Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
EĞLENEREK BESLENELİM
Yrd. Doç. Dr.  SİBEL ÖZİLGEN
Gıda Mühendisi
Yazı Boyutu:
Dondurma zehirlenmelerine dikkat!


Benim çocucukluğumda dondurma sadece yaz aylarında yapılırdı ve biz bir top dondurma yeme izini alabilmek için annelerimizin gözünün içine bakardık. Şimdi artık her mevsim, her çeşit dondurmayı bulmak mümkün olmakla beraber doğal olarak yaz aylarında tüketimi çok daha fazla. İyi bir kalsiyum kaynağı da olan dondurma çok fazla tüketilmediği sürece çocuklarımız için oldukça da faydalı bir yiyecektir.

Havaların hızla ısındığı şu günlerde çok sık görülen dondurma zehirlenmeleri bizlerin, “özellikle de” çocuklarımızın, hamilelerin, yaşlıların veya bünyesi zayıf olanların keyfini eziyete dönüştürebilir.

Hani “terzi kendi söküğünü dikemez” dereler ya; bundan 5 sene önce ben çok ciddi bir dondurma zehirlenmesi yaşadım, inanın kimseye tavsiye etmem... Oğlum, ben ve eşim bir parka gitmiştik ve hava çok sıcaktı. Oğlum oradaki bir seyyar satıcıdan dondurma yemek istedi. Aslında hiç içime sinmemesine rağmen kabul ettim. Yine de en azından tedbir olarak ilk iki topu bana vermesini söyledim. Ertesi gün ben çok ciddi kusma, ishal ve halsizlik nedeniyle hastaneye götürüldüm, suçlusu da dondurma çıktı. Oğluma ve eşime bir şey olmamıştı. Muhtemelen suyun içinde bırakılan dondurma kepçesinde mikrop üremiş, ilk topları da ben alınca mikropçuklar beni zehirlemeyi uygun bulmuşlardı... Şaka bir yana oğlumun zehirlenmesi onun vücut savunma sistemi tam gelişmediği için belki de çok daha ağır olabilirdi.

Bizi ve sevdiklerimizi bu eziyetten koruyacak iki anahtar kelime: Hijyen ve dikkat...

Daha önceki yazılarımda da anlatmaya çalıştığım gibi mikroorganizmalar suda, toprakta, havada, kısacası her yerdeler. Önemli olan bunların zararlı olanlarının üremesine imkan verecek ortamları yaratmamak, onları mümkün olduğunca yiyeceklerimizden uzak tutmak ve yiyeceklerimizi doğru pişirip, doğru saklamaktır.

İŞTE, DONDURMA ZEHİRLENMELERİNİ ÖNLEMEK İÇİN BİRKAÇ İPUCU:
1. Dondurmayı kesinlikle güvenilir, bilindik bir yerden almalıyız. Siz benim yaptığım hatayı yapmayın ve lütfen sokak satıcılarından dondurma almayın.
2. Dondurmanın yapıldığı sütün mutlaka pastörize olduğuna dikkat edin (özellikle evde yaparken).
3. Dondurmanın içinde veya üzerinde buz kristallerinin olması doğru saklanmadığını, saklama sırasında ısının değiştiğini gösterir. Isının mikroorganizmaların üreme sıcaklığına kadar artmış olabileceği düşünülerek bu tür dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir.
4. Birçok dondurma satıcısında dondurmanın konulduğu kaşık veya minik kepçeler suyun içinde bekletilir. Bu kesinlikle doğru bir yöntem değildir ve zehirlenmelere yol açma olasılığı çok yüksektir.
5. Marketlerde satılan dondurmaları alırken mutlaka üretim ve son kullanma tarihine bakılmalıdır. Kutu dondurmaların üzerinde “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine Uygundur” ibaresi mutlaka bulunmalıdır. Şekli bozulmuş kutularda satılan dondurmaları lütfen satın almayalım.
6. Eritilen dondurma kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.

Mmmmm... Afiyet olsun...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.