Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Araçlarda emniyet kemeri

“Eşeğini sağlam bağla, sonra Allah’a ısmarla” demiş atalarımız ve “araçlarda emniyet kemeri kullanmayı zorunlu hale getirmiş” kanun koyucularımız...

Biz yetişkinlerin kurallara uymak tercihi olsa da, kuralsız davranıştan en çok mağdur olan çocuklarımız.

Ülkemizde ilk kez, 18.10.1983 tarihinde emniyet kemeri kullanımı konusunda sürücülere tavsiye ve uyarı kararı alınmış, 20 ay sonrasında 16.06.1985 tarihinde ise emniyet kemeri zorunluluğu kanun kapsamına alınmıştır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 78’inci maddesi ile; “belirli sürücülerin ve yolcuların, araçların sürülmesi sırasında koruyucu tertibat kullanması zorunludur ve emniyet kemerinin hangi araçlarda kullanılacağı yönetmelikte belirtilmiştir” yönündeki hüküm ile emniyet kemeri kullanılması zorunlu kılınmıştır.
Kanunumuza göre ( md.78.1.a) takması zorunlu olanların takmaması halinde halen 41 milyon 200 bin TL. para cezasına çarptırılır. Ayrıca 5 ceza puanı verilir.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 150’nci maddesinin “b” bendi ile de konu detaylandırılmış ve;
• Otomobil ve tescil bakımından otomobil gibi işlem gören arazi taşıtlarında sürücüsü ile ön ve arka yolcu koltuklarında,
• Minibüs, kamyon, kamyonet ve çekicilerde: sürücü ve sürücü yanındaki koltuklarda,
• Şehirlerarası otobüslerde: ara koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil en ön ve önünde boşluk olan kapı önü koltuklarında,
• İki katlı şehirlerarası otobüslerde: merdiven önü, en ön ve önünde boşluk olan arka koltuklarda, masa etrafında bulunan koltuklardan aracın gidiş yönüne doğru olanlarda oturan yolcular için emniyet kemeri bulundurulması ve kullanması mecburidir” yönünde  hükümler verilmiştir.

YAŞAMA ŞANSI...
Türkiye’de ölümlü-yaralanmalı trafik kazası değerlendirildiğinde; sürücülerin emniyet kemeri takılı olmayan kazalardaki ölüm oranının yüzde 12,2 iken takılı olan kazalardaki ölüm oranı yüzde 3,3 olduğu tespit edilmiştir. Ölümlü-yaralanmalı kazalardaki ölüm oranı emniyet kemeri takılmadığı takdirde 4 kat arttığı gözlenmiştir.

100 km/s hızına kadar olan kazalarda “emniyet kemeri takanların” kurtulma imkanı bulunmaktadır. Emniyet kemeri takmadan yolculuk edenlerin 20 km/s’den itibaren kaza anında ölme riski tespit edilmiştir.

Türkiye’de trafik kazalarında yüzde 40 oranında meydana gelen yolcu ölümlerinin ise yüzde 20’sinin 20 yaş altındaki yolcular olduğu dikkate alındığında, emniyet kemerinin özellikle çocuklar için de öğrenilmesi ve alışkanlık haline getirilmesi gereken bir tedbir olduğu görülür.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.