Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DİKKAT, ZATÜRRE SICAK TANIMAZ!

Zatürre ve diğer solunum yolu hastalıkları sadece kış mevsimine özel değil! Yaz ayları solunum yolu hastalıkları konusunda daha riskli. Yazın sıkça kullandığımız klimalar da mikrobun yayılmasında etkili faktör.


Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reha Cengizlier, zatürre ve diğer solunum yolu hastalıklarının, yaz aylarında da insanların koruyucu önlemleri azaltmasına bağlı olarak sık sık görülebildiğini söylüyor.

Akkciğerde iltihaplanma olarak görülen zatürre, yaz aylarında da kendini gösteriyor. Bu tür durumlarda en kısa zamanda uzmana danışılması gerekiyor. Geciken müdahale hastalığın seyrini de olumsuz yönde etkiliyor. Sadece akciğerleri ilgilendirdiği sanılan zatürre, etkileri nedeniyle tüm vücudu ilgilendiriyor.

Kış aylarında kapalı mekanlarda ve kalabalıkta bulunma durumu daha fazla olduğu için mikrop bulaşma riski daha fazladır. Bu nedenle zatürre ve diğer solunum yolu hastalıkları sanki sadece kışın görülür gibi yanlış bir düşünce vardır. Tam tersine, yaz aylarında insanların koruyucu önlemleri azaltmasına bağlı yine sık sık solunum yolu enfeksiyonları ve tabii ki zatürre de görülür. Uzun süre kullanılmadan beklemiş klima ve benzeri cihazlar; “Lejyonellapnömonisi” denen özel ve ciddi bir zatürre bulaşmasına yol açabilir.

BASİT BİR SOĞUK ALGINLI DEĞİL
Unutmamak gerekir ki; “Basit bir soğuk algınlığı” veya “Rüzgarda kaldı, hafif ateşi çıktı” gibi oyalayıcı yaklaşımlar tedavide gecikmeye, hastalığın şiddetlenmesine neden olur. Astımlı çocuklarda öksürük sık rastlanan bir bulgudur. Yaz aylarında da karşılaşılan alerjenlere bağlı olarak öksürük ve hatta nefes darlığı şikayetleri artabilir, ama bu çocuklar, enfeksiyonlara da daha yatkındır. Daha sık zatürre olabilir veya basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu bile bu çocuklarda astım krizine yol açabilir.
 
AŞI OLUN
“Pnömokok” cinsi mikroplar, kışın olduğu gibi yazın da en sık zatürre etkenlerindendir. Zatürre aşısı, bu etkenlere karşı büyük oranda koruyuculuk sağlar. Sıcak etkisiyle bozuk gıdalar, erimiş geri dondurulmuş dondurmalar, kirli su ve içecekler de mikrop kaynağı olabilir. Kış boyu kapalı kalıp havalandırılmadan doğrudan içine girilen otel, yazlık gibi mekanlarda da hem mantar, hem de diğer tür mikroplar oldukça yoğundur. Sıcak nedeniyle tüketilen çok miktardaki soğuk yiyecek ve içecekler, boğazdaki normal bakteri florasının bozulmasına yol açarak fırsatçı mikropların ortama hakim olmasına yol açar. Bunlar da hastalık oluşturabilir.

KLİMALARA DİKKAT!
Klima, vantilatör gibi hava üfleyen cihazların karşısında oturmak, doğrudan hastalık etkeninin alınmasına veya vücuttaki fırsatçı mikropların çoğalıp ortama yayılmasına neden olabilir. Otomobildeki klimalar da dış ortamdan alınan mikropların solunum sistemine aktarılmasında önemli rol oynar.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.