Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
PROFESYONEL BİR BABA'DAN ANNELERE
Yazı Boyutu:
Kauçuk mu, yoksa silikon mu?

 

Bebek ürünleri sektörü dünyada ve ülkemizde hızla büyüyor, gelişiyor. Her gün yeni bir ürünle karşılaşabiliyoruz, bebekler için yararlı olduğu iddia edilen. Hangi ürün yararlı hangisi zararsız, hatta zararlı, bazen doğruyu bulmakta zorlanıyoruz. Yanlış bilgilendirmelerin çocuklarımızın sağlığı açısından ne kadar zararlı olabileceğini ancak kötü bir şey başımıza gelince anlayabiliyoruz.

Bebeklerin gözlerini dünyaya açtıktan sonra ilk kullandıkları ürünlerden birisi de emzikler oluyor. Emzikler, biberonların ucunda bulunan biberon emzikleri ve sakinleşmeleri için kullandırıldıkları yalancı emzikler olmak üzere iki grupta toplanıyorlar. Bu iki emzik türü kauçuk ve silikon olmak üzere 2 ayrı materyalden üretiliyorlar. Peki, bu 2 materyal arasındaki farklar nelerdir? Hangisini kullanmak daha doğru? Üretildikleri maddeler kansorejen içerirler mi? Bu karşılaştırmayı maddeler halinde yapalım.


KAUÇUK EMZİKLER
• Kauçuk emzikler kauçuk ağacı reçinesinden üretilirler ve tamamen doğallardır.
• Elastikiyeti yüksek olduğu için bebeğe anne göğsünden aldığı hisse yakın bir his verir. Anne göğüs ucu emme sırasında bebeğin ağzında normal uzunluğunun iki katına ulaşabildiğini bir kez daha hatırlatalım.
• Doğal olduğu için biberonun içindeki sıvının sıcaklığının bebeğe ulaşmasını sağlar.
• Çekme, dişle kesme, yırtılma ve kopmaya karşı çok dirençlidir. Kauçuk emziklerin  dişleri çok keskin olan bebekler tarafından kesilmesi ya da kopartılması çok zordur. Bu yüzden dişleri çıkmış olan bebeğinize güvenle kauçuk emzik verebilirsiniz.
• Düşük üretim maliyetinden dolayı daha ucuzdur.
• Statik elektrik oluşturmadıkları için toz çekmez ve barındırmazlar.
• Kullanım süreleri 4-6 hafta arasıdır.
• Isıya karşı duyarlıdır. Kauçuk emzikler kesinlikle direkt güneş ışığına maruz kalmamalı ve sıcak ortamlarda tutulmamalıdırlar. Güneş ışığına ve sıcağa maruz kalan  kauçuk emzikler çürüyecek, parmaklarınızla bastırdığınız zaman yapışkanlaşacak ve çok kolay şekilde parçalanabilecektir.


SİLİKON EMZİKLER
• Uzun ömürlüdür. Silikon emzikler üzerlerinde herhangi bir kesik, diş izi, parçalanma belirtisi olmadığı sürece 3 ay kullanılabilirler.
• Kolayca parçalanabilirler. Kauçuğun aksine, silikon emzikler dişleri her zaman çok keskin olan bebeğiniz tarafından çok kolay bir şekilde hasar görebilirler. Üzerinde herhangi bir kesik, delik veya herhangi bir deformasyon görülen silikon emzikler parçalanma riskine karşı kesinlikle kullanılmamalıdır.
• Dişleri çıkmış hiçbir bebek silikon emzik kullanmamalıdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dişleri çıkmış bir bebek silikon emziği kolayca parçalayarak yutabilir. Büyük parça koparılması halinde ise bebek boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.
• Doğal olmayıp üretim aşamasında birtakım işlemlerden geçirildiği için daha kauçuk emziğe oranla daha pahalıdır.

Her iki materyal de tükürükle açığa çıkan nitrosamin testine tabi tutulurlar. Yalancı emzik ve biberon emziklerindeki N-nitrosamin'''' in 0,01 mg/kg üst sınır standardı, sadece KAUÇUK esaslı ürünler için değil;  hem ELASTOMER (yapay kauçuk) hem de SİLİKON esaslı yalancı emzik ve biberon  emzikleri için de geçerlidir. Bu standarda uyan her kauçuk ya da silikon ürünün kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Dolayısıyla, geçtiğimiz aylarda “Kauçuk Emzikte Kansorojen Riski” başlığı altında yapılan ve insanları korkuya sevk eden haberin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını burada altını çizerek belirtelim. Eğer ki bir risk varsa, bu iki materyal için de geçerlidir.


Sonuç olarak;  kauçuk emzik ile silikon emziği karşılaştırdığımız zaman kauçuk emziğin daha doğal, elastikiyet açısından anne göğüs ucuna daha benzer, daha sağlıklı ve güvenli, daha ucuz olduğunu görebiliyoruz. Silikon emzik ise, ülkemizde yerleşmiş bilincin tam tersine kullanım periyodu daha kısa (bebeklerin dişleri çıkana kadar), doğal olmayan ve daha pahalı bir üründür.

Dolayısı ile dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde olduğu gibi bebeğinizin ihtiyacı olmaya başlamasından en sonuna kadar kauçuk emzik kullanmanız; hem sağlamlığı ve doğallığı ile bebeğinizin sağlığı ve güvenliği hem de ekonominiz açısından en doğru seçimdir.
Sağlıklı günler dileklerimle...


Yorumlar
sultanaltun - (15.10.2007 17:58:43)
Tavsiye edebileceğiniz kauçuk biberon ve emzik markası varmı ?
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.