Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
AYŞE ÖNER'DEN REHBERLİK
AYŞE ÖNER
Bebek Hemşiresi ve Doğum Koçu
Yazı Boyutu:
Hamileliğe doğru...

 

Kadın rahminin tüplerinde yaratılan ilk insan hücresi artık yavaşca rahme inmek üzere ilerlemeye başlar. Bazen bu seyehat daha yarı yolda iken bitebilir; döllenmiş olan yumurta, rahme inemeden, tüp içine yapışıp orada kalırsa dış gebelik dediğimiz duruma sebep olur.

Dış gebelik çoğunlukla tüp içinde meydana gelir, hamilelik devam edemez, iki veya üç ay
sonunda tüp patlar, kanama olur ve cerrahi müdahale gerekir. Böyle bir riski önlemek için
gebeliğin teşhis edilmesinin ardından, doktorun takibi, olasılıkları görebilmek, durumu erken teşhis edebilmek açısından önemlidir.

Rahme doğru devam eden yolculuk esnasında döllenen yumurtada bölünme aşaması başlamıştır.İlk insan hücresi önce ikiye ayrılır, sonra dörde ve bu şekilde iki kat artarak
çoğalmayı sürdürür.  Bölünerek rahme iniş yolculuğu yaklaşık olarak altıbuçuk gün sürer.
Rahim boşluşuğuna inen yumurta burada birkaç gün serbest olarak dolaşırken önemli değişimler ortaya çıkar. Bu süre içinde çoğalan hücreler birbirinin aynı iken, artık değişmeye başlarlar. Bölünme süresini, yedi hafta devam edecek olan, organların şekillenmesi süresi
takip eder.

İKİ AY BOYUNCA O BİR EMBRİYO...
Önce yumurta ikiye bölünür. İçerideki hücrelerle dış zar arasında küçük bir boşluk oluşur. Bu boşluk zamanla büyür ve içi sıvı ile dolar. Hücreler embriyonun meydana gelmesini sağlar. Bebeğe iki ay süresince embriyon denir. Hücrelerin dış zarı embriyon yerine bebeğin beslenme ve gelişimini sağlayan plasenta ve göbek kordonunu sararak onları korur.
Yumurta rahim mukozasının üstüne gelir ve yapışır. Bu arada embriyonu kaplayan iki zardan dış tarafta olanı harekete geçerek rahim duvarını kaplayan hücreleri yok eden bir sıvı çıkarıp, mukozada küçük bir çukur oluşturur. Buna, yumurtanın yerleşmesi, yuva oluşturması denir ve mukozanın derinlerine doğru iner; üstünü dokular kaplar böylece çukur kapanır.

Dış zardan küçük lifler çıkararak, bunlar toprağı delen kökler gibi, kan damarlarını delerek hücrelere girerler. Rahim bu uzantılar aracılığı ile besinleri, ihtiyaçları durmadan artan yumurtaya gönderir.Yumurta durmaksızın ve hızla yeni hücreler oluşturmaya devam eder.
Yumurta genellikle rahmin dip veya orta kısmına yuvalanır. Bazen rahim yolunun üst kısmına veya rahim boynuna yerleşme olabilir; gebeliğin gelişmesinde, doğumda bu tür yerleşimler sorun çıkarsa da, nadiren oluşabilen durumlardır. Yuvalanma işi hormonların da yardımı ile birkaç saat içinde tamamlanır.

Yumurtanın döllenerek rahme iniş yolculuğu sırasında, rahim dokusunda da yumurtanın yuvalanabilmesini kolaylaştıracak önemli değişimler ortaya çıkmıştır. Rahmin ince olan iç duvarı kalınlaşır. Kan damarları dolar, salgılar bol miktarda sütlü bir sıvı çıkartırlar. Mukoza yavaş yavaş oluşur, yumurtayı içine almaya ve beslemeye hazır hale gelir. Bu esnada salgılanan progesteron hormonu ise rahmin kasılmasını, yumurtayı yerleşeceği sırada dışarı atmasını engeller.

DÖLLENME GERÇEKLEŞMİŞ İSE...
Eğer yumurta döllenmemiş ise dışarı atılır, progesteron azalır, rahimde kasılmalar olur, mukoza söner, küçük kan damarları kopar, kanar ve salgı sıvılarıyla beraber ovum, rahim yolundan vaginaya sürüklenir. Böylece regl kanaması oluşur.

Bu andan itibaren doğa, sabırla yeniden 28 günlük bir devre kurmaya başlar.
Gebelik oluşmuş ve döllenmiş olan yumurta rahim içine yuvalanmış ise, yumurtalıktan atılan
ovumun ardında kalan sarı cisim, önemli miktarda progesteron hormonu salgılayarak gebeliği korur, beslenmesini sağlar, ayrıca hamilelik başladığı andan itibaren 10 devre boyunca yumurtalıklarda yumurtlamayı durdurur. 3 ila 4 ay sonra plasenta olgunlaşır, hormon üretme görevini devralır ve sarı cisim böylelikle sürecini tamamlamış olur.
Önümüzdeki ay görüşmek üzere sağlıkla ve hoşçakalın…

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.