Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Şişmanlığın tedavisinde geç kalıyoruz!

Uzun zamandır birlikteyiz. Olabildiğince aksatmadan, sizlere yararlı olabileceğini düşündüğüm konularda yazıyorum. Gecikiyor bazen ama hayat yoğun bir tempoda akınca biraz zorlanıyorum.

Ama son zamanlarda sizlerle başka şeyleri de paylaşmak istediğimi fark ettim. “İnsan”ı paylaşmak istediğimi berraklaştırdım. Türlü renkleriyle, güzellikleriyle, anılarıyla, umutlarıyla,  duygularıyla, düşünceleriyle insanda buluşalım istedim. Edindiklerimden sıyrılarak… Sadece insan, kadın ve ana olarak… “Neden olmasın?” dedim ve blog edinmeye karar verdim.  İşte yeni buluşma adresimiz: http://benbenal.tumblr.com. Umarım sizler de bu sayfalarda soluklanır, dinlenirsiniz…  Yakında bir twitter hesabı edinmeyi de planlıyorum.
Bu hafta “ciddi” konumuz, obezite ile ilgili. Anneler bir defa daha söylemek, hatırlatmak ve konuyu dikkatinize getirmek istiyorum. Şişmanlığın teşhisinde ve yardım almakta geç kalıyoruz. Bu da çocuğumuzun “sonu” oluyor. Evet, bu ifade biraz haşin, biraz hoyrat ama ne yazık ki şişmanlık gerçeği de hoyrat.

Vücut ağırlığına yansıyan yağ dokusu artışı olarak isimlendirilen obezite (şişmanlık), son yıllarda hızla artış gösteren ciddi bir hastalık. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bir bulaşıcı hastalık gibi hızla yayılıyor.

Son 10 yıl içinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızla artış gösteriyor.

Gelişmiş toplumlarda çok yaygın olan bu sağlık sorunu son 10 yıl içinde gelişmekte olan ülkelerde de hızla artmakta ve bir halk sağlığı sorunu olmaya başlamaktadır. Bütün gelişmiş toplumlarda her geçen yıl şişman (obez) olanların sayısı, düzenli olarak ve hızla artıyor. Ülkemizde de çocukluk yaş grubu şişmanlığı, özellikle kentsel yerleşimde önemli bir sağlık sorunu halini almıştır.

EVRENSEL BOYUTU VE ÖNEMİ
Erişkin yaş grubunda sık görülen önemli sağlık sorunlarının başında gelen ve ölümcüllüğü yüksek olan şeker hastalığı, kalp krizi, tansiyon yüksekliği, kanda yağ yüksekliği gibi hastalıklar erişkin şişmanlığı ile çok yakından ilgilidir. Erişkin şişmanlığının büyük bir kısmı ise ergenlik yaş grubundan miras olarak alınmakta ve yaşanmaktadır. Erişkinlerde ölümcüllüğü yüksek olan bu hastalıkların, gelecek on yıllarda görülme sıklığını azaltmak ancak bugün alınacak tedbirlerle mümkün olabilir. Böylece gelecek nesillerin önemli sağlık sorunlarını daha az yaşamaları sağlanmış olur. O halde gelecek nesillerin daha sağlıklı olması ve daha uzun yaşaması için bugün şişmanlık ile mücadele edelim. Bilinçlenelim. Şişmanlığın gelişmesini önleyelim. Geç kalmayalım. Nasıl olsa verir, demeyelim. Vermiyorlar! Her yıl üstüne koyarak, bizim ihmalimiz onların kaderi oluyor.

Şişmanlığın tedavisinde ve önlenmesinde hedef kitle “okul yaş grubu” olmalıdır!
Daha geç kalmayalım.

Sevgiyle…

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.