Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
  • Küçük
  • Orta
  • Büyük
  • En büyük
Kanguru aparatının kullanımı

Daha henüz yürüyemeyen bebeklerin sorunlarından biri de kucakta taşınmalarıdır. Kucak işi hem anneye ilave yük hem de bir veya iki elini serbest kullanamama güçlüğü getirir. Bu annelerin, işlerini biraz olsun hafifletebilmek için, ebeveyn (babalar da pekala taşıyabilir) gövdesine monte edilebilen bebek taşıma aparatları geliştirilmiştir.

Gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan bu cihazlar maalesef ülkemizde pek benimsenmemiştir. Bunda da en büyük sebep, 6 aydan evvel bebeklerin oturtulamayacağı inancıdır. Bu inanış yanlış olup, eski doktorların ”Raşitizm” hastalığını bilmemelerinden dolayıdır. Eskiden ne D vitamini ne de Raşitizm biliniyordu, ama doktorların gözlemlediği bir husus vardı, çocuklar oturmaya veya basmaya başladıktan sonra bazı kemiklerde eğrilmeler oluyordu. Bu yanlış gözlem sonucunda, bunun, erken oturtma veya bastırma ile ilgili olduğunu ve “geğreğinin” (ne demekse)  battığını söylerlerdi. Tamamen hurafe olan bu bilgi maalesef hala bazı doktorlar tarafından ailelere söylenmekte ve aileler doktor ve satıcı arasında çelişkiye düşmektedirler. Halbuki hiçbir tıp kitabında böyle bir durum yazılı değildir ve hiçbir anatomi kitabında da “geğrek” diye bir oluşum yoktur.  Böyle bir eğitim almadıkları halde sanki varmış gibi aileye yanlış bilgi veren, “- çoğunluk böyle söylüyor, sürüden ayrılmayalım-“ zihniyetindeki doktorların artık bu işleri öğrenmeleri şarttır.

Artık günümüzde her bebeğe iyi kötü bir D vitamini verildiğinden, Raşitizm önlenmekte ve bu “batma” (!) olayına rastlanmamaktadır. Yoksa bebekler doğdukları günden itibaren oturtulabilir veya bastırılabilir, hiç de bir şey olmaz. Tabii bebeğin tek başına oturabilmesi için de, denge merkezinin gelişmesi gereklidir. Tek başına oturamayan bebekler dahi destekli bir şekilde oturtulduklarında bir zarar olmaz. (Araba koltuklarına da rahatlıkla oturtulabilirler.)

Bebekler doğdukları ilk günden itibaren bu aparatları kullanabilirler. Burada en önemli husus, bebeğin rahat nefes alıp almadığından emin olmaktır. Bilhassa, kundak şeklinde, tek parça deliksiz, tek omuza asılan aparatlarda, bebeğin, suratının örtülmediğinden emin olmak gereklidir.

Bebeğin kol ve bacaklarının sarkabildiği aparatlarda zaten böyle bir tehlike yoktur. 

Bu aparatlar, hem göğse, hem sırta takılabildiği gibi, bebek hem ebeveyne, hem dışarı bakar vaziyette de kullanılabilir. Ebeveyn, her iki eli serbest kaldığından, isterse çarşı-pazarda, isterse evde işini rahatlıkla yapabilir. Bebeğin ağırlığı dengeli bir şekilde ebeveyne aktarıldığı için, aile bebeği kucakta taşırkenki kadar yorulmaz. 

 


Yorumlar
drktgc - (23.08.2011 10:03:41)
Erkek çocuklarında böyle bir tehlike yoktur, zira testisler, altta değil, ön kısımdadırlar. Ayrıca eğer böyle bir durum olsa idi, erkeler ata veya bisiklete binemezlerdi.
zaramaz - (22.11.2010 01:07:39)
Peki hocam birşey soracağım size.Erkek bebeklerde kullanımının çok uygun olmadığı,yumurtalıklarına baskı uygulaması olmasından dolayı kısırlık olma ihtimalinden bahsedilir hep.Bu sebeple biz erkek yiğenimize kullanmadık.Bende 2 ay sonra erkek bebek dünyaya getireceğim inş ne yapmamız gerek.Hem kanguru kullanımı hem de yürüteçler için...Bilgi lütfen.Tşk ederim.
Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.