Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUK SAĞLIĞI
Prof. Dr.  NURAN GÜRSES
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı
Yazı Boyutu:
Gebelikte ateş düşürücüye dikkat!

En çok tartışılan konulardan birisi ateş oluşturucu ağrı kesicilerinin gebelikte kullanımıdır.
Gebelikte Paracetamol (acetaminofen) ait yan etkiler sıklıkla gündeme gelmektedir.


Uzun süreli ve fazla dozda alınan  paracetamolun çocuklarda;

•    Davranış bozukluğu
•    Hiperaktivite
•    Hiperkinetik bozukluğa

Yol açabileceği ileri sürülmüştür. Özellikle  18 haftadan sonra paracetamol alan gebelerde bu sorunun olabileceğine dikkat çekilmiştir.

Astım gelişen çocuklarda annelerinin gebelikte aldığı  paracetamolun sorumlu olabileceğini ileri sürülmüşse de , bu ilişkinin olmadığını gösteren çalışmalar mevcuttur.

Gebeliğin ilk 6 ayında ve 4 haftadan daha uzun paracetamol  kullanan annelerin erkek bebeklerinde inmemiş  testis olasılığı  düşünülmüşse de , paracetamolun böyle bir etkisinin olmadığı saptanmıştır.

Gebelikte  paracetamolun  fazla alınması annenin karaciğer de harabiyete  yol açarken bu tablo  bebeğin karaciğerini de etkilemektedir.  Anne adaylarının sadece paracetamol değil diğer paracetamol ihtiva eden preparatların (kombine ilaç) kullanırken de  ihtiyatlı olunması gerekir.

Eğer anne adayı  hepatit  A, B veya C hastası ise paracetamolu günlük 2 gm ‘dan fazla kullanmamalıdır. Ve  kullanım süresi  birkaç günü geçmemelidir.

Eğer sirozlu bir annede gebelik  söz konusu ise paracetamol kullanması  önerilmez.

Sonuç olarak gebelikte ateş düşürücü ağrı kesici olarak paracetamol kullanılabilir. Paracetamol  kullanımı kısa süreli ve düşük doz olarak planlanmalıdır.

Diğer bir ateş düşürücü  ağrı kesici  olan Ibuprofenın  gebelikte kullanımı önerilmemektedir.

Gebeliğin ilk aylarında  alınan Ibuprofen düşüğe  yol açabilmektedir.

Gebeliğin son 3 ayında Ibuprofen kullanımı bebek için zararlı  olmaktadır.

Gebeliğin son 3 ayından  Ibuprofen kullanan annelerin bebeklerinde kalp ve akciğer sorunu oluşmakta ve  hatta tablo bebeğin ölümüyle sonuçlanabilmektedir.

Aspirin ise düşük doz (100mg gün veya daha düşük doz) olarak ilk birinci ve ikinci  3 ayda verilebilir. Kullanım süresinin kısa olmalıdır. Aspirinin  son üç ayda  kullanımı bebekte kalp problemine yol açabileceği için önerilmez.

2017 yılında yayınlanan bir çalışmada preeklamsi riski olan gebelerde düşük doz aspirin  kullanımının eklamsi riskini azaltıcı etkisi olduğu bildirilmektedir.

Anahtar kelimeler;
•    Gebelik
•    Paracetamol
•    Ibuprofen
•    Aspirin



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.