Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
AYŞE ÖNER'DEN REHBERLİK
AYŞE ÖNER
Bebek Hemşiresi ve Doğum Koçu
Yazı Boyutu:
Hamilelikte nefes çalışmalarının önemi

 

Nefes almak yaşamaktır. Nefesiniz üzerinde geliştirebileceğiniz farkındalık; zihnin önyargılarından kurtulup yaşamla, evrensel enerjiyle bütünleşmenizi, içinizde büyüyen saflığın, sevginin, yaşamın ve bebeğinizin güneşi olmanızı ve tüm evrene parlak ışığınızın yansımasını sağlayacaktır.

Kendinize ve bebeğinize vereceğiniz en değerli hediye iyi nefes almayı öğrenmektir. Nefes almak yaşamın ilk hareketidir.

Tüm dinlerde nefesle ilgili ritüeller mevcuttur. Nefes almanın sağlık, bilinç, iç huzur, genç kalmak üzerindeki önemi bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Hamilelik sürecinde yaşanan fiziksel, metabolik ve psikolojik değişimlere uyum sağlamak için, yapabileceğiniz en yararlı çalışmalar, nefes egzersizleridir. Bu egzersizlerle karın içi organları uyarılır, peristaltik hareketler hızlanır, hazımsızlık, kabızlık ve gaz şikayetleri azalır. Aynı zamanda kan dolaşım sirkülasyonu düzene girer, akciğer kapasitesi genişler, bebeğinize giden oksijen miktarı artar. Hamilelerde sıklıkla görülen nefes alma zorlukları, güçlenen diyafram kasıyla önemli ölçüde azalacaktır.

Nefes çalışmalarına düzenli olarak devam ettiğinizde, doğal nefes ritimleri de iyi ve rutin hale gelir.

NEFES ÇALIŞMASI YAPMAK İÇİN:
- Evinizde kendinize rahat bir ortam yaratın.
- Telefonları kapatın.
- Odayı havalandırın.
- Üstünüze sıkmayan, terletmeyen rahat bir giysi giyin.
- Bir bardak da içme suyu alın.
- Yere çok yumuşak olmayan bir minder veya battaniye serip üzerine oturun ya da yatın.
- Hafif ve rahatlatan bir müzik çalın.

Egzersiz yaparken gözlerinizi kapatıp, nefes alırken vücudunuza, duygularınıza, bebeğinize konsantre olun.

1- İlk hafta: Karına doğru, yatarak nefes almak daha kolay olacağı için, sırtı üstü uzanıp dizlerinizi kırarak nefes çalışmanızı bu şekilde uygulayın.
2- İkinci haftadan itibaren, bağdaş kurun veya dizlerinizin üstüne (namaz pozisyonu) oturun. Eğer zorlanıyorsanız, rahat oturduğunuz pozisyonu bulun.
3- Karın ve göğüs kapasitesini en geniş şekilde kullanabilmek için sırtınızın dik ve gevşek olmasına özen gösterin. Kalçanızın altına kuyruk sokumunu destekleyecek kadar bir minder yerleştirin ve başınızdan bir ip sizi yukarı doğru çekiyormuş gibi düşünün, böylece bedeniniz hemen doğru duruşu bulacak, omuzlarınız ve sırtınız kasılmayacaktır.
4- Bir elinizi karnınızın üzerine, diğerini göğsünüzün üzerine koyup, karın boşluğunuzu göğüs boşluğundan ayıran diyafram ile nefes alın. Dilinizi üst damağınıza, dişlerinizin arkasına dayayın ve burnunuzdan yavaşça karnınıza doğru nefes almaya başlayın. Eğer doğru uyguluyorsanız, adeta nefes karnınıza doluyormuş gibi elinizin karın duvarınızla itildiğini hissedeceksiniz. Fazla zorlamadan yapabildiğiniz kadar derin bir nefes alın. Nefesi verirken ağızdan, sanki bir balon üflüyormuş gibi, üfleme sesini duyarak, elinizle karın duvarını hafifçe itip, havayı sonuna kadar boşaltın. Bundan sonra alacağınız derin nefes daha kolay olacaktır.
  
Başlangıçta nefes açlığı, hafif baş dönmesi, kalp atışlarınızda hızlanma, hafif sıcaklık artışı hissedebilirsiniz. Bu durumda doğal nefes ritminize geri dönün ve tekrar acele etmeden yukarıdaki hareketi tekrarlayın. Başlangıçta hissettiğiniz bu gibi şikayetler kısa sürede bitecek, sonrasında devam etmeyi sürdürdüğünüzde  kolayca dikkatinizi nefeslerinize yoğunlaştıracaktır.

Önümüzdeki ay görüşmek üzere hoşça ve sağlıkla kalın.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.