Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

10 KADINDAN 2’Sİ İLKEL YÖNTEMLERLE DÜŞÜK YAPIYOR

Türkiye'de sağlığa zararlı geleneksel çocuk düşürme yöntemleri sıkça kullanılıyor. Bir Doğu ilinin merkezinde yapılan araştırmada, evli kadınların yüzde 19.7' sinin düşük yapmak amacıyla geleneksel yöntemleri kullandığı ortaya çıktı.


İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı'nda görevli Uzman Dr. Mahmut Gürgan, 1 Uluslararası Tıp Tarihi Kongresi için geldiği Konya'da, eski çağlardan günümüze kadar insan topluluklarında, tüm yasaklara ve engelleme çalışmalarına rağmen istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için çeşitli yöntemlerin uygulandığını anlattı:
 

UYGURLAR’DAN GÜNÜMÜZE AYNI YÖNTEMLER
“Doğu Türkistan'da bulunan Turfan kenti ve çevresinde Alman arkeologlarca yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eski Uygur yazmaları arasında bulunan tıp metinlerinde, o dönemde Budizm'in yasaklarına rağmen çocuk düşürmeye ilişkin öneriler yer alıyor. Uygurlar’dan günümüze çocuk düşürme yöntemleri devam ediyor. Bu durum Türk toplumunun inanç, gelenek ve değer sistemlerinin kuşaktan kuşağa aktarıldığını gösteriyor.

Söz konusu el yazmalarında yasaklardan ve yasağa uymayanların başına gelecek cezalardan bahsedilmesine rağmen, çocuk düşürmeye yönelik tarifler ayrıntılarıyla verilmiş. Eylemler genelde mekanik etki niteliğinde. Bedeni ovmak, bedene vurmak, yüksek yerlerden atlamak, bedenleri sıkıştırmak gibi yöntemlerin sıkça kullanıldığı görülüyor. Günümüzde doğum kontrol yöntemleri olmasına rağmen, halk arasında halen ilkel yöntemlere başvurulduğu bilinmekte. Bu yöntemlerin binlerce yıldır uygulananlarla benzerlikleri de dikkat çekiyor.

ASPRİN, GRİPİN İÇİYORLAR
Türkiye'de yapılan araştırmalarda, sağlığa zararlı geleneksel çocuk düşürme yöntemlerinin sıkça kullanıldığı ve bir Doğu ilinin merkezinde yapılan araştırmada, evli kadınların yüzde 19.7'sinin düşük yapmak amacıyla geleneksel yöntemleri kullandığı ortaya çıktı. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmada ise, evli kadınların düşük yapmak için aspirin ya da gripin içtikleri, yüksekten atladıkları tespit edildi.

Özellikle kırsal alanda düşük için birçok yöntem halen bilinçli olarak kullanılıyor. Ağır eşya ya da un torbası kaldırma, halı ve kilim silkeleme, yüksek bir yerden sallanarak atlama, ip atlama, gripin ya da aspirin içme, karnının üzerine taş, kanepe ayağı ya da piknik tüpü koyma, soğan kabuğu kaynatıp içme, belini çektirme gibi yöntemler en bilinen düşük yapma yollarıdır. Bazı araştırmalarda ise kadınların yün boyası içme, yabani çilek kaynatıp içme gibi uygulamalara başvurduğu belirtiliyor.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.