Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Yağlar, Yağ asitleri ve Omega 3

 

Vücudumuz, gıdalarla aldığımız kimyasal enerjiyi yağ asitleri şeklinde depolar. İki tanesi hariç (Linoleik, alfa-linoleik asit ve Araşidonik asit) hepsi vücudumuzda yapılır. Bu iki yağ asiti, bazı bitkilerden ve balıklardan elde edilir. O yüzden eskiden bu iki yağ asitine F-vitamini denilmiş, sonra vazgeçilmiştir.

Omega 3 deyimi, sanki Omega 3 diye ayrı bir madde varmış gibi kullanılmaktadır. Doğrusu, Omega 3 tipi yağ asitleridir. Eikosapentaenoik asit, Dokosaheksaenoik asit ve  Alfa-linoleik asit bu tip yağlardandır. Omega 3 diye satılan ürünler bu yağ asitlerini ihtiva ederler. Bu yağlar en fazla; Somon, Orkinos, Uskumru, Sardalye ve Hamsi gibi balıklarda bulunur. Ayrıca; ceviz, badem, fındık, soya ürünlerinde, nohut, muz, keten tohumu, kanola ve yeşil yapraklı sebzelerde de bulunur.

Bu yağ asitleri hem çocuklar için, hem erişkinler için sağlık açısından çok önemlidirler. Sinir ve diğer dokuların gelişiminde, hamilelikte, zihinsel becerilerin gelişmesinde, bağışıklık sisteminin gelişmesinde, kalp ve damar dokusunun korunmasında çok önemli rolleri vardır. Ayrıca, Trigliseritlerin düşürülmesinde, kötü kolesterolün (LDL) düşürülüp, iyi kolesterolün (HDL)’ nin yükseltilmesinde çok yararlıdır.

Vücudumuzun, anne karnından yaşlılığa kadar, hayatın her safhasında Omega 3 yağ asitine ihtiyacı vardır. Gıdalardan temin edilemediği zamanlarda, bu yağ asitlerini ihtiva eden ürünlerden alınması gerekir.

3, 6, 9 GİBİ RAKAMLAR NEDİR?
Bunu anlamak için yağ asitlerinin yapısına bir göz atalım.
Linoleik asit: C 18: 2w-6  şeklinde formüle edilir.
C 18: Yağ molekülü içindeki karbon atomlarının sayısını gösterir. Yani 18 karbon atomu var.
2: Doymamış karbon-karbon çift bağlarının sayısını gösterir.
w – 6: (n -6 şeklinde de yazılabilir.) Yağ molekülünün, metil ucundan, ilk çift bağa kadar olan bölgedeki karbon atomlarının sayısını gösterir. Bu sayı, molekülün “Omega” sayısıdır. Yani Linoleik asit, “Omega 6” dır.
Alfa-Linoleik asit: C 18 : 3 w – 3 Omega 3’tür.
Eikosapentaenoik asit: C 20 : 5 w – 3 Omega 3‘tür.
Araşidonik asit: C 20 : 4 w – 6 Omega 6’dır.


 


Yorumlar
merih - (7.11.2008 19:25:11)
ceren ve mert"in sevgili doktoru, yumurtaların bazılrında omega 3-6 veya gözsinirlerine ve beyin gelişimine yararlı diye birşey var mı?merak ediyorum sevgiler merih
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.