Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
Kadınların evrensel sorunu: Sellülit!

 

Kadınların en sık görülen estetik sorunu sellülit olsa da sellülitin tam olarak bilinmediğini düşünüyorum. En yalın tanımla derideki portakal kabuğu ya da yatak şiltesi görüntüsü gerçek sellülit olarak adlandırılır.

Gerçek olan sellülit dokuyu avcumuzla sıkıştırdığımız zaman daha çok belli olur. Bu durum bozulmuş mikro dolaşımın eşlik ettiği yüzeyel yağ tabakasındaki fazlalık ile birliktedir. En hafif evresi çimdik ile belli olur. Evre ilerledikce yatar durumda bile görünmeye başlar. İkincil sellülit dediğimiz dokudaki gevşemeye bağlı oluşan sellülit ise yukarıdan elimizle dokuyu gerersek kaybolur. Bu tip sellülit daha çok  ileri yaşın sorunudur. Bölgesel yağ fazlalığı ise sellülit olarak adlandırılmaz. 

BU BİR SAĞLIK SORUNU!
Sellülit aslında bir  sağlık sorunudur. Onlar;  bedenimize verdiğimiz stres, hasar ve yılların birikiminin işaretidir. Yanlış beslenme ve yaşam alışkanlıklarımızın göstergesidir. Sellülite özgü psikolojik sıkıntılar da vardır. Alay edilme korkusu, öz saygıda düşme, bazı aktivitelerden kaçınma, sellülitli bölgeyi sürekli kapama sıkıntısı, istenildiği gibi giyinememe, sellülit tedavisi için harcanan para ve zaman kaybının sıkıntısı şeklinde listeyi uzatabiliriz. Sellülit tedavisinin basamaklarını kısaca özetlemek istiyorum.

TEDAVİSİ VAR!
Birinci basamak: Her sellülit türü için uygulanan tedavi farklılıklar gösterir. Bu nedenle öncelikle sellülitin tipi saptanmalı ve ardından evreleri belirlenmelidir.
İkinci basamak: Stres düzeyinizi azaltın. Stres mikrodamarları büzerek mikrodolaşımı bozar ve sellülitin oluşumunu kolaylaştırır. Aslında bedene yapılan rahatlatıcı masaj bile stresi azaltarak dolaylı olarak sellülitin tedavisinde yardımcı olur. Bu bakış açısıyla pek çok işlem ve yöntemin sellülit üzerinde geçici ve dolaylı etkilere sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Üçüncü basamak: Yaşam alışkanlıklarınızı değiştirin. Aynı pozisyonda oturmaktan kaçınma, dengeli beslenme, spor, alkol, sigara ve kafeinden uzak yaşam sellüliti önler. Beslenmede sellüliti yok eden mucize bir gıda bulunmuyor. Ancak pek çok gıda ya da gıda desteğinin dolaylı olarak bir etki taşıyacağı söylenebilir. Yiyecek piramidine göre davranılması en doğru yaklaşım görünüyor. Piramidin en geniş bölümünde sebze, meyve ağırlıklı beslenme bulunduğuna göre beslenme şekli açıktır. Yangıyı arttıracak doymuş yağ içeren gıdalar, et, rafine şeker diyette yer almamalı. Hidrasyon hali dediğimiz bedeni nemli tutma durumu da sellüliti önlemede önemlidir. Tuzu azaltmak önemlidir, çünkü tuzun su tutucu özelliği vardır ve sellüliti arttırır. Alınan suyun birikimi sellülite zemin hazırlar. İşlevi tamamlandıktan sonra idrarla atılmalıdır. Önemli olan suyu işimize yarar şekilde almaktır. Özellikle çiğ sebze ve meyve içerisinde bulunan su yavaş ve sürekli salınımla bedenimize girer.
Türk tarzı kese ile toksinlerin hem deriden hem de artmış dolaşım böbrekler ile atılmasını kolaylaşır.
Dördüncü basamak: Vitamin ya da besin desteği konusu belirsiz olmakla birlikte, ginkonun mikrodolaşımda etkili olduğu kabul edilir ve bu nedenle sellülitte yarar sağlayabilir. Deriyi soyucu maddeleri içeren kremler dolaylı olarak etki gösterir. Çok konuşulan aminofilin içeren kremler ile ilgili firma çalışmaları dışında tarafsız bilimsel çalışma henüz bulunmuyor. 
Beşinci basamak: Cerrahi dışı estetik yöntemleri tedaviye eklenir. Mikrodolaşımı arttıracak LPG ve lenfatik masaj, deri sıkılaştırıcı lazerler, deri üstü için soyma işlemleri gibi kozmetik işlemler geçici yarar sağlar. Mezoterapinin sellülit üzerine etkisi sınırlı ve genellikle geçicidir. Karboksiterapi ile ilgili hiçbir bilimsel kanıt sunulmamıştır.
Altıncı basamak: Estetik cerrahi, gerçek sellülit tedavisinde sellülit bantlarını kesme, lazer lipoliz ve yüzeyel liposuction ile tedaviye dahil edilir. İkincil sellülit dediğimiz doku sarkmasına bağlı durumda ise, liposuction çok sınırlı bir alana yapılabilir. Asma, lifting ve hatta destek amaçlı yağ enjeksiyonları ile beden konturu yeniden düzenlenerek; sellülitin  giderilmesinde en önemli basamak tamamlanır.

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.