Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Doğum öncesi yoga: İkinci 3 ay

 

Bu trimesterdeki en eğlenceli şey, hamileliğin ilerleyen dönemindeki dramatik fiziksel değişiklikten önce, anne adayının enerjisinin geri döndüğünü hissetmesidir.

İlk 3 aylık dönemden sonra enerji seviyeniz yükselir ve böylelikle tekrar düzenli olarak yoga yapabilir ve çok fazla hantallaşmadan bütün pozitif enerjinizi geri kazanmış olursunuz.

Hamile olmak, bir yoga felsefesi gibidir. 9 ay boyunca vairagya (feragat etme, vazgeçme) egzersizi yapmak zorundasınızdır; günlük kıyafetlerinizden, sevdiğiniz bazı yemeklerden, ciddi fiziksel aktivitelerden... Ayrıca içinizde büyüyen yavrunuz için de kendinizi sorumlu hissedersiniz. Öncellikle fiziksel değişiminize odaklanmaktansa, yoga yaparak hamileliğiniz süresince onun ne kadar doğal olduğunu keşfedersiniz. Hamileler için, çoğu zaman zor olan kabullenmek ve vazgeçmektir.

Yoga, doğum öncesi dönemde yoga duruşlarından yararlanmalarını ve ayrıca fiziksel bir uygulamadan daha sakin ve iç gözlemsel bir uygulamaya geçmelerini öğretir.  

4. AYDAN 6. AYA KADAR Kİ FİZYOLOJİ
Hamilelik 4. aydan itibaren gözle görülebilir bir hale gelir. Bebek büyüdükçe göbek gerginleşmeye başlar ve göğüsler daha da dolgun bir hal alır. Karın bağları gergindir ve kalça eklemi bu ek gelişme için, genişlemeye izin verir. İnsan vücudunun ön tarafındaki bu yeni ağırlık, kaslar bebeği dengede tutabilsin diye sırtta bir gerginlik yapar.

Sağlılıklı bir hamilelikte, plesantaya ekstra sıvı sağlamak için, kan basıncı hormanlar tarafından düşürülür. Bu; düşük tansiyon, baş dönmesi, baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda hafif bir şişkinliğe neden olabilir. Alınan ekstra kilolarla birleştirildiğinde bu yavaş dolaşım damarlarda varise ve bacaklara kramp girmesine sebep olabilir.

Yoga yapmaya başlamadan önce, anne adayının ne tür ağrılarının ve acılarının olduğunu öğrenmek önemlidir. Genellikle, yoga yaparken, kalça ve göğüs açma hareketleri ve sırt ağrısını hafifletmek için duruşlar yapılır. Bazı hamileler boyun ağrısı ve uyku problemleminden bahsederler.

BÜYÜYEN KARNA YER AÇMAK İÇİN DURUŞTAKİ DEĞİŞİKLİKLER
İkinci trimesterdeki hamilenin büyük bir olasılıkla, enerjisi sırtındadır ve ağrısını dindirmek için kendi gücünü kullanır.

Hamile yogası eğitimi veren bir eğitmen, hamile kadının vücudunun, anatomik ve fizyolojik olarak değişikliğini ve neyin güvenli neyin güvenli olmadığını anladığı sürece, rahatlıkla yoga yaptırabilir. Anne adayları nefeslerini doğru kullandıkları sürece birçok duruşu başarıyla yaparlar.

Ayakta duruş pozisyonları: Utthita Trikonasana, Virabhadrasana I ve II , Utkatasana ve denge duruşları:Vrksasana, Ardha Chandrasana ve Virabhadrasana III  dolaşımı hızlandırır, ayaklarda ve bileklerdeki şişmeyi engeller ve bacakların güçlenmesini sağlar; ama öğrencilerin dengelerini kaybedebilecekleri göz önüne alınarak, bu duruşları duvar yanında ve sandalyeden destek alarak yapmaları önerilir.

Kasların nasıl çalıştığını ve korunmasını gerektiğini bilerek, ayakta açık bacak duruşu, II. Savaşçı duruşundaki gibi, anne adayının sandalyede oturma şeklini değiştirerek ve bacaklarını dışarıya koyarak dizlerden kalçaya kadar olan bedenin sandalye tarafından desteklenmesi sağlanır. Bu durum kalça açma ve ağırlık taşımaya izin verir ve kasa binen basıncı azaltır.

Gögüs kafesi ve kalça açma bu dönemin en favori duruşudur. Sırtın üst kısmındaki kaslar, yeni eklenmiş göğüs dokusu ağırlığını destekler. Gomukhasana gibi duruşlar  ve Viparita Namaskar  tansiyonun düşmesine yardımcı olur. 20. haftadan sonra, hamile öğrenci rahmin ağırlığından ve bebeğin toplardamar üzerinde olmasından dolayı uzun bir süre düz bir şekilde sırt üstü yatmamalıdır. Supta Padangusthasana, Supta Baddha Konasana, Supta Virasana, duruşları, bacaklardaki dolaşımı arttırır, kalçalar açılır ve sırtı rahatlatır. Yere katlanarak konan battaniye üzerinde veya uzun yastık kullanılarak öğrencinin vücudunun üst kımı açılarak rahatlatılır.

Bu dönemde Ujjayi Pranayama ve Nadi Shodhana Pranayama gibi nefes çalışmalarına başlama zamanıdır. Anne adayının rahatlamasına yardımcı olmak için nefesine nasıl odaklanması gerektiği öğretilir. Ve ayrıca bunlar doğum sancısı ve doğum sırasında lazım olacak nefes teknikleridir.

BU 3 AYLIK DÖNEM İÇİN HATIRLANMASI GEREKEN BAZI ŞEYLER:
- Destekle ayakta durma pozları yapılır. Aslında anne adayı sandalye veya duvar kullanmak zorunda değildir fakat aniden kendini zayıf veya başının döndüğünü hissederse bir seçeneğinin olduğunu bilmesi onu rahatlatır. Duruşları nasıl değiştireceğine karar verme işini hamile kadına bırakmak gerekir. Bu, onu kendi bedenini dinlemeye teşvik eder ve hamilelikle baş edebilecek kabiliyette olduğunu anlar.
- Karın üzerine gerginlik veya baskı oluşturacak duruşlardan kaçınılmalıdır.
- Navasana (kayık duruşu) ve destek duruşunun her ikisi de doğum sonrasına kadar bekleyebilir.
- Belin üstünü döndürmeyi teşvik ederek, anne adayının büyüyen göbeğine yer açılması sağlanır.
- Eğer geriye eğilme hareketini yapamazsa, annenin duvarda modifiye edilmiş Bhujangasana (kobra duruşu) yapmasına yardım edilir.
- Ters dönme hareketleri, kalçalarının arkası duvarda ve başının altında bir destek olacak şekilde Prasarita Padottanasana (bacaklar geniş açılmış vaziyette) yaptırılır. Bilhassa dinlenme sırasında bebeği de uygulama içine dahil et.
- Anne adayları, 5. aydan itibaren bebeğinin hareketlerinden artık çok haberdar olur. Sık sık bebek annenin sakin zamanlarında daha aktif olur. Böylece anneye dinlenme duruşları sırasında bebeği ile bağlantı kurması hatırlatılır. Dinlenmesinin önemini ve uygulamadan sonra vücudunun kendini toparlaması için zamana ihtiyacı olduğu hatırlatılır. İçe dönmeye yardımcı çalışmalar açısından desteklenmelidirler.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.