Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Yenidoğan bebekte cilt lekeleri

Doğumda bebeklerde görülen lekeler, farklı boylarda ve renklerde olabilirler ve iki grupta toplanırlar.

1-    Damarsal lekeler, anormal damar yapılarına bağlıdır.
2-    Derideki farkli pigment yapılanmasına bağlıdır.

Bunların çoğunun bebeğin sağlığı üzerine bir etkileri yoktur. Bunların gene, büyük çoğunluğu zaman içinde kendiliğinden kaybolurlar. Çok az bir kısmının, bebeğin sağlıgı üzerine etkileri vardır ve bir uzman tarafından takipleri gerekir.

HEMANGIOMLAR: Bebeklerin %5-10’unda görülürler ve bazıları doğumda görüldüğü gibi, doğumdan sonra ortaya çıkanlar da vardır. O bölgedeki, damar yapısının genişlemesi ve ag yapmasi sonucu oluşurlar. Çok iri olan Hemangiomlarin; “Kasabach-Merritt Sendromu” yönünden incelenmesi gereklidir. Çok nadir görülen bu hastalarda, kanda; Trombositlerde azalma, Hemolitik anemi, pıhtılaşma bozuklukları olabilir.

Ufak olanlardan bazılarına; “Çilek lekesi” denir. Bu lekeler, ciltten kabarık olup, ilk 12 ayda büyüme gösterirler ve en geç 10 yaşına kadar kaybolurlar. Hemangiomlarin; solunum yolları civarinda, göz kapaginda veya devamlı sürtünmeye maruz kalacağı bölgelerde olanlarının laser veya ameliyat ile alınmaları gereklidir.

ŞARAP LEKELERI: Her 1000 çocuktan 3’ünde görülür. Yaş ilerledikçe koyulaşırlar ve kendiliğinden kaybolmazlar. Zamanla satıhlari kalınlaşabilir ve kırışıklıklar olabilir. Laser tedavisi ile yok olurlar. Laser tedavisi ne kadar erken olursa, işlem o kadar başarılı olur.

SOMON LEKELERI: Kabarık olmayan, pembe lekelerdir. Tibbi ismi; “Basit nevus” dur. Bunlar, kılcal damarların genişlemesi ile oluşurlar. Yeni doğan bebeklerin %30-40’ında görülürler. Halk arasında; ensede olanlarına; “Leylek gagası değmiş”, göz civarinda olanlarına; “Melekler öpmüş” denir. Bunlarin tamamı; en geç 2 yaşında kaybolurlar.

MONGOL LEKESI: Genellikle, Asya kökenli, esmer bebeklerde; sırtta ve kalçada ve  kalçanın tamamını kaplayacak şekilde bile olabilirler. Bunların mor rengi, darbe sonucu oluşmuş morluklara benzer. Bu sebeple, bu lekeler doğumda görülduklerinde, mutlaka dosyasına işlenmelidir, yoksa ilerde gören başka bir doktor, bunların “Çocuk istismarı” sonucu olduğu zannına kapılabilir ve başınıza işler açabilirler. Geç kaybolurlar, ergenlige kadar görülebilirler. Bir tedavisi yoktur.

SÜTLÜ KAHVE LEKELERI: (Café-Au-Lait) Çesitli boy ve şekillerde olabilirler. Ciltteki pigment hücreleri ile ilgilidir. %2 bebekte görülurler. Kendiliğinden geçmezler ama Laser ile tedavi edilebilirler. Bu lekelerin önemli oldukları durumlar:

- Norofibromatosis: Genetik olup, sinir dokularında, tümor oluşumları vardır. Bu hastalıkta, lekeler, 5 adetten fazladır ve çapları da, 5mm’den büyüktür.
- Habis melanomlar: Lekeler asimetriktir, sınırları muntazam değildir, lekenin üstünde, renk farklılıkları vardır ve çapları 6mm’den fazladır.

MELANOSITIK NEVUS: 20,000 doğumda, 1’den azdır. Genellikle kalçanın ve belinin alt kısmında ve belinin tamamını kaplayacak kadar büyük olabilirler. Çoğunlukla, satıhları tüy ile kaplıdır. Genellikle zararsız olan bu durumun, daha da nadir olan bir şekli; “Leptomeningial melanositoz” olup, ciddi tedavi ve takibi gereklidir.

NEVUS SPILUS: Çapı 5-10 cm olan, sütlü kahve rengi lekeler olup, yüzeyinde, koyu kahverengi renklerde benler (nevus) vardır. Tedavisi gereken bir durum değildir ve bir önemleri yoktur.


Yorumlar
bhrtomurcuk - (2.01.2018 15:58:09)
Lina - (12.11.2017 17:02:36)
Iyi günler hocam daha önce konusmustuk kizim 4205 kg 55 cam dogdu su an 4 aylik sade 1 kg aldi kilo alamiyor cok aglayan ve cok kusan bir Bebek mama vermek istemiyorum bir cok doktora gittik. Hastanede kaldik ama sonuc bulamadilar acaba neyen olabilir yardimci ola bilirmisiniz
havayusuf - (18.10.2017 13:49:00)
merhaba .size bi sorum olacak dr bey .bebeğimin vücudunda kırmızı döküntüler çıktı.antibiyotk kullanımı sonrası oluştu fakat geçmiyor.alerji iğnesine rağmen geçiyor tekrar başlıyor.
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.