Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Genetiği değiştirilmiş gıdalar
Biyo-teknoloji’deki ilerlemeler sonucu, artan sayıda ve bizim tükettiğimiz gıda kaynaklarından farklı proteinler içeren “Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar” ortaya çıkmıştır. Bu yeni gıdalar, ilave edilen genetik maddelerin alerjik olabilme ihtimalini incelemek için, 1996’da “International Food Biotechnolgy Council” (IFBC) ve  “International Life Science Instıtude” (ILCI)  tarafından bir değerlendirme şeması (decision tree) tarif edilmiştir. Yeni 3 ürün bu değerlendirme ile incelenmiştir.

1-Methionin verimi yüksek soya fasulyesi: Soya fasulyesi (Glycine max) bir esansiyel amino asit olan “methionin”den fakirdir. Domestik hayvanların beslenmesinde, yeterli büyümenin temini için methionin ya sentetik olarak diyete ilave edilmeli veya methionin içeren diğer protein kaynakları kullanılmalıdır. Brezilya cevizi (Bertholletia excelsa) methionin’den çok zengindir. Soya fasulyelerini methionin içeriği bakımından zenginleştirmek için, Brezilya cevizinin “2S”  geni, soya fasulyesine ilave edilmiştir. Yapılan incelemede Brezilya cevizine karşı olan alerjik reaksiyonlar, 2S geni ihtiva eden soya fasulyelerinde de gösterildiği için, bu ürün ile olan çalışmalar durdurulmuş, hiçbir zaman ticari ürün olarak kullanılmamıştır.

2-Yüksek oleik asitli soya fasulyesi: Soya fasulyesinde, yüksek seviyelerde poliunsatüre yağ asitleri (linoleic [ 18:2] ve linolenic[18:3]) vardır.  Bu yağ asitleri soya yağının oksidatif dengesini bozarlar. Oksidatif dengeyi düzeltmek için (GmFad 2-1) geni içine “δ-12 desaturase” ilave edilmiş, oleik asit (18:1) arttırılarak linoleik ve linolenik asitler azaltılmıştır. Yapılan incelemede, normal soya fasulyelerinden farklı bir alerjik durumla karşılaşılmamıştır.

3-“Cry1F” proteinli mısır  (Herculex™ 1Insect Protected Maize) : Mısır (Zea mays) bir “Lepidoptera” olan, “Avrupa Mısır Delici” böceğine karşı yetersiz bir dirence sahiptir. Bu böcekle ilaçlarla mücadele için, devamlı gözetim ve zamanında ilaçlama gereklidir. Bütün bir sezon, tam bir koruma sağlayabilmek için, Bacillus thuringiensis (var. aizawai)  bakterisinin Cry1F geni mısıra ilave edilmiştir. İnsanlarda hastalık yapmayan bu bakteri, böceklerde öldürücü olabilmektedir. Yapılan incelemede, Cry1F  proteini alerjik bulunmamıştır.

 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.