Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Evlat edinme

 

 “Evlattan uşaktan fayda bekleme,
 Binde bir bulunur o da tekleme.”
Aşık Veysel Şatıroğlu’nun bu dizleri ile başladığımız yazımız evlatlık üstüne…

Evlat edinme, bakıma muhtaç bulunan ve kimsesiz kalmış çocukların bir aile ortamı içinde büyümelerini; çocuğu olmayan, yeterli sayıda ve cinsiyette çocuk sahibi olamamış kişilerin çocuk özlemini gidermesini sağlar.

“Oğlan atadan öğrenir sofra açmayı, kız anadan öğrenir biçki biçmeyi.”
Kökeni çok eskiye dayanan evlatlık kurumu, bugünkü düzenlemeye en yakın haliyle Orta Asya Göçebe topluluklarında yaşamakta idi. Orta Asya Göçebe Türk topluluklarında evlatlık almanın amacı soyu güçlendirmek, iş gücünü arttırmaktı. Evlatlık’a tanınan haklar ile öz evlat’a tanınan haklar aynıydı.

Kur’an da Ahzab suresi 4-5.ayetleri ile Evlatlık kurumu açıkça ortadan kaldırılarak hiçbir hukuksal değeri olmadığı belirtilmiş, evlatlığın miras ve evlenme konularında bağlayıcı yanı bulunmadığı kabul edilmiştir. Buna rağmen Osmanlı toplumunda evlatlık kurumuna özel önem verilmiştir. Evlatlık, evlenme, meslek edindirme konularında özel yardım ve destek görmüştür.

KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİ
Evlat edinme işlemi mahkeme kararı ile gerçekleşir. Bir küçüğün evlat edinilebilmesi için evlat edinecek kişi tarafından bir yıl süre ile bakılmış ve eğitilmiş olması gerekir. Bir küçüğün evlat edinilmesi küçüğün yararına olmalı ve aynı zamanda evlat edinenin diğer çocuklarının yararı zedelenmemelidir. Kanunun aradığı bu şartlar son derece titiz ve özenli olarak hakim tarafından araştırılır.

Birlikte evlat edinebilme sadece eş olanlara tanınan bir haktır. İki kardeş ya da iki arkadaş bu hakka sahip olamaz. Eşlerin birlikte evlat edinebilmeleri için en az 5 yıldır evli bulunmaları veya 30 yaşını doldurmuş olmaları şarttır. Kanun diğer eşin çocuğunu evlat edinme ve birlikte evlat edinmenin mümkün olmaması halinde bu kurala istisnalar getirmiştir. Eşlerden biri, eşiyle en az 2 yıldan beri evli olması veya 30 yaşını doldurmuş olması bulunması şartı ile diğerinin çocuğunu evlat edinebilir. 30 yaşını doldurmuş olan eş, diğer eşin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksunluğu veya 2 yılı aşkın süreden beri nerede olduğunun bilinememesi ya da mahkeme kararıyla 2 yılı aşkın süreden beri eşinden ayrı yaşamakta olması yüzünden birlikte evlat edinmesinin mümkün olmadığını ispat etmesi halinde. Bir küçüğü tek başına evlat edinebilir.

Tek başına evlat edinebilmenin ilk şartı 30 yaşını doldurmaktır. Bir kimse evli ise ve evliliği de 5 yılını tamamlamış bulunuyorsa, 30 yaşını doldurmamış olsa bile eşiyle birlikte evlat edinme imkanına sahip olurken, aynı eş tek başına evlat edinebilmek için mutlaka 30 yaşını doldurmalıdır.

Evlat edinme ister tek başına ister birlikte olsun evlatlık ile evlat edinen arasında 18 yaş fark bulunmalıdır. Evlat edinme için ayırt etme gücüne sahip olan küçük’ün rızası alınır. Ayrıca, küçüğün anne ve babasının rızası gerekir. Evlat edinilecek küçük vesayet altında bulunuyorsa, vesayet ve denetim makamının da rızasının alınması şarttır.


ERGİNLERİN VE KISITLILARIN EVLAT EDİNİLMESİ
“Öksüz oğlan göbeğini kendi keser”, “Öksüz neden güler? Yanılır da güler” demiş atalarımız.

03.07.2005 tarihinde Medeni Kanun’umuza getirilen tek maddelik yeni düzenleme ile Erginlerin ve Kısıtlıların evlat edinilmesi güçleşmiştir.

Erginlerin evlat edinilebilmesi için, evlat edinenin altsoyunun açık muvafakati şarttır. Böylece alt soyu bulunan kişiler yani anne-baba, büyük anne-büyük baba v.s. hayatta bulunan kişiler, ancak onların muvafakati ile, ergin ve kısıtlıları evlat edinebileceklerdir.
Bedensel veya zihinsel özrü sebebiyle sürekli olarak yardıma muhtaç ve evlat edinen tarafından en az 5 yıldan beri bakılıp gözetilmekte ise veya evlat edinen tarafından, küçükken en az 5 yıl süreyle bakılıp gözetilmiş ve eğitilmiş ise veya diğer haklı sebepler mevcut ve evlat edinilen, en az 5 yıldan beri evlat edinen ile aile halinde birlikte yaşamakta ise evlat edinme mümkündür.

Evlat edinilmek istenen kişi evli ise, bu kişi ancak eşinin rızası ile evlat edinebilir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.