Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
AYŞE ÖNER'DEN REHBERLİK
AYŞE ÖNER
Bebek Hemşiresi ve Doğum Koçu
Yazı Boyutu:
Bebeği emzirme teknikleri
Bebeğinizi emzirirken doğru pozisyonda olmayı ve onun da meme ucunu doğru şekilde kavramasını başarabilmek ilk adımdır. Bebeğiniz doğduğu anda onu hemen kucağınıza alın ve tenleriniz temas edecek şekilde göğsünüze koyun ve tanışma anının tadını çıkarın. Eğer soluk alışı rahat ve emmek için aranıyor ise emzirmeyi deneyin. Bu an önemlidir, ama illa da emzireceğim diye strese girmeyin. Bazen bebek yorgun ve isteksiz de olabilir, akışına bırakın rahatlayın; onun da  rahatlamasına, dinlenmesine fırsat tanıyın.

Doğumhaneden odanıza alındıktan bir süre sonra bebeğiniz, tıbbi kontrolü yapılmış olarak kucağınıza verilir. Kucağınıza bir yastık koyarak bebeğinizi kolunuzun iç kısmına alın, başını ve vücudunu kendinize doğru çevirip, diğer elinizle göğüs ucunu bebeğinizin dudaklarına doğru yaklaştırın, bebek ağzını açtığında göğüs ucunu ağzına doğru itip, bir an bebeğinizin başını göğsünüze doğru bastırın ki, göğüs ucunuzu yakalayarak, damağı ile dili arasına sıkıştırabilsin. Bu yakalama anında biraz acı duyabilirsiniz, ama sonrasında ağrı olmaz doğru yakalamış ise memeyi emerken göğüs ucu etrafındaki kahverengi bölüm de bebeğin ağzına doğru çekilir; hatta kulakları bile emme hareketine katılır. Bu doğru emme tekniğidir. Eğer şapırtı şupurtu yaparak emiyor, göğüs ucunuz acıyor ve sadece göğüs ucunuzu çekiştiriyor ise memenizden bir şey alamayacağı gibi kısa sürede göğüs ucunuz hasar görebilir.

Dik oturarak emzirmek, yer çekimi ile süt akışının daha iyi olmasını sağlar ama bir süre sonra yan yatar pozisyonda yastık destekleri kullanarak da bebeğinizi emzirmeyi başarabilirsiniz. Biz kurslarda anne adaylarına emzirme konusunda iyi donanım kazanmaları için, detaylı bilgiler vermekteyiz; ayrıca hastanedeki bebek hemşireleri de yeni anneye emzirmenin ilk günlerinde destek olmakta ve annenin beceri kazanmasına yardım etmektedirler.

SIK SIK EMZİRİN
İlk günler size zor ve sıkıntılı gibi gelebilir, ama bu süreç karşılıklı öğrenme zamanıdır. Rahat olmanız, bebeğin rutinine uymanız, beraberce uyuyup uyanmanız, sık sık emzirmeniz bebeğin emmeyi, sizin de emzirmeyi öğrenmenizi ve süt hormonun artarak, sütünüzün çoğalmasını  sağlayacaktır. Emzirirken saati değil, bebeğinizi izleyin. Emzirmenin ilk haftalarında bebekler değişik şiddetlerde bazen kısa, bazen de uzun süre emer ve emerken uykuya dalıp, yarım saat sonra uyanıp tekrar emmek isteyebilirler. Bu durum 1,5 aya kadar da böyle sürebilir ama sonrasında bebeğin bir düzen oluşturmaya başladığını 2-2,5 saatlere kadar emme aralıklarını uzattığını görmeye başlayacaksınız.

YALANCI EMZİK VERİLMELİ Mİ?
1. ayından sonra emme içgüdüsü yüksek olan bebeklere uykuya dalmalarına yardımcı olması için yalancı emzik verilmesinin hiçbir sakıncası yok. Zira mutlaka bir şey emecektir, elini- parmağını emmesi yerine, 2. yaşında kolaylıkla vazgeçirebileceğiniz bir yalancı emzik tercihiniz olmalı. Çünkü el, parmak emmekden vazgeçiremiyorsunuz; ayrıca bazen damak yapısında bozukluklar oluşup, ortodontik tedavi ihtiyacı doğabiliyor. Ortodontistler ve gelişim psikologlarının çoğu emme içgüdüsü yüksek bebekler için emziğin doğru olduğunu söylemektedirler.

ARZ-TALEP İŞİ...
Süt üretimi arz talep işidir; bebeğiniz göğüs ucuna emme uyarısı verdikçe kanınızda süt üreten hormon olan prolaktini arttırır, böylece süt veriminiz sürekli çoğalır, bebeğinizi besledikten sonra pompa ile çekebilecek ve birikim yapabilecek sütünüz dahi olmaya başlar.

Kolostrumun ardından ara süte geçiş sırasında kol altlarınızda ve göğüslerinizin yanlarında ağrı hissedebilirsiniz, bu ağrı ve göğüslerde ağırlaşma durumuna ateş de eklenince keyfiniz kaçabilir. Ama hemen ılık sıcak bir duş veya kompres, nefeslerle gevşeme, rahatlama ardından da uygun bir kremle sertlik ve ağrı hissettiğiniz göğsünüzün kol altı veya yan kısımlarına uygulanacak saat yönünde aşağı indirme masajları sizi hemen rahatlatacak ve gerginliğin, ağrının tüm göğse yayılmasını engelleyecektir.

Emzirme sütyeninizi takmayı ihmal etmeyin, hatta uygulamanın ardından sütyeninizin askılarını kısaltın ve göğüslerinizi yukarı doğru kaldırın. Bebeğinizi emzirdikten sonra  göğüslerinizi hala sert hissediyorsanız, süt pompası kullanarak rahatlatın. Emzirme aralarında ise  ağrılı, sert hissettiğiniz kısımlara sütyeninizin üzerinden soğuk kompres uygulaması da rahatlatıcı etki sağlayabilir, deneyin.

Emzirme konusuna devam edeceğiz, önümüzdeki ay görüşünceye dek sağlıkla, sevgiyle ve hoşça kalın…



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.