Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
AYŞE ÖNER'DEN REHBERLİK
AYŞE ÖNER
Bebek Hemşiresi ve Doğum Koçu
Yazı Boyutu:
Olağanüstü hayat iksiri: Anne sütü!

Eğer amacınız bebeğinizi beslemekse onun için tartışmasız en iyi besin kendi vücudunuzun oluşturduğu  sütünüzdür ama doyurmaksa, onu süt formülleri ile doyurmak isteyen yakınlarınız çoğunlukla bunun gerekli olduğuna sizi ikna etmeye çalışırlar. Şunu unutmayın, yeni doğmuş bebeklerin mideleri bir bilye büyüklüğündedir, emme arzusu yüksektir, çünkü uyanık olduğu sürece yalnızca emerek oyalanır, ama böyle devam edecek sanmayın.

Midesi büyüyecek, emmeyi öğrenecek, sütünüz çoğalacak ve düzen oluşmaya başlayacaktır.
Emme düzeni kurmaya başlamanız için bu süreci yaşamak zorunda olduğunuzu bilmelisiniz. 1.  ayından sonra bebeğinizin gün içinde emdiği saatleri not ederek günlük emme rutinini görebilirsiniz.

SÜTÜM YARAMIYOR MU?
Doğum sonrası ilk sütün miktarı azdı, ancak bir damlası bile bebek için çok yararlı ve mutlak ona vermeniz gereken özel bir üretimdi, ardından ara süt gelirken göğüsleriniz ağrıdı, gerildi, ateş oldu, ama problem oluşmadan gerekli uygulamaları yaptınız ve olgun insan sütü gelmeye başladı, göğüsleriniz rahatladı ve sanki çeşme açılmış gibi akıyor, bebeğiniz bir göğsünüzü emerken diğerinden de sızıyor ve üstünüzdeki giysiler ıslanıyor. Özel göğüs kapları ile sızıntı yapan göğsünüzden sütü toplayabilir, süt biriktirme aşamasına geçebilirsiniz. Olgun insan sütü gelmeye başladıktan itibaren her öğün tek göğüs emzirmelisiniz. Çünkü olgun sütün başlangıcı oldukça suludur, yukarıdan inen süt ise yağlı ve doyurucu kısımdır. Ayrıca enzimler, antikorlar, bağışıklık ve büyüme faktörlerinden zengindir. Siz hala bebeği biraz sağ biraz sol göğsünüzden emzirmeye devam edecek olursanız, bebeğiniz doyacak ama kısa sürede tekrar acıkacak ve kilosu istenilen seviyeye gelemeyecektir. Doktora gittiğinizde bebeğinizin istenilen kiloya gelmediği görüldüğü zaman, sütünüzün bebek için yeterli olmadığı, mama takviyesine ihtiyacı olduğunu şaşırarak öğreneceksiniz. Oysa ki sütünüz var, bebek de sık emiyor o halde sütünüz ona yaramıyor. Yaramayan süt yoktur, emzirmede hata yapıyor olabilirsiniz. Yukarıda da anlattığım gibi olgun süt geldiğinde her öğün bir göğüs emzirilmeli ki, bebek sütün kremasını, büyüten kısmını da alabilsin. Ön süt çorba gibidir, doyurur ama besin değeri yüksek değildir. Bebek her öğünde bir göğsü tam boşalttığında arzu edilen beslenme yapılmış olur,  doyar ve 2 saat sonra tekrar acıkır. Emzirilmeyen diğer göğüs rahatsızsa biraz pompa ile boşaltılıp rahatlatılır ve öbür öğünde emzirilir.

ANNE SÜTÜ NASIL SAKLANIR?
Pompaladığınız sütünüzü buz dolabınızda 48 saat, buzluk da 1 ay, -18 derece derin dondurucuda 3 ay koruyabilirsiniz. Bebeğe vermek için çıkardığınızda ise 33 derecede ılık su dolu bir kabın içine koyup, bu kabı da içinde sıcak su olan diğer bir kabın içine koyarak oda hareretine getirip biberonla verebilirsiniz. Tabii ki en ideali emzirmektir, ama bunu yapamadığınız zamanlarda mama vermek yerine alternatifiniz yine kendi göğsünüzden sağarak biriktirdiğiniz kendi sütünüz olacaktır.

Emzirmek sadece bebeğiniz için değil sizin için de faydalıdır, doğum sonrası rahminizin küçülerek eski haline dönmesini hızlandırır; vücudunuzda artan yağ dokusunun yok olmasına ve eski formunuza geri dönmenizi kolaylaştırır.Göğüslerinizin şeklinin bozulmasına sebep olmaz, göğüs değişikliğine sebep olan hamileliktir. Emzirme ise yavaş yavaş göğüs dokusunun eski haline dönmesini sağlar ve kötü hastalıktan korur. Bedeninin ürettiği bu sihir gibi sıvının bebeğini sağlıkla, güvenle, mutlulukla büyüten anneler de mutlu olurlar, doğum sonrası depresyon yaşamazlar. Dünya Sağlık Örgütü’nün ön gördüğü emzirme süresi 2 ila 4 yıldır. (Dört yıl açlık yaşayan ülkeler içindir. Annenin karnı doyduğunda sütü ile çocuğunu da besleyip doyurabilmektedir.)

6. AYDAN SONRA...
6 ay yalnız başına anne sütü bebeğiniz için yeterli olup onun metabolizmasını ve bağışıklık sistemini hazır hale getirir. 6. aydan sonra ek gıda denemeleri yapabilirsiniz ama aceleci olmayın; hala bebeğiniz için en iyi olan sütünüzdür, bu denemeler ona katı gıdayı ve kaşığı öğretme alıştırmalarıdır. Bir veya iki kaşıktan sonra onu emzirin, iki tane pişmiş sebze için süt öğününü ondan almayın. Aceleci ve ısrarcı olmazsanız katkı gıdaları öğrenme merakı bebeğinizin yeni tatları deneme heyecanını arttırır. Emzirmek tüm yaşam için annenin çocuğuna verebileceği en değerli armağandır. İnsanın naturasını en doğru şekilde oluşturan ve yaşam boyu onu sağlıklı kılan, koruyan bu olağanüstü hayat iksiri annelerin bedeninde yapılmaktadır.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıkla hoşça kalın, sevgili anneler ve anne adayları…



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.