Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KONUŞA KONUŞA BÜYÜSÜN
ÇİĞDEM ERGÜL
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Anne baba olmak yaşamda yeni bir sayfa açmak değil mi?

Bebeğiniz ile geçirdiğiniz keyifli saatler size anne baba olmanın mutluluğunu yaşatırken bebeğinize de güven, sevgi gibi pek çok duyguyu öğretir. Minik parmakları ile ilk defa elinizi tuttuğunda duyduğunuz heyecanı, elinden tutup onu okula götürdüğünüz gün de yaşarsınız. Bu ikisi arasında  geçireceğiniz dönem; onu sevmek, büyütmek, eğitmek, öğretmek ve yaşama hazırlamak için size pek çok sorumluluk verir. Sadece genetik mirasınız değil, onunla olan ilişkiniz, sevginiz, davranış biçiminiz çocuğunuzun kişiliğini, gelişimini ve gelecekteki yaşamını etkiler.

Hayatın ilk 3 yılında; bebeğiniz yaşamı boyunca en hızlı öğrendiği dönemi geçirmektedir. Çünkü bu dönemde beyin gelişimi en hızlı dönemini geçirir. Beyin hücreleri arasında bağlantılar oluşur. Oturmak, yürümek, konuşmak gibi çok önemli becerileri bu yaşlarda kazanırız. Eğer ciddi bir sağlık sorunu yok ise tüm bebekler dünyaya meraklı, istekli ve öğrenmeye hazır olarak gelirler. Gelişimi için yapmanız gereken onu doğru uyaranlarla uyarmaktır. Kısacası; birlikte olmanız, oyun oynamanız, konuşmanız, ona kaliteli zaman ayırmanız ve gelişimini izlerken onu nelerin bekleyeceğinizi bilmeniz önemlidir.

KONUŞMAYI ÖĞRENMESİ İÇİN...
Konuşmayı öğrenmek için çocuğunuzun size gereksinim duyduğunu  biliyor muydunuz? Siz model olarak, çocuğunuza dil edinmesine katkıda bulunacak en önemli etkensiniz. Bu nedenle ses tonunuz, mimikleriniz, ninnileriniz, kullandığınız sözcükler, söylediğiniz şarkılar, birlikte okuduğunuz kitaplar öyle önemli ki... Bazen sanki bu işi televizyon bizden daha iyi yapacakmış gibi düşünerek çeşit çeşit CD’ler alıp, çocuğu  televizyonun önünde uzun süre tutabiliyoruz. Oysa, özellikle 3 yaş altında sizinle olan iletişimi konuşma ve dil gelişimi için çok önemlidir. Televizyon olmasa da olur. Hatta olmasa daha iyi olur. 3 yaşından sonra yaşına uygun çizgi filmler dil gelişimini doğru biçimde etkilemeye ona yararlı olmaya başlar. Ancak, süre yine de kısıtlı olmalıdır.

Biz büyükler onlara oyuncak almayı, çocukların gözlerindeki mutluluğa ortak olmayı seviyoruz. Parlak renkli, albenisi olan, özellikle elektronik oyuncakları daha kolay seçebiliyoruz. Konuşma ve dil problemleri nedeni ile gördüğüm 3 yaşındaki bazı çocukların, yap-boz gibi el göz koordinasyonuna, ince motor becerilerinin gelişimine yarayacak oyuncakları olmadığını ama uzaktan kumandalı arabaları olduğunu ve henüz kullanamadıklarını üzülerek öğreniyorum. Çocuğun gelişimini desteklemek, öğrenmesini sağlamak için yaşına uygun oyuncaklar ve kitaplar seçmek biz büyüklere düşüyor. Ama daha da önemli olan onun oyun arkadaşı olmanız, yerde oturup birlikte oynamanız, oyun sırasında onunla bol bol konuşmanız...

OYNAYALIM AMA NASIL?
Oyun oynarken öncelikle çocuğunuzun ilgi duyduğu oyuncağa yönelmesini ve oyunu başlatmasını izleyin. Bu onun oyunda lider olmasını sağlayarak, kendini geliştirmesine ve seçim yapmasına fırsat verecektir. Sizin onun seçimine katılmanız, örneğin; kamyonu iterken araba ile onu izlemeniz ve oyuna ait sohbeti sürdürmeniz gelişimi için yararlıdır. Bazen oyun oynamalarını izlediğim ailelerin oyun sırasında gereksiz yere çocuğa sürekli olarak soru sorduklarını ya da komut vererek oyunu kendi kafalarında hazırladıkları bir senaryoya bağlı bir şekilde yönettiklerini üzülerek izliyorum. Soru bombardımanına yakalanan çocuk, bir süre sonra oyundan ve karşısındaki kişiden uzaklaşıyor. Oysa, biz eğlenmek ve paylaşmak için oynamalıyız, öğrenmek oyunda kendiliğinden gelişmeli. Siz de çocuğunuz da oyundan keyif almalısınız. Sizin rol dağılımı yaptığınız, “Adamı arabanın içine koy, bak yeşil araba buraya park etsin” gibi komutlar ile yönlendirdiğiniz çocuğunuz, kendini emir komuta zincirinde hissederek bir süre sonra usanıp oyundan ayrılacak ya da sadece söylenenleri yapmaktan kendisi düşünme, planlama ve problem çözme gibi becerileri geliştiremeyecektir. Tek başına çok pahalı bir kamyon ile oynamaktansa sizinle birlikte kamyona kum doldurup inşaata kum taşıması yaratıcılığını ve dil gelişimini desteklediği gibi, sizinle arasında güçlü bir bağ kurulmasına da yarayacaktır. Özellikle okul öncesi dönemde 4-5 yaş çocuklarının temalı oyuncaklar ile bir konu etrafında karşılıklı sohbeti sürdürerek oynamaları, yetişkinin kullandığı dili oyun içinde model almalarına, problem çözme becerilerinin gelişmesine, plan yapma ve uygulama becerilerine yardım eder. Bir korsan gemisi ve birkaç korsan figürü, kale ve içine yerleştirilebilen askerler, garaj ve arabalar gibi çeşitli temalar kullanarak oyunu çeşitlendirebilirsiniz. Bu konuda bilinçli davranan tüm anne ve babaları kutluyorum.

Güle güle oynayın...

Çocuklarınızı sevgiyle, sağlıkla büyütün.

 

 

 


Yorumlar
nihal_82 - (20.01.2010 15:28:25)
Merhaba Çiğdem Hn.benim oğlum 25 aylık,canı istediği zaman anne,aç,çıkar,araba,bak,uçak gibi kelimeler söylüyo.Ama genelde hareketlerle elimizi tutarak bizi yönlendiriyor.Ne önerirsiniz,ne yapmalıyım.İlginize şimdiden çok teşekkür ediyorum.Saygılaımla
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.