Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
EĞLENEREK BESLENELİM
Yrd. Doç. Dr.  SİBEL ÖZİLGEN
Gıda Mühendisi
Yazı Boyutu:
Yaza hazırlık için...

Yaz kapımızda, yaza sağlıklı girebilmek için size bazı önerilerim var...

RENKLİ MEYVE VE SEBZE TÜKETELİM:

Çoklu  beslenme doğru beslenmenin temel unsurudur. Farklı yiyecek gruplarından aldığımız besinlerin birbirinden farklı olduğunu, bu nedenle çoklu beslenmemiz gerektiğini defalarca yazmıştım. Aynı yiyecek gruplarınının içinden de değişik yiyecekler tüketmemiz dengeli beslenmek için çok önemlidir. Örneğin, her biri et ürünü olmasına karşın kırmızı et, tavuk ve balıktan aldığımız besinler farklılıklar gösterir. Yaz aylarında çok çeşitli sebze ve meyvenin yetişiyor olması bu açıdan oldukça önemlidir. Her şeyden önce çeşitin fazla olması nedeni ile bu aylar, çocuklarımızı farklı sebze ve meyvelerle tanıştırmak için çok uygun zamanlardır. Ayrıca yazın kayısı, kiraz, şeftali, üzüm, kavun, karpuz, fasulye, domates  gibi farklı renklerde çok sayıda sebze ve meyvenin olması da yaz aylarında en büyük şanslarımızdan biridir. Meyvelerin büyük bir kısmının su miktarı çok yüksektir. Vücudun sıvı dengesinin korunmasında meyveler önemli rol oynarlar.

SIVI TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ, ANCAK HANGİ SIVIYI TÜKETTİĞİMİZ DAHA DA ÖNEMLİ: Yaz aylarında vücudun sıvı ihtiyacı çok artar. Özellikle yaz okullarına katılan veya spor yapan çocuklarımız için bu ihtiyaç daha da artar. Vücudun sıcak nedeniyle ter olarak attığı sıvıyı mutlaka geri vermek gerekir. Su en temel içeceğimiz olmalıdır. Çocuklarımıza her mevsimde su içme alışkanlığını mutlaka kazandırmamız gerekiyor. İşlenmiş meyve suları ve gazlı içecekler çok fazla şeker içerirler. Boş kalori kaynaklarıdırlar ve şişmanlamaya neden olurlar. Çocuklarımızı bu içeceklerden uzak tutalım. Çay-kahve biz büyükler için bile limitli tüketilmesi gereken içeceklerdir, çocuklarımıza vermeyelim. Çocuklarımıza su dışında bir şeyler içmek istediklerinde ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları, az şekerli ev yapımı limonata verebiliriz. Ama su en temel içeceğimiz olmalıdır.

PİKNİK, OYUN PARKI VE MANGAL ZAMANI:
Piknik ve mangal yaz aylarında ilk akla gelen eğlencelerimizdir. Mangalda yapacağımız etimizi çok seven ve ona göz diken sinsi bir düşmanımız var maalesef. Gerekli önlemleri almadığımızda eğlencemizi akşamına bizi zehirleyerek kabusa dönüştürebilecek düşmanlar… Mikroorganizmalar et ve et ürünleri gibi bol protein içeren yiyecekleri çok severler. Birçok mikroorganizma 5 C-60 C arasında hızla ürer ve çoğu için ideal üreme sıcaklığı 35 C civarıdır; yani yaz aylarının ortalama hava sıcaklığı... Bu nedenle mangal yapacağımız etlerin mutlaka buzlukta taşınması gerekir. Ayrıca zehirlenmenin en büyük nedenlerinden olan çapraz kirlenmenin engellenmesi önemlidir. Birkaç tavsiyede bulunmak isterim. Pişmiş ve çiğ et kesinlikle aynı tabağa konulmamalı, aynı maşa veya çatal pişmiş ve çiğ et için kullanılmamalı, etin tam piştiğine emin olunmalı, et ve sebzeleri hazırlamak için farklı kesme tahtaları ve bıçak kullanılmalıdır.

Çocuklarımızı parka oynamaya götürürken yanımıza yıkanmış minik doğranmış havuç, salatalık, meyve, makul miktarda badem, yer fıstığı almak hem bizim hem de çocuklarımızın abur cubur yerine daha sağlıklı yiyecekler tüketmemizi sağlayacaktır. Su almayı da unutmayalım tabii…

YAŞASIN DONDURMA:

Daha önce yaz zehirlenmeleri ile ilgili bir yazımda yazmıştım, ancak yinelemek istedim. Dondurma iyi bir süt kaynağıdır. Yeni Zelanda’da yaşarken doktorumuz bize oğlumuz için dondurmayı yaz-kış temel yiyeceklerden biri olarak önermişti. Ve dondurmanın boğaz hastalıklarına neden olmadığını, hatta bazı durumlarda dondurma yenilmesinin önerildiğini bile ben kendisinden öğrenmiştim. Çocuklarımıza dondurma yedirelim lütfen. Tabii unutmayalım ki, dondurma süt yanında şeker de içerir, çok fazla tüketimi kilo alımına neden olur. Bir başka önemli nokta da yazın sıklıkla görülen dondurma zehirlenmeleridir. Dondurmayı güvenilir yerlerden alalım. Dondurma satıcıları dondurmayı aldıkları kaşığı suda bekletirler. Bu mikroorganizmaların üremesi için son derece uygun bir ortamdır. Ben bunu en yakın yaşamış kişilerden biriyim. Kaşıkta üreyen mikroorganizmaların dondurmaya bulaşması sonucu çok ağır bir gıda zehirlenmesi geçirmiştim yıllar önce.  Dondurmanın konulduğu kaşığın temiz olduğuna dikkat edin lütfen.

BİR TAVSİYE DE BÜYÜKLERE...
Gerçi hiçbir zaman tüketmesek daha iyi olur ama özellikle yaz aylarında ağır yağlı yiyeceklerden ve alkollü içeceklerden ne kadar tükettiğimize çok dikkat edelim lütfen… Bir de kulaktan dolma bilgilerle süt, yumurta gibi bazı yiyecekleri yazın alerji yapıyor deyip çocuklarımıza sınırlamayalım. Hangi yiyeceğin alerji yaptığı mevsime göre değil, kişinin bireysel özelliklerine göre değişir. Bu tür kaygılar taşıdığımızda lütfen doktorumuza danışalım.

 

 


Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.