Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

POLEN ALERJİSİNE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Baharın başlaması ile alerjik vakalarda artış gözleniyor. Bu durumun nedeni ise polenler. Polen alerjisi burun, akciğer ve deriyi etkiliyor.


Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji ve Astım Ünitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Kalaycı özellikle çocuklarda polen alerjisine karşı uyarıyor:

“Nisan-Haziran ayları arasında çayır polenleri etkili oluyor. Polen alerjilerinde burun, akciğer ve deride rahatsızlıklar ortaya çıkar. Deride daha az şikayete neden olan polen alerjileri, çoğunlukla burun ve akciğeri etkiler. Erken bahar döneminde ortaya çıkıp kısa ömürlü olan ağaç polenleri Mart ayında, bahçelere ekilen kısa çimlerden kaynaklanan çayır polenleri Nisan-Haziran ayları arasında, ot polenleri ise Eylül ve Ekim aylarında etkili oluyor.

Türkiye'de ve diğer Avrupa ülkelerinde en yaygın şikayetlere çayır polenleri yol açıyor”.

Etkilenmenin burunda olması halinde “alerjik nezle”, akciğerde olması halinde ise “alerjik astım” rahatsızlığının ortaya çıktığını belirten Kalaycı; "Yeni yaklaşımlara göre burun ve akciğeri tek bir hava yolu olarak değerlendiriyoruz. Çünkü astımlı hastaların yüzde 80'inden fazlasında alerjik nezle vardır. Alerjik nezlesi olanların ise yüzde 20-40'ında astım vardır" dedi.

“Alerjik nezle burun akıntısı, hapşırma, burunda kaşıntı ve tıkanıklık; astım ise tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve atakları, göğüsten ıslık sesi gelmesi, koşma, ağlama ve gülmekle ortaya çıkan veya gece uyandıran öksürük gibi belirtileri var. Polenlerden korunmak mümkün değil ancak, buna karşı çeşitli önlemler alınabilir.”

ÇOCUKLARA DİKKAT!
Prof. Dr. Ömer Kalaycı aileleri özellikle çocuklar konusunda uyarıyor; “Alerjik nezlesi olan çocuklarda astım gelişme riski var, bu nedenle ailelerin bu konuda uyanık olması gerekiyor. Alerjik nezlenin uygun şekilde tedavi edilmesi halinde astım gelişme riski azaltılabilir. Polen alerjisine bağlı astım ve alerjik nezleye karşı polen aşısı da bir tedavi yöntemi olarak uygulanabilir. Ancak, aşı yalnızca ve yalnızca uygun ilaç tedavisine rağmen kontrol altına alınamayan hastalarda düşünülmeli, kullanılıp kullanılamayacağına da alerji uzmanları karar vermelidir."

POLEN ALERJİSİNE KARŞI NE YAPMALI?
• Polen alerjisi olanlar, polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde daha ziyade kapalı ortamlarda vakit geçirmeli.
• Evleri daha az havalandırıp, bunun yerine klima kullanmak ve araç klimalarına polenleri süzen filtre taktırmalı.

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.