylobakter jejuni
- E.Coli
- Salmonella’nın bazı tipleridir.

Dizanteriye yol açan diğer önemli bir neden amiplerdir (Entomoeba Histolytica). Amiplerin yol açtığı dizanteriye amipli dizanteri, bakterilerin yol açtığı dizanteriye basilli dizanteri ismi de verilmektedir.

BASİLLİ DİZANTERİ: En sık görülen şeklidir. Kuluçka süresi 1-3 gün arasında değişmektedir. Belirtileri mide ağrısı ve ishaldir. Belirtiler 3-7 gün sürer. Başlangıçta dışkı miktarı fazladır. Takiben dışkı miktarı azalır ve ağrılı dışkı yapma şikayeti belirginleşir.

Başlıca belirtileri:
- Kan veya mukuslu sulu dışkı
- Bulantı, kusma
- Şiddetli karın ağrısı
- Yüksek ateş

AMİPLİ DİZANTERİ:
Esas olarak tropikal bölgelerde görülür. Kuluçka süresi 2-4 hafta bazen aylar sürebilir.

Başlıca belirtileri:
- Kan ve mukus veya  irin ihtiva eden sulu dışkı
- Şiddetli karın ağrısı
- Bulantı ve kusma
- Ateş ve titremenin görülmesidir.

Enfeksiyon kaynağı, enfekte olmuş insan dışkısıdır. Dünyanın her tarafında bu enfeksiyonlar görülse de sosyoekonomik düzeyi düşük toplumlarda yaygındır. Kalabalık yaşam koşulları, kötü hijyen, yiyecek ve suların temiz olmadığı toplumlarda sıklıkla görülmektedir.

Dizanteri şeklinde seyreden ishalde fazla miktarda su ve tuz kaybı olduğu için tablo gürültülü seyretmektedir. Sıvı kaybı (dehidratasyon) ciddi boyutlara ulaşabilir ve tedavi edilmeyen vakalarda ciddi komplikasyonlar ve ölüm görülebilir.

Shigella’nın yol açtığı dizanteride erişkinlerde bazı vakalarda kendiliğinden iyileşme görülürse de özellikle çocuklarda klinik tablo ağır seyretmektedir.

Amipli dizanteride amipler kalın bağırsak duvarına yerleşmekte ve ülserlere neden olmaktadır Ülserler kanamaya yol açar ve dışkının bağırsaktan geçişi ağrılı olup kanlı oluşu tipiktir. Amipli dizanteride belirtiler günler veya haftalar sürebilir. Tedavi edilmeyen vakalarda belirtilerde düzelme görülürse de bulaşıcılığın devam etmesi önemlidir. Bir süre sonra belirtilerin tekrarlaması görülebilir.

Tedavide esas yaklaşım kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Ağızdan rehidratasyon sıvıları önerilmektedir. Ağır vakalarda İV sıvı yaklaşımı yapılmaktadır. Basilli dizanteride antibiyotik tedavisi kısa sürelidir. Mikroorganizmanın yayılmasını önlemek amacıyla verilir. Genellikle 5 günlük tedavi önerilmektedir. Amipli dizanteride kombine antibiyotik tedavisi uygulanmakta ve süre 7-10 gün olarak planlanmaktadır.

DİZANTERİDE KORUNMA ÇOK ÖNEMLİDİR!
- Ellerin yıkanması
- Temiz su kaynağının olması
- Yiyeceklerin uygun şekilde hazırlanması
- Enfekte kişilerin gıda sektöründe ve bakım evlerinde çalışmasının önlenmesi tavsiye edilmektedir.

Her iki dizanteri formunun da aşısı mevcut değildir.

Dizanteride bağırsak hareketlerini yavaşlatan ilaçlar, hastalık seyrini ağırlaştırdığı için önerilmemektedir.
                   

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.