Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞUNUZU İNTERNET ORTAMINDAKİ TEHLİKELERDEN KORUYUN!

Çocuğum ders çalışmak yerine bütün gün internet başından kalkmıyor diyen ebeveynlerin sayısı her geçen gün artıyor.


Madalyonun öbür yüzünde ise, günümüz anne babalarının çocuklarının dijital yaşamla olan bağını hayranlıkla izlemekle birlikte, olası aksiliklere karşı nasıl davranmak gerektiği konusunda yetersiz kalmaları var!

Zararlı yazılımların bulunduğu web siteleri, pornografi, darknet, siber zorbalık, cinsel içerikli mesajlar gibi tehditler ebeveynlere endişelendiriyor. Mobil cihazların gelişmesiyle tehditlere karşı önlem almak da zorlaştı. Ülkemizdeki okullarda kullanılan bilgisayarların internet erişimleri kısıtlı olsa da, çocuklar öğretmenleri ya da ebeveynlerinin gözlemleri dışına çıktıklarında tehlikelerle baş başa kalıyorlar.  Peki, ne yapmak gerek, sorusunun cevabını konunun uzmanından öğreniyoruz.
 
Yakup Börekcioğlu (Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü):
EBEVEYNLERE ŞU TAVSİYELER:

-Dijital vatandaşlığı anlatın. Gözünüzün önünde olmadığında da çocuklarınızın güvende olduğundan emin olmak için “dijital vatandaşlık” konusunda onlarla konuşun. Gerçek yaşamda nasıl tehlikeli konulara dikkat edilmesi gerekiyorsa, dijital ortamlarda da kabul edilemez davranışların sınırlarının belirlenmesi önem taşıyor.

-Çocuğunuzla iletişimde kalın. Çocuğunuzun siber zorbalık yaparak bir başkasını rahatsız etmesine, gerçek hayatta olduğu gibi web sitelerinde de kötü konuşmasına engel olun. Ayrıca çocuğunuzun sizinle iletişim kurmasını sağlayarak olası bir siber zorbalık karşısında sizden yardım istemesini sağlayın.

-Gizlilik ayarlarının nasıl yapılacağını çocuğunuza gösterin. Sosyal ağların gelişiminin ardından ne yazık ki çocuklar çok daha fazla kişisel bilgiyi paylaşıyor. Çocuklarınıza kişisel verilerini paylaşmaması konusunda uyarılarda bulunun. Bununla birlikte gizlilik ayarlarının nasıl yapılabileceğini öğrenerek, kendilerine gösterin.

-Uygunsuz sitelere erişimi kesin. Eğer çocuğunuzun isteyerek ya da istem dışı şekilde uygunsuz bir içerik barındıran siteye girerse, gerekli yazılımlar aracılıyla o siteleri engellemekten çekinmeyin.

-Sosyal medyada neleri paylaşmasının doğru olacağını anlatın. Yabancı insanların göreceği paylaşımların içeriğinin nasıl olması gerektiğini çocuğunuzla konuşun.
 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.