Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

STRESLİ HAYATLARA İYİ GELECEK ÖNERİLER

Stresin bağışıklık sistemini zayıflattığına dikkat çeken Beslenme Uzmanı Patrick Holford, “Hastlalıklardan korunmak için stresten uzaklaşın” diyerek stresle başa çıkmak için önerilerde bulundu.


Beslenme Uzmanı Patrick Holford, “Kansersiz Yaşamın Sırrı” adlı kitabında kanserden korunmak için stresten uzak kalınmasını tavsiye ediyor.  Holford kitabında, stresle başa çıkmak için de 10 altın öneride bulunuyor. Uzmanlara göre, endişe, korku ve stres sağlığımıza en çok zarar veren etkenlerin başında geliyor. Bu etkenler kanserde de önemli rol oynuyor. Birçok uzmana göre kanserin en etkili ilacı huzur.

Bu nedenle stresi hayatımızdan mümkün olduğunca uzaklaştırmamız gerekiyor. İngiliz Beslenme Uzmanı Holford da kitabında buna dikkat çekiyor. Stresin bağışıklık sistemini zayıflattığını belirten Holford, “İyi bilindiği üzere, kanser tanısı koyulan kişiler çoğunlukla son iki yıl içinde önemli bir kayıp ya da travma yaşayanlardır. Kanserlerin normalde uzun bir “kuluçka” dönemi olduğu düşünülmektedir. Ancak stres ya da bir kayıp söz konusu olduğunda, bu kuluçka dönemi kısalmaktadır” diyor. Holford’un stres kaynaklarıyla mücadelede öne çıkardığı yöntemler şöyle:

İŞ İLE ÖZEL HAYAT DENGESİ KURUN
İş ve yaşam arasında denge kurmak, aslında biraz hayalden ibarettir. Eğer sürekli bir şeylerin peşinden koşuyorsanız, bu, hala enerji harcıyor ve strese karşı “savaş ya da kaç” tepkisini veriyorsunuz demektir. Ampul gibi gerektiğinde yanmalı, sonra da sönebilmelisiniz.

DERİN NEFES ALMAYI ÖĞRENİN
Kronik stresin herkes tarafından bilinen etkilerinden birisi de insanların çok hızlı ve az nefes almalarına sebep olmasıdır. Bunun sonucunda kan dolaşımındaki karbondioksit (CO2) miktarı azalır. Stresli olduğumuzda yapabileceğimiz en iyi şey sakinleşip yavaşça ve derin nefes almaktır. Bütün nefes egzersizlerinin temel prensibi göğsümüzün üst kısmıyla nefes almak yerine, akciğerlerimizin hemen altında yer alan, kubbe şekilli bir kas olan diyaframı kullanmaktır. Yoga ve dövüş sanatları gibi sağlık sistemlerinin bir parçası da diyaframla nefes almayı öğrenmektir.

HAREKET EDİN
Birçok stresli durumda en çok yaptığımız şeyler parmaklarımızı masaya vurmak veya sert sözler sarf etmek, ya da daha kötüsü hislerimizi içimize atmaktır ki bu da içten içe kırgınlık duymamıza neden olur. Bu tür tepkiler kana salgılanan hormonları kullanmadığı gibi onları yakmakla görevli fiziksel mekanizmaları da uyarmaz. Açıkça görüldüğü üzere egzersiz yapmak için en iyi zaman stres anıdır. Bu anlarda hareketli bir yürüyüş veya egzersiz seansı bir ilkyardım görevi görecektir.

RAHAT OLUN
Genel olarak rahat bir tavır benimseyin. Daha yavaş konuşun ve yürüyün. Zor geliyorsa, bir oyundaymışsınız gibi rahat bir insan rolüne bürünün. Basit rahatlama teknikleri aynı zamanda vücudun ve zihnin normale dönmesine yardımcı olur. Ayaklarınızdan başlayıp yüzünüze doğru devam ederek, tüm kaslarınızı önce olabildiğince gerip sonra rahat bırakın. Veya yumruğunuzu sıkıca kapatıp sıkın ve bırakın. Ya da derin bir nefes alın, tutarak ona kadar sayın ve bir kerede hepsini verin.

“HAYIR” DEMEYİ BİLİN
Çok fazla sorumluluk üstlenmek gibi baskıya neden olacağı kesin olan şeylerden kaçının. “Hayır” ya da “Şimdi olmaz” demeyi öğrenin. Sorun başkasının sorumluluğu olduğunda bunu fark etmeyi öğrenin ve durumu üstlenmeyi reddedin.

ARKADAŞLARINIZLA PAYLAŞIMLARDA BULUNUN
Eğer tek başınıza çözemediğiniz duygusal bir probleminiz varsa, yardım isteyin veya bir destek grubuna katılın. Duygusal desteğin klinik gücünü en iyi şekilde gösteren örneklerden birisi de Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. David Spiegel tarafından yürütülen bir çalışmada açıklanmıştır. Metastatik meme kanserli kadınlardan haftalık toplantılara gidenler, hastalıkla kendi başına yüzleşen kadınlara oranla iki kat daha uzun süre hayatta kalmıştır.

ANI YAŞAMAK
Tek seferde bir işe odaklanın ve bütün konsantrasyonunuzu an’a verin. Geçmiş tarihtir, gelecek ise bilinmez. Hayatı iyi yaşamanın yolu tamamen bugünü yaşamaktan geçer. Hayatı değerini bilemeyecek kadar meşgul bir halde, alelacele yaşamak ve “işlerin kolaylaşacağı” zamanın hayalini kurmaktan geçmez. Hepimiz hayatımızın bir anında, “Bu gerçekleştiğinde mutlu olacağım” veya “Eğer bunu şu ana kadar yetiştirebilirsem/bitirebilirsem” gibi şeyler söyleriz, fakat işe yaramaz.

KENDİNİ İFADE EDEBİLMEK
Aklınızdakileri bastırmak yerine söylemeyi öğrenin. Agresif olmanıza gerek yok; yalnızca demek istediğinizi açık ve dürüst bir biçimde ifade edin.

KENDİNİZİ TANIYIN
İnsanların size ve sizin hakkınızda dediklerine kulak verin ama abartmayın, kendinize bir dış gözlemci gibi bakmayı öğrenin.

HAYATINIZIN SORUMLULUĞUNU ELİNİZE ALIN
Hayatınızda strese yol açan her şeyi uzun uzun düşünün, sonra bir listesini yapın. Değiştirilemeyenlere karşı daha olumlu bir tavır takının. Eğer değiştirmek mümkünse harekete geçin. Bunların sizi yıpratmasına izin vermeyin.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.