Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
AYŞE ÖNER'DEN REHBERLİK
AYŞE ÖNER
Bebek Hemşiresi ve Doğum Koçu
Yazı Boyutu:
Ece için dualarımız devam etsin…


Benim nazlı kızım Ecem de küçük kıpırtılar var, ama yaklaşık bir ay süren uykusundan henüz uyanmadı, lütfen onun için yüreğinizden gelen dualarınıza devam edin…
 
Hamilesiniz, günümüzden 50 yıl geriye gittiğimizde, hamile kalan kadınlara hasta gibi davranılır ve hareket etmesi  engellenirdi, çoğunlukla günlerini uzanarak, oturarak ve kilo alarak geçirirlerdi.

Günümüzde hamile kadınlar çalışıyor, spor yapıyor, seyahat ediyor, otomobil kullanıyor, hamileliklerini kendi annelerinden farklı şekilde geçiriyor ve sağlıklı, güzel bebekler dünyaya getirmeye de devam ediyorlar.

Bugün kural olarak, hamile kadın hamileliği kazasız geçebilecek şekilde normal yaşamını sürdürebilir. Ancak, bir düşük veya erken doğum olmaması için, işi, yapmak istediği sporlar ve  yolculuklar için bazı tedbirler almalıdır.
 
DOĞUM ÖNCESİ DİNLENİN!
Çalışan bir kadınsanız ve hamile kalmış iseniz işinizi bırakmanız gerekmez. Ancak işiniz yüksek tempolu ve beden gücü gerektiren, zorlayıcı şartlarda ise, hamilelik boyunca daha pasif bir bölüme transfer olmayı ya da iş değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Kanunen size doğum öncesi ve sonrasında dinlenme hakkı tanınıyor. Kurslarıma katılan birçok çalışan hamile kadın, öncesi iznini doğum sonrasına aktarmak için, doğuma, bir veya iki hafta kalana kadar çalışmaya devam ediyor. Doğum öncesi bir ay dinlenmek, enerji depolamak, kendinize zaman ayırmak, daha rahat bir doğum ve sonrası yaşamanıza yardımcı olur. Genellikle son aylarını dinlenmiş olarak geçiren kadınların bebekleri, doğuma kadar çalışan kadınların bebeklerinden 200-300 gr. daha ağır oluyorlar.

Yüksek tempolu, yorucu işler, bazen erken doğum tehdidi ile anne adayına mecburi yatak istirahati yaptırıyor; ya da doğum tarihini erkene çekip, prematüre bebek dünyaya getirmesine neden oluyor. Doğum öncesi izin avantajını, kendinizi iyi hissediyor bile olsanız değerlendirin.
 
SEYAHAT EDERKEN...
“Seyahat için en iyi taşıt nedir ?” sorusu, hamilelik döneminde daima tartışma konusu olur!..  Biri size otomobili, diğeri uçağı önerirken, bir başkası ise uçağın veya  otomobilin zararlarından söz eder.

Yolculuk  yorucudur, uzun mesafelerde en az yorucu olduğu için, en çok tercih edilen taşıt uçak oluyor. Ancak 32, 34 haftalardan sonra uçak yolculuğuna bazı kadın doğum doktorları izin vermeyebilir. Uçak da doğum olması pek olası değildir.

Doğum uçakta başlasa bile, inişten sonra, hastaneye ulaşacak ve bebeğin doğması için epeyce zaman olacaktır.

Uzun mesafeler için otomobil yolculuğu çok tavsiye edilmez, sarsıntı rahmin hareketlerinin başlamasına sebep olabilir.

Uzun süre oturmak; sırt, bel ve bacak ağrılarına yol açar, düşük veya doğumun başlamasını gösteren işaretler görüldüğünde ise, hemen doktor veya hastane bulmak, gereken tıbbi önlemleri sağlamak çoğu kez zordur.

Hamile kadın otomobil kullanıyor ise, dikkat etmesi gerekenler: Birincisi, trafiğin yoğun olduğu saatlerde trafikte olmamaya çalışın. İkincisi, karnınız sizi rahatsız edeceği için aracınızı yavaş kullanın. Üçüncüsü, unutmayın ki hamileliğin sonuna doğru refleksler yavaşlıyor ve son, en önemli uyarı ; ne olursa olsun emniyet kemerini her zaman takın…

YÜRÜYÜŞÜ TECİH EDİN!
Hamile kadınlar için spor da en çok tercih edilen yürüyüş oluyor. Her hamilenin kolayca yapabileceği, hiçbir tehlikesi olmayan bir spor. Yürüyüş özellikle bacaklarda kan dolaşımını iyileştirir, çoğunlukla tembel olan bağırsakların çalışmasını sağlar, karın kaslarını güçlendirir. Bebeğin başının kalça kemiğine inişini kolaylaştırır.

Nefes ve fiziksel egzersiz yapmanız, iyi şekilde seçilmiş bir çalışmaya katılmanız size şu avantajları sağlar:
- Hamilelik sürecinin iyi geçmesini kolaylaştırır (kan dolaşımı, bebeğin iyi oksijenlenmesi, hamilelikte vücudun değişimine
uyumu kolaylaştırmak, dengeyi korumak gibi).
- Daha çabuk ve daha kolay bir doğum sağlar. (Doğumda önemi olan kasları daha güçlendirmek ve kullanmayı öğrenmiş olmak, vücudun ve eklemlerin esneklik kazanmasıdır. )
- Doğum sonrasında vücudun daha hızlı eski haline dönmesi (düz bir karın, ince görünüş, göğüslerin sarkmaması gibi).

Bu hareketleri, nefesi iyileştiren, diyaframı güçlendiren, soluma kapasitesini arttıran nefes egzersizleri, kasları esneten ve güçlendiren, fiziksel egzersizler ve gevşemeyi öğreten egzersizler olarak sıralayabiliriz.

ÜCRETSİZ SEMİNERLERİM VAR!
Önümüzdeki ay sizlere nefes egzersizlerinden söz edeceğim.
İlgilenenler için duyurmak istiyorum; 15 Kasım’da İstanbul  Göztepe Medical Park Hastanesin de ve 4 Aralık İzmir’de ücretsiz seminerlerim var, katılmak isteyenler kayıt için 0216 386 38 13 no lu telefonu arayabilirler.
Görüşmek dileğiyle hoşça ve sağlıkla kalın…

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.