Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKLAR VE HAMİLELER KAFEİNDEN UZAK DURMALI!

İzlandalı kafein araştırmacısı Dr. James kafeinin "ani ölümlerden" sorumlu olduğunu öne sürdü.


İzlanda'nın Reykjavik Üniversitesi psikoloji bölüm başkanı ve Kafein Araştırmaları Dergisi editörü, Doktor Jack James, artık günlük tüketilen birçok ürünün içerisinde yer alan kafein satışında sigara ve alkole uygulanan vergi, ambalaj, yaş gibi kısıtlamaların yapılmasını istedi. James'in "Kafeinden Ölüm: Düzenleme Yapmadan Önce Kafeine Bağlı Kaç Ölüm Vakası Daha Yaşanmalı?" isimli makalesine göre, kafeine artık asitli ve enerji içecekleri, pet şişe sular, alkollü içecekler, kurabiyeler, sakızlar, yoğurt ve aromalı sütlere kadar birçok gıda ürününde rastlanıyor.

"BİR ÇOCUĞUN ÖLÜMÜNE SEBEP OLDU"
James, ürünlerin üzerine içeriğinde bulunan kafein miktarının yazılmasını ve belli bir sınırın üstünde kalan ürünlerin belli bir yaş grubunun altına satışının tıpkı sigara ve alkolde olduğu gibi yasaklanmasını savunuyor. James, kafein tüketimine bağlı ölümlere örnek olarak 2009 ‘da İngiltere'de intihar eden Tyler'ı (11) gösterdi. Babası, Tyler'ın psikolojisinin günde bir litreye kadar enerji içeceği tüketmeye başladıktan sonra değiştiğini açıklamıştı. Tyler'ın yanında ölmeden önce içtiği bir litrelik kafein dozu yüksek içecek bulunmuştu.

KAFEİN VE ACİL VAKALARINDA ARTIŞ VAR!
- ABD'nin Ulusal Zehir Verileri Sistemi'nin 2011 raporunda, zehire bağlı 6 bin 309 vakada katkı maddesi olarak kafein bulunduğu açıklanmıştı.
- ABD'de son bir yılda enerji içeceklerine bağlı acil vakalarda ise yüzde 36'lık bir artış yaşandı.
- Kanada Sağlık Kurumu, yaş, kilo gibi farklı etkenlere göre değişen kafeinin günde 400 miligram tüketilmesi halinde herhangi bir anksiyete veya kalp sorunu gibi olumsuz etkiler taşımayacağını öngörüyor. Fakat, hamilelere günde 200 miligramın üzerinde kafein önerilmezken çocuklar için bu sınır 75 miligram olarak belirleniyor. Bir kutu enerji içeceğinde ortalama 83 miligram, asitli içecekte ise 58 miligram kafein bulunuyor.

- Yapılan araştırmalar, fazla kafeinli içecek tüketen çocukların ilerleyen yaşlarında alkol, uyuşturucu madde ve sigara alışkanlığına daha yatkın olduğunu göstermiştir.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.