Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ALKOLİK VE KUMARBAZ KOCANIN MAAŞI KARISINA VERİLECEK

Yargıtay, kötü alışkanları bulunan eşlere ait maaşın, evin idaresini üstlenen diğer eşe bağlanmasını kararlaştırdı. Çiftler boşanma davası açmadan da evlilik birliğini sürdürmek için, eve bakmayan eşin maaşını talep edebilecek.


Yargıtay, eşleri alkolik, kumarbaz ve kötü yaşam tarzına sahip olanları sevindirecek bir karar verdi. Alkolik ve kumarbaz olan eşlerin maaşı, evin idaresini üstlenecek yeterliliğe sahip diğer eşe verilebilecek. Çiftler boşanma davası açmadan da evlilik birliğini sürdürmek için, eve bakmayan eşin maaşını talep edebilecek.

Susurluk Aile Mahkemesi’nin verdiği kararı bozan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, 45 yıllık evli olan çiftten kocasının evine bakmadığını ve kumar oynadığını ileri sürerek aylık 300 YTL nafaka isteyen davacı eşi haklı buldu. Yargıtay, Bağ-Kur emeklisi kocanın maaşının eşe bağlanması gerektiğine karar verdi.

Kararda şu ifadeler kullanıldı: “Davalının Bağ-Kur'dan aldığı yaşlılık aylığını doğrudan diğer eşin almasına karar verilmesinde Bağ-Kur Yasası yönünde bir engel yoktur. Davalı kocanın sorumluluk sahibi olmadığı, kumar oynadığı, evine harcama yapmayan bir kişi olduğu, eş ve çocuklarının alışveriş yapmaması için talimat verdiği, faturaların ödenmemesi nedeniyle telefonun kesildiği ifade edilmektedir. Bu bakımdan Medeni Kanun'un 198. maddesinin öngördüğü koşullar gerçekleşir. Davalı eşin düzenli ve haczi kabil geliri bulunmaktadır. Evlilik birliğinin nafakaya hükmedilmek suretiyle korunması mümkündür. Bu gibi durumlarda, diğer eş için ağır neticeler doğuran; onun tasarruf selahiyetini sınırlayan yahut ‘kısıtlı’ durumuna sokan bir önleme başvurulmamalı.” Karar, benzer davalar için de örnek teşkil ediyor.




Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.