Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KONUŞA KONUŞA BÜYÜSÜN
ÇİĞDEM ERGÜL
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Tatile hazırlanırken...

Bahar yağmurları yerini sıcaklara bıraktı. Ilık esen bir rüzgar eşliğinde deniz kenarında olmayı, dinlenmeyi hayal eden ve tatili iple çekenlerin bir kısmı ebeveyn ve okulların kapanmasını bekliyorlar. Umarım hepimiz güzel bir yaz tatili yapma şansına sahip oluruz. Bu arada, yaz sona erdiğinde ve Eylül ayı gelip okullar açılmaya başladığında, hazırlık sınıfına yada birinci sınıfa başlayacak olan miniklerimiz hazırlıksız yakalanmasın isterim.

Okul öncesi hazırlık sınıfına başlayacak olan miniklerimiz ilk defa okullu olacaklar ise onları yeni bir dünya bekliyor. Yanlızca anne ve babalarından ayrı yeni bir dünya ile tanışmak değil, pek çok yeni deneyim onları bekleyecek. Öncelikle bu yeni dünyada kendi başlarına yeni arkadaşlar edinmek ve sosyal bir varlık olmak gibi önemli bir adım atacaklar. İstek ve ihtiyaçlarını, duygu ve düşüncelerini karşısındakilere aktarmak daha da önem kazanacak. Çevre ile iletişim ihtiyaçları artacak. Onları kendiliğinden anlayan anne, baba, anneanne ya da bakıcı yerine, gündelik yaşamlarında pek çok yeni yüzler, çocuklar ve öğretmenler olacak. Bu nedenle, çocuğunuzu okula hazırlamak için dil ve konuşma becerileri konusunda ne durumda olduğunu gözlemek ve fark etmek önemli.

BİR ÖRNEK...
Eğer yaşıtlarından farklı olduğunu düşünüyorsanız, okula başlayıp bu beceriyi okulda kendiliğinden halletmesini beklemenizin her zaman doğru olmayacağını hatırlatmak isterim. Size bir örnek vereyim: Ofisimize gelen 4 yaşındaki Bilgen, annesi ve babası çalıştığı için yabancı bir bakıcı ile evde büyümüş. Oturdukları ev bir sitede olmasına rağmen yaşıtları ve diğer çocuklar ile birlikte olma şansı pek olmamış, daha çok tv izlemiş. Legolar ve yapbozlar ile oynamayı seviyor. Anaokuluna geçtiğimiz Eylül ayında başlamış ve ilk başladığında zorluk çekmiş. Bakıcısından ayrılmak istemedi, ama alıştı daha sonra keyifle gidip gelmeye başladı dediler. Öğretmenleri 3 ay içinde okula alıştığını ve arkadaşları ile oynamak istediğini ancak konuşması anlaşılmadığı için çok zorlandığını ve zaman zaman öfkelenip, hayalkırıklığı yaşadığını ve bu yüzden kendi başına oynamayı seçtiğini dile getirmişler. Okul ile birlikte yeni sözcükler edinmiş olmasına rağmen, ailesi yaşıtları ile arasındaki farkı görünce endişelenerek yardım aramaya başlamışlar. Ben, Bilgen ile tanıştığımda dili öğrenmek ve  sesleri dizmek konusunda zorluk çektiğini bu nedenle kendiliğinden gelişemediğini gördüm.

Biz çocuklar ile çalışan uzmanlar, okul başladığında yaşıtları ile aynı seviyede olmayan bazı alanlarda daha geriden gelen çocuklar olabileceğini ve her çocuğun birbirinin aynı olmadığını ve bireysel farklılıkların önemini çok iyi biliriz. Hatta ebeveynlere çocuklarını başka çocuklar ile kıyaslamamalarını öneririz. Bir çocuk daha iyi resim yaparken, diğeri daha kolay şarkı öğrenebilir, bir diğeri ise daha atletik ve hızlı olabilir. Bu bireysel özellikler her zaman karşımıza çıkacak.

ÖNEMLİ OLAN...
Ancak, dikkat etmemiz gereken; gelişim alanlarında kabul edilen yaş normlarına uygun becerileri sergileyebilmektir. Bilgen 4 yaşında olmasına rağmen sadece iki kelimeyi yanyana koyarak hadi gel, su ver gibi basit cümleler ile adeta 2,5 yaşındaki bir çocuk düzeyinde dil ve konuşma becerisine sahipti. Uzun cümleler kurmaya çalışmakta idi ama anlaşılmıyordu. Anaokulu 3 ay içinde yeni sözcükler edinmesine faydalı oldu, ancak aradaki fark, kolayca kapatabileceği bir fark olmadığından Bilgen çok zorlandı. Sosyalleşme konusunda beklendiği gibi adım atamadı daha çabuk kızan, öfkelenen bir çocuk oldu. Oysa, okula başlamadan önce dil ve konuşma edinimi konusundaki gecikme ve zorluğu fark edilerek bu konuda terapi almaya başlasa idi, okulda bu denli zorluk yaşamadan daha kolay sosyalleşme ve iletişim kurma imkanı bulacaktı.

BU YIL OKULA BAŞLAYACAK MİNİKLER...
İlkokul birinci sınıfa başlayacak miniklerimizin ebeveynlerine gelince, bu yıl biraz daha endişeli olmanızı anlıyorum. Okuma ve yazma gibi bu yıl kazanmaları planlanan beceriler, çocukların birden fazla gelişim alanında belli bir düzeyde olmaları ile mümkündür. El göz koordinasyonu ve ince motor becerisi gerektiren yuvarlama, düz çizgiyi değiştirebilme, tahtadakini kopyalama, gibi becerilerin yanında, duyduğuna dikkat edebilme ve sesleri ayırd edebilme bu sesleri sembollerle yani haflerle eşleyebilme gibi dile ve konuşma gelişimine ait beceriler de sözkonusudur.

Okula başlamadan önce, eğer çocuğunuzun yaşına ait becerileri henüz kazanmadığını düşünüyorsanız; bir uzmanın değerlendirmesi ve yol göstermesi ile yaz tatilinde yapacağınız keyifli ve eğlenceli etkinlikler ile işinizi kolaylaştırarak Eylül ayında çocuğunuzun kolay bir başlangıç yapmasına yardım edebilirsiniz.

Gelecek ayki yazım bu beceriler konusunda size bir yol haritası sunmak ile ilgili olacak.
Şimdiden keyifli bir yaz dilerim.

Hoşçakalın, eğlenin, oynayın.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.