Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKLARIN DA BAŞI AĞRIYOR

7. Dünya Çocuk-Ergen Başağrısı Kongresi Başkanı Doç. Dr. Aynur Özge, Türkiye'de ilkokul öğrencilerinin yüzde 49,2'sinin, ortaokul ve lise öğrencilerinin ise yüzde 75,8'inin baş ağrısı problemi yaşadığına dikkati çekerek, fazla bilgisayar kullanımı...


Azalan uyku süresi ve hareketsiz yaşamın, çocuklarda baş ağrısı sıklığını anlamlı şekilde artırdığını ifade etti.

Aynı zamanda Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi olan Doç. Dr. Özge, çocukların yaşam stillerinde, teknolojik gelişme ve toplumsal değişimlere paralel ortaya çıkan değişikliklerin, baş ağrısı yakınmasını daha sık gündeme getirdiğini dile getirdi. Ülkemizde ilkokul öğrencilerinin yüzde 49,2'sinin, ortaokul ve lise öğrencilerinin ise yüzde 75,8'inin baş ağrısı problemi yaşadığını söyleyen Doç. Dr. Özge, “Fazla bilgisayar kullanımı, çocuklarda giderek azalan uyku süreleri ve hareketsiz yaşam, baş ağrısı sıklığını anlamlı şekilde artırmıştır” dedi.

AİLE SORUNUN FARKINA VARMIYOR
Gerek Türkiye'de gerekse dünyada, ailelerin baş ağrısından yakınan çocuklarına karşı yeterince donanımlı olmadıklarını belirten Doç. Dr. Özge, yapılan araştırmaların, ciddi baş ağrıları olduğunda dahi anne ve babaların yüzde 35'inin bu durumdan haberdar olmadıkları ve gerekli önlemleri almadıklarını gösterdiğini ifade etti.

İLERDE MİGRENE DÖNÜŞEBİLİR
Doç. Dr. Özge, “Çocuk ve gençlerde en fazla gerilim tipi ile migren ağrısı görülüyor. Aileler bunun ya farkında olmuyor ya da çocukların baş ağrısını önemsemiyor. Çocukta migren olabileceğini düşünmüyor. Migren ağrısı çocuklarda kısa sürdüğü için numara yaptığını düşünüyor. Oysa o yaşta çocuk tedavi edilirse erişkinlikte migren olma olasılığı yüzde 50 azalıyor. Gerilim tipi baş ağrısı da çocukta mutsuzluğa neden oluyor, okul başarısını düşürüyor. Eğer tedavi edilmezse bu ağrı ileride migrene dönüşebiliyor” şeklinde konuştu.

Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.