Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

OKULA DEVAMSIZLIĞIN EN ÖNEMLİ NEDENİ: SOĞUK ALGINLIĞI

Dünyada en çok iş ve okul devamsızlığına yol açan hastalık soğuk algınlığı. C vitamini sanılanın aksine soğuk algınlığını geçirmiyor.


İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik İnfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nuran Salman soğuk algınlığı ile ilgili bilmediklerimizi anlattı.

Genel olarak hafif seyirli olan ve kendi kendine iyileşebilen soğuk algınlığı, dünyada en çok iş ve okul devamsızlığına yol açan bir hastalık. Halk arasında üşütme veya nezle olarak bilinen soğuk algınlığının başlıca etkenleri rinovirus, respiratuar sinsisyal virus, koronavirus, parçınfluenza ve adenovirus. Bu virüslerin esas kaynakları ilkokul çocukları. Yuva veya kreşte de virüsü alan çocuk, enfeksiyonu ailenin diğer bireylerine taşıyor.

BOĞAZI AĞRIYOR YA DA KAŞINIYORSA DİKKAT!
İlk şikayet ağrılı veya kaşıntılı boğazdır; bunu burnun tıkanması ve burun akıntısı izler. Öksürük gelişebilir; bu bulgu burun akıntısının azalmaya başladığı 4. veya 5. gün şiddetlenir. Çoğu şikayetler bir haftada kaybolur. Tedavi edilmediği bazı durumlarda daha ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir (grip, zatürre vb).

ÇOCUKLAR SIK SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU GEÇİRİR Mİ?
Çocuklar yılda 6-8 kez erişkinler ise 2-4 kez üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanır. Çocuklar sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirir çünkü;
-  Daha henüz çeşitli mikroplara ve bunlar arasında solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerle karşılaşmadıkları için bunlara karşı bağışık değillerdir.
-  Çocuklar temizlik ve hijyen kurallarına iyi uymazlar.
-  Okul ve yuvada bol miktarda virüs (bir çeşit mikrop) salgılayan çocuklarla sıkı temastadırlar.

SOĞUK ALGINLIĞI HANGİ HASTALIKLAR İLE KARIŞTIRILIYOR?
Soğuk algınlığı alerjik nezle ve sinüzit ile karışabilir. Alerjik nezlede burun akıntısı ve tıkanıklık dışında hapşırma ve burun kaşıntısı da vardır. Şikayetler sabah saatlerinde daha fazladır. Sinüzit çocuklarda 10 günden uzun süren burun akıntısı ve öksürük ile seyredebilir. Genellikle soğuk algınlığını takiben ortaya çıkar. Büyük çocuklarda kötü ağız kokusu, yüz ağrısı ve baş ağrısı olabilir. Ufak çocukta ise sadece öksürük ve koyu renk ve/veya kıvamda da olabilen burun akıntısı ön plandadır.

TEDAVİDE KULLANILAN İLAÇLAR NE KADAR GÜVENİLİR?
Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan ilaçların, küçük çocuklarda rahatlatmak amacı ile sık verilmesi sonucunda ciddi problemler hatta ölümler görülebilir. Yan etkilerinin en fazla gözleneceği 2 yaş altında mümkünse kullanılmamalıdır. Bu ilaçların kullanımı ancak doktorun reçetelenmesi ile olmalıdır. Ayrıca soğuk algınlığında antibiyotik kullanmak yanlıştır. Çünkü virüslere karşı antibiyotiklerin etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca gereksiz ve aşırı antibiyotik kullanımıyla oluşan direnç, antibiyotiklerin etkisini azaltmaktadır.

SOĞUK ALGINLIĞINA BİTKİSEL ÇÖZÜM
Bitkisel ilaçlar içerisinde Pelargonium sidoides bitkisinin kökleri (Afrika Sardunyası kökü), uzun yıllardır Afrika da solunum yolu hastalıkları için uzun süre kullanıldı. Zulu kabilesi tarafından kullanılan bu bitkinin faydalı etkileri Batılılar tarafından da fark edilerek Avrupa’ya getirildi. Farmakolojik çalışmalar bu bitkinin bağışıklığı etkilediği ve solunum yolu virüslerinden koruduğunu gösterdi. Halen Almanya da en sık kullanılan ilaçlar arasında 3. sırada. Damla halindeki bu ilacın hastalığın süresini kısalttığı, şiddetini hafiflettiği ve bu nedenle iş gücü kaybını ve okul devamsızlığını azalttığı çeşitli çalışmalarda gösterildi.
 
C VİTAMİNİ SOĞUK ALGINLIĞINA İYİ GELMİYOR
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan 3 çalışmada yüksekdozda verilen C vitamininin (Büyük çocukta 1000 mg üstü, küçük çocukta 500 mg üstü) nezlenin süresi veya şiddeti üzerine etkili olmadığı gösterildi. Bu nedenle sanılanın aksine C vitamini soğuk algınlığından korumaz veya çabuk iyileşmeyi sağlamaz.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.