Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

UYKU SAATLERİ DÜZENLİ OLMAYAN ÇOCUK OKULDA BAŞARISIZ

Çocukların yatma saatlerinin erken dönemde düzenli hale getirilmesi gerekiyor. İngiltere'de yapılan araştırmada 3, 5 ve 7 yaşındaki 11 binden fazla çocuğun uyku düzeni ve okuldaki başarısı incelendi.


Gece geç yatan veya yatma saatleri düzenli olmayan çocukların okuldaki başarısının olumsuz yönde etkilendiği belirlendi.

Düzenli yatma saatleri olmayan ya da saat 21:00’den sonra yatağa giren çocukların okuma ve matematik becerilerinin olumsuz etkilendiği görüldü.
Bilim adamları, yeterince uyumamanın vücudun doğal ritmini ve beynin yeni bilgileri öğrenme becerisini bozabileceğini vurguladı.

En düzensiz dönemin 3 yaş olduğu ve neredeyse 5 çocuktan birinin farklı saatlerde yatağa girdiğini belirtildi. Londra Üniversitesi'nden araştırmacılar, 7 yaşından itibaren ise çocukların yarısından fazlasının uyku saatlerinin düzene girdiğini ifade etti.

Düzenli uyuma zamanını oturtamamış çocukların okuma, matematik ve uzamsal farkındalık testlerinde daha az başarılı olduğunu vurgulayan bilim adamları, olumsuz etkiye kız çocuklarında, erkeklerden daha fazla rastlandığını açıkladı.

Düzenli uyku saati olmayan ve gece geç yatan çocukların eğitim düzeyi düşük ailelerden geldiğine, her gece okuyamadığına ve genellikle daha fazla televizyon izlediğine, hatta televizyonun odalarında bulunduğuna da dikkat çekildi.

Araştırma, "Journal of Epidemiology and Community Health" dergisinde yayımlandı.

DAVRANIŞ BOZUKLUĞU VE DİKKAT DAĞINIKLIĞI ARTAR
Michigan Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Ronald Chervin ve meslektaşları da, uykuları horlama nedeniyle bozuk olan 866 çocukta yaptıkları araştırmada özellikle küçük çocuklarda, normal uyuyanlara oranla 3 kez daha sık davranış bozuklukları ve dikkat dağınıklığı, hiperaktivite gibi sorunlara rastlandığını saptamışlar. 2,5 ile 6 yaş arası 1500 çocukta yapılan bir başka geniş araştırma da, 10 saatten az uyuyan çocukların kelime haznelerinde ve bilişsel becerilerinde, 10 saatten çok uyuyanlara oranla çok belirgin azalma olduğu saptanmış.

Benzer araştırmalar, ergenlik yaşındaki gençlerde de uyku problemlerinin ve yetersiz uykunun sanıldığından çok daha yaygın olduğuna ve çok belirgin davranış sorunlarına, öğrenme problemlerine ve akademik performans düşmesine yol açtığına işaret etmekte. Bu yaş grubundaki gençler sıklıkla gece uykuya dalmakta zorluk, sık uyanma, sabah dinlenmeden uyanma, gün içinde yorgunluk ve fiziksel olarak aktif olmadıklarında kolayca uykularının gelmesinden şikayetçi oluyorlar. Bu şikayetlerle davranış bozuklukları, devamsızlık, öğrenme güçlüğü ve akademik başarısızlık arasında bir ilişki bulunuyor. Bu ilişkinin sebep-sonuç bağlantısı olup olmadığı, başka etkenlerin hem uyku hem davranışsal sorunların kökeninde olup olmadığı henüz tam anlaşılamamakla beraber, anne-babaların çocuklarının uyku sağlığına özen göstermeleri gerektiği açık.

Son çalışmalar, beynin gece özellikle problem çözme konusunda yoğun çalıştığına işaret etmektedir. Bu nedenle uykusu az veya bölük pörçük kişilerde problemlerle başa çıkmanın zorlaştığı, depresyon ve davranış bozuklukları gibi sorunların yoğunlaştığı düşünülmekte.

ÇOCUKLARA TATLI-SERT DİSİPLİN
Ergenlik yaşındaki gençlerin çoğunun özel telefon konuşmalarının gecenin geç saatlerine kaydırdıklarına, saat 02-03’e kadar yoğun telefon trafiği yaşadıklarına sıklıkla rastlanıyor. Bu konuşmalar sadece uyku saatinden çalmamakta, içeriklerinin anlamı ve önemine bağlı olarak, uyuduktan sonra da uykunun kalitesini etkileyebilmektedir.

Ebeveynlerin uyku saatleri konusunda tatlı-sert bir disiplin içinde olmaları, sınırları belirlemeleri ve ödünsüz uygulamaları gerekiyor. Ailedeki diğer erişkinlerin de bu konuda uyum içinde davranmaları şart. Unutmayın, küçük çocuklarınız sizin arkadaşlığınıza değil onlara güven ve huzur verici, dengeli bir disiplin uygulamanıza muhtaçlar.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.