Doğumdan sonra genellikle 20. günden itibaren başlayan ve 4-5 ay süren gazlı devre, sadece bebekleri değil, aileleri de çok sıkıntıya sokan bir durumdur.
Bebeklerdeki gaz sancısı, genellikle erişkinlerdeki gibi ele alınmakta ve çare olarak yapma veya hazır birtakım ilaçlar kullanılmaktadır. Oysa, bebeklerdeki gaz sancısının mekanizması erişkinlerde görülenden farklıdır. Öncelikle, gazı iyi çıkarılmayan bebeklerde hıçkırık, aşırı yellenme ve beslenme sırasında karnından gurultu gelmesi çok belirgindir. Bebeğin doğduğu günden itibaren gazı çıkarılmalıdır. İlk 20 gün, gaz problemlerinin az olması bebeğin nispeten zayıf ve nazik emmesi ile ilgilidir.
BEBEKLERDEKİ GAZIN NEDENİ HAREKETSİZLİKTİR!
- Bu sebeple erişkinler de ameliyatlardan sonra, ertesi gün yürütülürler.
- Bu sebeple bebekler vasıtaya binince çok mesut olurlar ve sancıları geçer.
- Bu sebeple 4. aydan itibaren bebek sağa-sola dönmeye başlayınca gazı geçer.
- Bu sebeple insanlar 2-3 nesil önce bebeklerde gaz problemine az rastlıyorlardı, çünkü bebekler şimdiki gibi sabit yataklarda değil, beşik veya salıncakta uyuyorlardı.
Neticede eğer gaz problemi istenmiyorsa, bebek bir şekilde hareket ettirilmelidir. Bebekler için “kucağa alışma” diye bir tehlike mevzu bahis değildir. Bu söz eskilerin uydurmasıdır. Zira eskiden gelin-kaynana aynı evde yaşarlardı ve gelin hanım bebekle çok uğraşırsa, işler kaynanaya kalırdı!
Bebeklerin gazı çıkarılırken dik olarak kucakta tutulmaları ve bir kolun üstüne oturtulmaları zararlı değildir. Eski insanların dediği gibi “geğreği veya omurgası” batmaz. Eskilerin çok korktukları bu durum, aslında D vitamini verilmediği (zira bilinmiyordu) için oluşan Raşitizm’dir. Oturtma veya bastırma ile bir ilgisi yoktur. Günümüzde bebeklere D vitamini verildiğinden, böyle durumlara nadiren rastlanmaktadır. Bunlarda uygun D vitamini tedavileri ile kısa sürede düzelirler.
Bu dönemde diğer bir sancılanma sebebi, gaz nedeni ile ağlayan bebeklere aç sanılarak fazladan meme/mama verilmesi ile olur. Bu durumda bebek kakası altın sarısı renk yerine, yeşil renkte çıkar veya bebekte aşırı bir kusma vardır. Bebek fazla besini kusarak kendi başının çaresine bakmaktadır. Bu bebeklerde kusmaya rağmen az kilo alma görülmez.