Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KONUŞAMAYAN ÇOCUKLARA ÖZEL MERKEZ

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği’nde hizmet veren Dil ve Konuşma Bozuklukları Merkezi’nde görev yapan uzman dil ve konuşma terapisti Elçin Tadıhan, kekemelik, artikülasyon, ses bozuklukları gibi sorunlar için tedavi planı uyguluyor.


Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği Dil ve Konuşma Bozuklukları Merkezi’nde, dil ve konuşma bozuklukları olanlara tedavi uygulanıyor. Merkezde görev yapan uzman dil ve konuşma terapisti Elçin Tadıhan, dil ve konuşma bozuklukları olanlara yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek “Hem yetişkinler hem çocuklar geliyorlar. Dil ve konuşma bozukluğu yaşayan kişiler arasına kekemeler, yaşına uygun konuşma yeteneği gelişmeyen çocuklar ya da beyin hasarı sonucu konuşmasını ve dil özelliğini kaybetmiş hastalar, yutma problemleri çekenler, ses hastalığı olanlarla, artikülasyon problemi yaşayanlar giriyor” diyor.
 
KAPI YERİNE “TAPI” MI DİYOR?
Ses hastalarının buraya gelmeden önce kulak burun boğaz muayenesinden geçtiklerini söyleyen Tadıhan bu değerlendirmeden sonra hastalıklarının durumuna göre bir tedavi planı uygulandığını ifade ediyor. Tadıhan şöyle devam ediyor: “Çünkü her ses sorunu aynı şekilde tedavi edilmiyor. Problem bazen fonksiyonel bazen de organik sebeplere bağlı olabiliyor. Kekemelere yönelik olarak onların daha rahat konuşmalarını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz. Artikülasyon çalışmalarında ise birebir sesin üretilmesine yönelik çalışmalar planlıyoruz. Örneğin; çocuklarda /k/ sesinin /t/ sesi ile yer değiştirmesi olabiliyor. /kapı/ yerine /tapı/ diyor örneğin. Doğru sesler çıkarmasını öğretiyoruz. Yöntemler çocuktan çocuğa değişse de genel olarak konuşma sesinin nasıl, ne şekilde çıktığını ayna karşısında çalışarak anlatıyoruz.”

Kekemelik sorununun tedavisinin olmadığının sanıldığını ama bunun yanlış olduğunu belirten Tadıhan kekemelikle ilgili şu bilgileri veriyor: “Kekemelik akıcı konuşma bozukluklarındandır. Çok hızlı konuşuyor olmak da akıcılık bozukluğudur. Akıcı konuşma bozukluğu yaşayan bir kişi ile yapılan çalışmalarda konuşmasını nasıl kontrol altına alabileceğini kişiye göstermek, öğretmektir. Bu durum eğer kişi isterse kontrol altına alınabilecek bir durumdur. Yetişkinlerde nefes çalışmaları ve okumada, konuşmada akıcılığı arttıracak birtakım çalışmalar yürütüyoruz. Çocuklarda ise oyunlar ile birlikte akıcılığı arttırıcı çalışmalar yapıyoruz.” 

DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI NELERDİR?
Gecikmiş dil ve konuşma
Sesletim (Artikülasyon) bozuklukları
Akıcılık bozuklukları (Kekemelik/ Cluttering-Takifemi)
Ses bozuklukları
Yutma bozuklukları
Motor konuşma bozuklukları (apraksi, dizartri)
Edinilmiş dil bozuklukları (Afazi)
Haberin ayrıntıları: http://www.anneoluncaanladim.com/icerik.asp?id=8


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.