Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Ergenlik yaş grubunda kalsiyum neden çok önemli?

Osteoporoz, kemik kırılganlığında artma ve kırıklara yatkınlık ile seyreden, düşük kemik kitlesi ve kemikte yapısal bozulma ile karakterize sistemik bir kemik hastalığıdır. Kemikte mineral yoğunluğu belirgin derecede azalır. Ortaya çıkışı 50 yaş sonrasına denk gelse de önlemek için yapılabilecekler ergenlik yaş grubundadır.  Nedeni de erişilebilecek maksimum kemik kitlesine ergenlik döneminde büyük ölçüde ulaşılmasıdır.

Edinilen maksimum kemik kitlesine etkili faktörler:
1. Genetik (yüzde 60-80) 
2. Çevresel faktörler (yüzde 20-40) olarak gruplandırılır.

Genetik faktörler değiştirilemezler. Ancak çevresel faktörler (en önemlileri beslenme-kalsiyum alımı ve spordur) değiştirilebilir. Osteoporozdan korunmak için yapılabilecekler de bu grup içindedir. Kemik kitlesinin büyük kısmı ilk 20 yıl içinde kazanılır. Anne karnında başlayan dönemden itibaren ergenliğe kadar yavaş ve düzenli artış ile ergenlikte kemik kitlesinin yüzde 60’ına ulaşılır. 30 yaşına kadar kemik yoğunluğunda hafif artış devam eder. 30 yaşından sonra engel olunamayan kemik kaybı başlar.

11-24 yaş grubunda günde 1200-1500 mg kalsiyum alınması önerilmektedir. Genetik olarak belirlenmiş maksimum kemik kitlesine ulaşılması için gereken kalsiyum alımı ile diyetle alınan kalsiyum arasında belirgin fark vardır. Kalsiyum takviyesi bu nedenle çok önemlidir. Özellikle kızlarda 10-17 yaş grubunda kalsiyum alımı azalır. Kızlar günde ortalama 780-820 mg, erkekler ise günde ortalama 800-920 mg kalsiyum alırlar. Yapılan çalışmalar süt ve süt ürünleri tüketenlerde kemik mineral yoğunluğunun daha yüksek olduğunu göstermektedir.  Kalsiyum takviyesi kullanılması ihmal edilmemelidir. Yine araştırmalar menopoz sonrasında kemik kaybının ergenlikte kalsiyum alımı az olanlarda daha fazla olduğunu göstermiştir. Ergenlik yaş grubunda artan meşrubat tüketimi de kalsiyum alımı üzerinde olumsuz etki yapar. Ayrıca kafeinli içeceklerin kalsiyum atılımını arttırması nedeniyle de negatif kalsiyum dengesi gelişir. Benzer şekilde ergenlikte azalan meyve-sebze tüketimi de kemik sağlığını olumsuz etkiler. Araştırmalar günde üç porsiyondan az sebze-meyve tüketenlerde idrarla kalsiyum atılımının fazla olduğunu göstermektedir.

Yarınlarımızı emanet ettiğimiz gençlerimizin o yarınlar geldiğinde sağlıklı ve dimdik olabilmeleri için bugün bizler kalsiyum alımlarını mutlaka sağlamalıyız.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.