Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

NİNNİ DİNLEYEN BEBEĞİN AĞRILARI AZALIYOR

İngiltere’deki Great Ormond Street hastanesinde 20 yıldır müzik terapisi uygulayan Dr. Nick Pickett ve ekibinin araştırması, ninnileri duyan bebeklerin ve yürüme çağındaki çocukların kalp ritminin yavaşladığı ve ağrılarının azalttığını gösterdi.


Uzmanlar, yüzyıllardır ebeveynlerin içgüdüsel olarak bebeklerini rahatlatmak için ninniler söylediğini, ancak ninnilerin sağlığa faydalarının bilimsel olarak kanıtlanmasının heyecan verici olduğunu belirtti.

Doktor, hastanedeki 37 kalp hastası bebeğe ninni söyledi ve onların kalp ritmini, ağrılarını, ağlamalarını, yüz ifadelerini ve hareketlerini inceledi. Ayrıca, bazı bebeklere kitap okundu, bazılarının yanında sessizce oturuldu.

NİNNİLERİN KALP RİTMİNİ YAVAŞLATTIĞI VE AĞRILARI AZALTTIĞI GÖRÜLDÜ
Ninnilerin sakinleştirici tonunun bebeklerin dikkatini dağıtarak ağrıyı azaltıyor olabileceğini belirten doktor, canlı müziğin ağrıyı azaltmada daha faydalı olduğunu, bebeklerin ilk olarak ninniyi söyleyen kişinin sesine, daha sonra enstrümana tepki verdiğini, birden fazla enstrümanın ise daha az etkili olduğunu vurguladı.

Araştırmanın sonuçları “Psychology of Music” dergisinde yayımlandı.

DİĞER BİR ARAŞTIRMAYA GÖRE DE EN İYİ TERAPİ NİNNİ!
Çinli araştırmacılar, 3 kıtadan 10 çalışmanın sonuçlarını inceledi ve müziğin akut ya da kronik uyku bozukluklarının tedavisinde etkili olabileceği sonucuna ulaştı.
 
Müzik-uyku ilişkisi üzerine yapılmış 127 çalışmayı inceleyen araştırmacılar, bunlar arasından kendi kriterlerine uyan 10'unu seçti. Tianjin'deki Pingjin Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Chun-Fang Wang'un yönettiği meta analizde ABD, Tayvan, İtalya, Avusturya, Macaristan, Güney Kore ve Hong Kong'dan araştırmacıların yaptığı çalışmalar dikkate alındı.

Farklı ülkelerde, 18 yaşın üstündeki üniversite öğrencileri, sığınma evlerinde kalan kadınlar, yeni ameliyat olmuş hastaların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin müzik terapisine tabi tutulduğu çalışmaların neticelerinin, kültürel ve coğrafi farklılıklara rağmen son derece tutarlı olduğu görüldü. Sonuçlar, müzik terapisinin, akut ya da kronik uyku bozuklukları olan kişilerin uyku kalitesini yükselttiğini ortaya koydu.

Asyalı katılımcıların bazılarına kendi ülkelerinin geleneksel müziklerinin, Avrupalı katılımcılara ise klasik Batı müziğinin dinletildiğini belirten Çinli araştırma ekibi, terapide kullanılan müziğin temposunun dakikada 60-80 vuruşu geçmediğine işaret etti.

Ninniye benzeyen, yavaş, yumuşak ve rahatlatıcı melodilerin, uyku bozukluğu tedavisinde işe yarar görünmesinin altında neyin yattığı tam olarak bilinmese de, Çinli araştırmacılar müziğin merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olduğuna işaret ediyorlar.

Meta analizin, özellikle insomniadan (uyuyamama hastalığı) muzdarip olanlar için, tıbbı tedavinin yanı sıra masrafsız, ilaçsız ve güvenli bir yöntem sunabileceği düşünülüyor. Çinli araştırmacıların meta analizi International Journal of Nursing Studies'de yayımlandı.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.