Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Sakatlar ve özürlüler için vergi indirimi

 

“Hekimden sorma, çekenden sor” demişler. “Çeken”den önce, çözümü okurlarımıza aktarayım istedim. Bugünkü konumuzu, bize çokça sorulan özürlü ve sakatlar için vergi indirimi konusunda seçtim.

Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte, ücretlilerin yararlandığı vergi indiriminden, hizmet erbabının bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişiler, özürlü serbest meslek erbabı, serbest meslek erbabının bakmakla yükümlü olduğu kişiler, basit usulde vergilenen bazı özürlü esnaf ve sanatkar da yararlanabilecek hale gelmiştir.

BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLUNAN KİŞİ
Bakmakla yükümlü olunan kişi ifadesinden, özürlü kişinin tabi olduğu çalışma mevzuatı veya bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumunun mevzuatına göre bakmakla yükümlü sayılan anne, baba, eş ve çocukları anlaşılır. Çocuklarda yaş sınırlaması bulunmaz.

İndirim uygulaması çalışma gücünü kaybetme ölçüsünde derecelendirilir ve buna göre indirim tutarları belirlenir. İndirim, hizmet erbabının tevkifat matrahına uygulanır. Sakatlık indiriminden birden fazla kişinin bulunması halinde, bu hesaplama her biri için ayrı ayrı yapılır ve indirim uygulamasında toplu olarak dikkate alınır. İndirim, beyan edilecek serbest meslek kazancı ve basit usulde vergilenen kazanç tutarı ile sınırlıdır. Kazancın yetersiz olması halinde sonraki yıla devredilmez.


Ücretlilerde sakatlık indirimi tutarına ayrıca özel indirim tutarı da ilave edilir.

İŞLEM NASIL GERÇEKLEŞİR?
Başvuru dilekçesi ve özürlü kişiye bakmakla yükümlü olduğunu gösteren belge olarak, serbest meslek erbabının kayıtlı olduğu sosyal güvenlik kuruluşundan aldığı bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişiye ait sağlık karnesinin kimlik bilgilerini içeren sayfaların örneği ile birlikte;


İllerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğü’ne,


Bağımsız vergi dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne,

İlçelerde Malmüdürlüğü’ne verilir.

Maliye Bakanlığı adına Defterdarlık Gelir Müdürlükleri, Vergi Dairesi Müdürlükleri ve Mal Müdürlükleri kendilerine başvuran özürlülerin kişisel bilgilerini “Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkındaki Yönetmelik” ekindeki rapor formuna yazacaklar ve bu formları bir yazıya ekleyerek, özürlüleri yetkili sağlık kurulundan en yakın olanına sevk edeceklerdir.
Yetkili sağlık kuruluşu tarafından verilen raporlar yukarıda sayılan müdürlüklerce, Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu’na gönderilecektir. Merkez Sağlık Kurulu tarafından incelenen ve sakatlık dereceleri belirlenen raporlar, ücretlilerde işverene, diğerlerinde kendilerine verilmek üzere Defterdarlığa gönderilecektir.

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.